2024 este un an care se va îmbunătățți din privința achizișiei plăcilor video, o să fac un #TOP 8 și o recomandare pentru placa video la sfârșitul articolului în funcție de buget. De la prețuri la plăci gpu de jocuri ieftine, până la plăci grafice de top HIGH-END.
Există doar 2 concurenți și jumătate majoritari pe plan mondial: Nvidia și AMD și timid Intel încearcă să acapareze market share pe nișa de plăci grafice de gaming. Asta va fi întotdeauna în beneficiul nostru. Din fericire criza plăcilor grafice pare că se îmbunătățește ușor, acest top începe să aibă sens, acum când prețurile plăcilor video încep să-și revină ușor ușor.
Când se lansează NVIDIA RTX 4000?
Deja s-a creat un excedent de stocuri de plăci video care nu mai sunt cumpărate de mineri, asta va duce la ieftiniri și mai mari a plăcilor grafice de gaming.
Noile plăci grafice NVidia rtx seria 4x vor fi lansate spre sfârșitul anului 2022, cel mai probabil prima lansată va fi RTX 4080.
După lansarea lor, mă aștept ca prețurile de la plăcile rtx 3000 să scadă și mai mult, cu condiția ca prețurile cryptomonezilor să nu mai urce necontrolat, pentru că atunci și cererea de plăci video va crește și o dată cu acest lucru și prețurile lor.
Am făcut un TOP laptopuri de gaming: Recomandări laptopuri de gaming
AMD sau NVIDIA?
Nvidia a lansat ultima generatie de procesoare grafice RTX 3000 deja de câțiva ani, prima placă, bineînțeles a fost RTX 3080 si RTX 3090, care de fapt este un fel de rtx 3080 Ti, iar pe parcursul anilor trecuți au urmat și celalalte modele.
AMD a lansat recent, la început de an generația de plăci grafice Radeon RX seria 6000, care se lauda cu o arhitectura pe 7nm (marimea unui tranzistor), imediat dupa lansarea celor de la NVIDIA. Afirma ca au dublat capacitatea de procesare per watt consumat fata de vechea arhitectura pe 28nm.
Lansare AMD Navi 10
Nu voi compara cele doua branduri pentru ca nu am cum să compar o recomandare placa video de 800 de euro contra uneia care va fi in jur de 300 de euro.
De multe ori am criticat strategia AMD de marketing, care induce in eroare utilizatorii de multe ori.
Încă de pe vremea lansarii procesoarelor vechi care erau denumite AMD 2800, 3200 si multi credeau că aceea este frecvența lor.
Cand de fapt era strategia de marketing a celor de AMD în care afirmau ca procesorul lor este echivalentul unui intel de 2800 Mhz. Să fie și acum la fel? Mulțti necunoscători au picat în acea ”plasă” de marketing puțin extremă dacă mă întrebați pe mine.
Gânduri de viitor pentru recomandare placa video AMD
Mi-aș dori ca această companie gigantică să dea dovadă de maturitate, până la urma este prima companie din lume care a scos primul microprocesor de calculator, când mulți dintre noi nici nu eram in proiect.
Adevarata concurență între AMD si Nvidia este pe segmentul de placi video de mijloc, pentru placile video de top NVIDIA este la ani distanță față de AMD.
Alegere si recomandare placa video pentru gaming?
Nu vă lăsați intimidați de specificațiile uriașe care vin împreună cu plăcile video. O să le dezbat pe toate pe scurt. Haideți să vedem specificațiile cele mai importante ale plăcilor video și să le explic pe scurt:
- Interfața: redată de controllerul plăcii de bază de la slotul pci express, poate fi PCI Express 2.0, 3.0, 3.1 etc și se referă la capacitatea de procesare totală care face legatura cu întregul PC. Nu există joc în lume care să depășească aceea capacitate de la pci express 3.0, chiar și majoritatea jocurilor actuale pot fi rulate și pe slot pci express 2.0
- Rezoluție maximă: rezoluția maximă suportată a monitoarelor. Dar nu înseamnă că și gamingul o să fie la aceea rezoluție cu detalii maxime.
- Support SLI/Crossfire: suportă sau nu 2 sau mai multe plăci video gaming interconectate în același sistem. SLI este pentru 2 sau mai multe plăci Nvidia si Crossfire este pentru plăcile grafice AMD.
- Tehnologie de fabricatie: se referă la arhitectura procesoarelor, mai exact la mărimea unui tranzistor dintr-un nucleu și este măsurată în nanometri. 14 nm, 28 nm etc. Vezi articolul http://www.flavius-tech.ro/apogeului-tehnologiei-vine-anul-2022/
- Frecventa procesor: este același lucru ca și la procesoarele principale, jocurile din prezent nu necesită frecvențe foarte mari, în schimb este importantă pentru video editing. 1Ghz este suficient pentru un gaming decent. 1.3Ghz sau mai sus pentru jocuri mai pretențioase cu detalii și rezoluții mari.
Alte specificatii:
- GPU Boost clock: este frecvența maximă atinsă în overclock a procesorului grafic, la fel ca la procesoare aceea frecvență este atinsă doar când aplicațiile folosite sunt mai pretențioase.
- Versiune Pixel Shader: este importanta pentru efectele video din jocuri sau din editarea video, este controlul software și versiunea acestuia, cu cât este o versiune mai nouă cu atât efectele sunt redate mai fidel, mai ales pentru efectele din jocurile 3d. https://en.wikipedia.org/wiki/Shade
- Versiune Vertex Shader: este aproape acelasi lucru ca pixel shader, doar că acesta are rolul de a controla textura graficii și culorile per ansamblu.
- Pixel Fill Rate: viteza cu care se procesează pixelii în fiecare secundă, și este exprimată in Gigapixels/s, majoritatea jocurilor nu depășesc acea viteză dar sunt și excepții pentru plăcile video entry level de gaming.
- Texture Fill Rate: viteza cu care se procesează imaginea și textura, este importantă în funcție de rezoluția monitorului, pentru a reda textura imaginii cât mai fidel. Altfel o să avem o grafică a jocurilor de slabă calitate cu multe artifacte.
- CUDA Cores: nucleele cuda sunt întâlnite la procesoarele NVIDIA și sunt foarte importante pentru editare video, pentru gaming sunt mai puțin importante. Dar sunt câteva jocuri care au efecte aditionale care depind de aceasta tehnologie. Pentru gaming este mai importantă memoria vRAM decat inimile CUDA .
- Tip memorie: tipul memoriei RAM, poate fi DDR3 GDDR3 , GDDR5 mai nou GDDR5x, pentru gaming este destul de important, cu cât versiunea este mai nouă cu atât mai bine, depinde si ce tip de jocuri jucați, unele jocuri merg foarte bine și pe GDDR3
Mai multe specificații:
- Dimensiune memorie: dimensiunea tipului de memorie, este data in Megabytes sau Gygabytes după caz, ultimele titluri de jocuri au nevoie de 4GB sau chiar mai multă, dar sunt și titluri care se descurcă excelent și cu mai puțin.
- BUS memorie: lățimea de bandă (filtrul prin care se procesează întreaga cantitate de informație dintre procesor și memoria RAM), este redata în bits 64,128,256,384 etc, pe viitor este posibil ca jocurile ce vor apărea să fie optimizate pentru performanța maximă pe 256 bits, actual merg toate jocurile și pe 128, este o investiție de viitor să ne uităm la această memorie.
- Frecvență memorie efectivă: frecvența maximă atinsă de către memoria RAM, este importantă doar pentru gamingul de top la rezoluții mari.
Acum că am văzut pe scurt ce rol are fiecare specificație, care sunt cele mai importante?
Concluzie
Cantitatea de RAM si versiunea conteaza dar se coreleaza si cu celelalte specificatii. Fiecare are rolul ei. Importanta majora o constituie detaliile din jocuri. Daca vreti rezolutii mari si detalii maxime, va trebui sa investiti intr-o placa cu acele specificatii de top. O importanta majora o constituie setupul de gaming. Daca jucam pe 3 monitoare este nevoie de memorie VRAM foarte mare.
Multi care fac review-uri pe site-uri dupa achizitia unor placi video si le lauda ca scot un anumit numar de FPS. Altii spun ca scot mai putin, etc. Detaliile setate din jocuri fac diferenta dintre fps-uri. O mica setare de detaliu poate da rezultate total diferite. Aici depinde si de fiecare gamer, unii pun accent pe FPS, altii pe detalii. Ca sa le aveti pe toate la un loc va trebui sa jonglati din detaliile jocurilor sau sa investiti in placi video high end.
Ce placa video sa aleg?
Orice placa video o sa alegeti, asigurati-va ca este optimizata pentru cerintele voastre.
Scopul articolului este de a ajuta cu informatii care sa va impinga sa alegeti singuri ce vreti. Fiecare joc este optimizat intr-un anumit fel. Pentru un sfat de achizitie, trebuie sa stiu detaliile sistemului de gaming, rezolutia monitorului si tipul de joc. Ca exemplu puteti lua jocul Hitman. Jucat pe o placa nvidia de 1500 ron comparativ cu o placa AMD din aceeasi categorie de pret, AMD o sa scoata cu 15-20% mai multe fps-uri fata de NVIDIA.
Brandurile conteaza mai puțin, MSI, ASUS, GIGABYTE, ZOTAC etc. Atat timp cat au aceleasi specificatii intre ele, nu o sa fie diferente notabile in gaming.
Doar pe partea acustica,design,consum de energie sau de temperaturi care variaza de la caz la caz.
Las o lista cu cate o placa video din fiecare generatie de procesoare grafice pe care eu o consider best buy.
Recomandare placa video 2024 + TOP 8 cele mai bune
#1 Cea mai bună Placa video gaming MSI GeForce RTX 4060 VENTUS
O placă grafică de gaming potentă
Cele mai bune caracteristici:
- DLSS 3
- GDDR 6
- 8GB RAM
- TORX FAN 4.0
- Backplate metalic
Nu știu dacă și în 2024 se menține acest trend, s-ar putea să înceapă iar hegemonia cu cryptomonezi și să urce din nou nestingherit prețurile la plăcile grafice de gaming.
Acest MSI are o balanță foarte bine de preț/performanțe pentru gaming, de aceea am decis să o pun pe locul întâi al acestui top pe 2024.
Nu pot spune că este cea mai performantă placă grafică decât dacă o încadrez în acest buget. Evident că sunt alte plăci video de jocuri mai bune, dar și buzunarul trebuie să fie mai generos.
Ce-mi place la ea este că atunci când nu este solicitată placa video, ventilatoarele ei stau oprite, deci pot spune că este „mortal” de silențioasă placa.
Ideală pentru gaming la peste 144hz full hd. Majoritatea jocurilor pot fi jucate pe monitoarele gaming cu rată de refresh mare.
Păreri PRO:
- silențioasă
- temperaturi mici în jocuri
- excelentă la rezoluții full hd
- ranforsat backplate-ul
- stabilă la OC din fabrică
Păreri CONTRA:
- absolut nimic
Cea mai buna placa video de gaming
Preț - 10
Raport cost/fps - 9.8
Fiabilitate - 10
Silențiozitate - 9.8
Consum - 10
9.9
Scor obținut
Acest rtx 4060 obține titlul onorific pentru acest TOP 8 cele mai bune placi video de gaming. Modelul acesta se încadrează cel mai bine la raportul calitate-preț/fps-performanță-consum și fiabilitate.
#2 Recomandare Placa video Palit GeForce RTX 3070
Singura placă grafică cu preț decent recomandată
Cele mai bune caracteristici:
- Procesor grafic Ampere GA104
- Iluminare
- NVIDIA DLSS
- NVIDIA Ansel
Ne mai consolăm puțin pe 2024 cu plăcile grafice L.H.R care îndulcesc puțin prețurile inaccesibile pentru mulți.
Placa aceasta este un succes pentru Palit, destul de compactă și poate fi folosită și pe carcase mai mici. Foarte silențioasă și cu temperaturi în gaming mai mult decât bune, cumva au reușit să pună niște ventilatoare foarte slim și să fie și eficiente și silențioase, fara prea mult coil whine.
Placa grafică este făcută pentru a duce orice joc, chiar și la rezoluții 2k/4k, jocuri precum Port Royale scot cam 40 FPS-uri în medie, iar jocuri precum Red Dead Redemption 2, în 4K va trebui să atingă undeva la 50 fps-uri, ceea ce este fantastic pentru această placă.
Borderlands în full hd, nu ar trebui să scadă sub 100 fps-uri.
Păreri PRO:
- raport preț/performanțe decent pentru criză
- silențioasă
- temperaturi de load mici
- stabilă
- fps-uri bune și pentru 4K
Păreri CONTRA:
- prețul mare
- este LHR
#3 Recomandare Placa video ieftină ASUS GTX 1050 Ti
Cea mai ieftina placă grafică pe care o pot recomanda
Cele mai bune caracteristici:
- Displayport
- nVidia Simultaneous Multi-Projection
- Tehnologie Auto-Extreme cu Super Alloy Power II
O recomandare placă video cu preț de 3 ori mai mare decât trebuia să fie…! Nu știu câți sunt dispuși să cumpere această placă, dar țin acest top în speranța că prețurile vor revin la normal în 2024.
Ce pot să spun despre placa grafică în sine? Este mai bună decât fps-urile de la un procesor cu nucleu grafic încorporat, este singurul motiv pentru care am și băgat-o în top. Alta mai slabă nu am cum s-o recomand pentru că plăcile grafice încorporate de la intel sunt similare în performanțe cu plăcile GT 1030.
Știu,
Nu este deloc ieftină!
Pentru jocuri se descurcă la fps-uri acceptabile, mai puțin la cele mai recent apărute titluri. Dacă jucați jocuri mai vechi, atunci o pot recomanda. Jocuri precum C.S – go, sau jocurile populare din vremurile trecute.
Partea cea mai bună este că puteți să o folosiți chiar și cu surse de 350-400w, ideală la combo cu un procesor i3-10100f. Nu necesită alimentare separată, slotul pci-express va fi suficient pentru alimentarea acesteia.
Deși este mică și are doar un ventilator, acesta este puțin cam zgomotos, mai ales dacă forțați detaliile prin jocuri sau dacă aveți o carcasă mai mică.
Păreri PRO:
- foarte bună pentru gaming low-end
- foarte economică la energie
- nu necesită alimentare separată
- C.S-Go scoate vreo 170 fps-uri
Păreri CONTRA:
- preț triplu
- nu duce 4K în jocuri
- cam zgomotoasă
#4 Placă video de gaming MSI RTX 2080 Ti – buget 6300 RON –
Un gpu deloc ieftin, dar recomandată pentru gaming și editare video
Cele mai bune caracteristici:
- Suport SLI NVLINK
- 4352 Cuda Cores
- Răcire eficientă
- Procesor grafic Turing TU102
- nVidia Ansel
Iată cea mai buna soluție HIGH-END pentru placile video de top. Raportul performanta-fiabilitate-pret este net superioara. Este o solutie foarta buna, de fapt cea mai buna placa video recomandată si pentru cei care fac editare video care lucreaza cu Adobe After Effects.
O recomandare placa video care nu putea lipsi de pe acest blog.
Știu,
Nu este o placă video ieftină, însă performanțele atinse de ea, nu poate fi echivalată de plăcile mai vechi sau mai ieftine.
În benchmark la V-RAY, acest gpu de placa video a scos sub 52 de secunde. Este una dintre cele mai bune plăci video comercială. Dar, și cea mai scumpă aproape. Excludem Titan V 12.
Păreri PRO:
- ideală și la gaming și la editare video
- bună pentru setup-uri de 3 monitoare
- surprinzător de silențioasă în load normal
- are 3 display porturi pentru conectarea a 3 monitoare de gaming
Păreri CONTRA:
- preț deloc ieftin
Click pe paginile următoare pentru restul de plăci video din top
#5 Placa video GIGABYTE Radeon RX VEGA64 – Buget 3.800 lei –
O placă grafică de gaming cu pretenții de la AMD
Cele mai bune caracteristici:
- Sistem de răcire WindForce 2X
- Țevi de cupru eficiente la răcire
- 3 porturi Display Port pentru setup de 3 monitoare
- Suportă CrossfireX
Noile procesoare de la AMD Vega, fac concurență serioasă pe segmentul MID-RANGE spre HIGH al plăcilor grafice pentru gaming. Desi unele softuri de editare video sunt mai potrivite pentru placile video AMD, acestea sunt mult mai putine comparativ cu softurile care au la baza tehnologia CUDA de la Nvidia. Raportul Pret-performanta este net superior unei placi video NVIDIA din acelasi segment de pret. AMD au imbunatatit in ultimii ani chiar si energia consumata de procesoarele lor, asadar, o competitie serioasa este binevenita, chiar si pe nise foarte bine targetate.
Performanțe
Spuneam în subtitul de mai sus că este o placă GPU de la AMD cu pretenții, cu multe pretenții aș spune. Are nevoie de ”suc” de energie multă pentru a da performanța pe care o promite. Nu te zgârci la sursa de tensiune, cumpără una de calitate de minim 750w, am abordat subiectul surselor de pc AICI. Pe lângă sursă vei avea nevoie și de o carcasă bine aerisită pentru că degajă foarte multă căldură în load. Nu este deloc o placă rece, așa că vei completa diferența de preț comparativ cu un NVidia prin achiziția unei surse mai puternice și câteva ventilatoare de carcasa.
Păreri PRO:
- puternică
- raport preț-performanță bun
- excelentă pentru gaming
- destul de silențioasă
- suportă monitoare quad 4k
Păreri CONTRA:
- are un consum mare de energie
- necesită o aerisire bună la carcasă
- atinge greu performanțele promise (depinde de restul componentelor)
#6 Placă video Gigabyte GeForce RTX 2060 – buget 2.000 de lei
Un GPU cu raport performanță-preț-consum foarte bun pentru 2024
Cele mai bune caracteristici:
- 2176 Cuda Cores
- Bună și de gaming și de editare video moderată
- 8GB DDR6
- 3 Display Porturi
Foarte dificil să aleg intre un GTX 1070 ti cu 100 ron mai scumpă dar puțin mai performantă și acest RTX 2060. Am ales un procesor grafic de generatie mai noua, care in timp va aduce economii la factura de energie electrica, ceea ce va duce in final la compensarea pretului.
Noile RTX sunt mult mai eficiente energetic. Nu putea sa lipseasca acest model din lista de sfaturi de achizitie si recomandare placa video in 2024.
UPDATE: Nu pot să o recomand la acest preț
Păreri PRO:
- temperaturi stabile
- raport consum/performanță bun
- silențioasă
- nu sunt frame-dropuri mari în jocuri la efecte
- voltaje stabile
Păreri CONTRA:
- nu știe să dea cu aspiratorul prin casă
- nu este ieftină
#7 Placă video Gigabyte Radeon RX 590 = Buget 1400 RON
O placă GPU de gaming pentru cei cu bugete limitate
Cele mai bune caracteristici:
- Răcire WINDFORCE 2X
- Ventilator 3D Active
- AMD CrossFire
- AMD Eyefinity
- 8GB GDDR5
Nu puteam să exclud din acest top 5 cele mai bune plăci grafice video de gaming modelul RX 590. Pur și simplu raportul preț-performanță este prea bun și mă împinge să o pun în topul acestui articol pe 2024.
Performanțele atinse sunt comparative cu o placă Nvidia de 1800 de ron. Pe lângă prețul ieftin, această placă grafică excelează la gaming. Este recomandata pentru cei care au bugete limitate pentru buildul unui pc gaming mid-range.
Păreri PRO:
- raport preț-performanță bun
- destul de silențioasă
- eficientă la răcire
Păreri CONTRA:
- nimic
- preț
#8 Placă video ieftina MSI GeForce GTX 1650 – Buget 900 RON
O recomandare de placă ieftină pentru gaming
Cele mai bune caracteristici:
- Super silențioasă
- NVIDIA Ansel
- nVidia Vulkan API
- Consum energie foarte mic
- Încape în orice carcasă PC
Iată și cea mai bune recomandare placa video ieftină de buget redus pentru 2024. O placa ENTRY-LEVEL, care se descurca foarte bine cu majoritatea jocurilor la rezoluție HD-ready sau FullHD.
Păreri PRO:
- rece
- nu necesită surse speciale
- silențioasă
- raport preț-consum-performanțe foarte bun
- software/drivere bune
Păreri CONTRA:
- nimic
Un articol complet, o multime de informatii utile. As alege o placa video cu o viteza de procesare mare, corelat cu alegerea unui procesor pe masura.
Salutare,
Am observat ca a aparut modelul „monstru” MSI RAIDER GE76 12UHS-293, dar tot asa lipsa de stocuri peste tot prin toata lumea cat e de mare… probabil ca nici nu vom vedea la fata vreodata modelul asta, in Romania, ma gandesc :))
Bună ziua, am un cpu i7 11700k,msi rtx 3070 ti, 32gb memorie placă de bază MSI MPG Z590 gaming edge, nu pot să îl duc la mai mult de 100 de fps în warzone
Salutare, la ce rezolutie joci? Poti incerca eventual sa pui pe off anti-aliasing.
Salut, o recomandare pentru placa video pentru cs go pana in 2000-2500 lei maxim dacă se poate?
Am mai cumpărat prin recomandare de la tine câteva.
Am un i7 12700K doar ca îmi lipsește placa
Mersi
Salut,
Din păcate comentariul a fost pus la spam de către modulul de filtrare spam și abia acum am găsit mesajul.
Poți merge pe : MSI GeForce RTX 3060 Ti VENTUS 2X OCV1 LHR
O să merite sa suplimentezi bugetul cu 280 de lei.
Salut, ce sa aleg dintre gtx 3060 ti gaming si gtx 3060 vision ambele cu 8 gb ddr6. Multumesc.
Salut,
În anumite jocuri nu sunt mari diferențe, dar la alte jocuri pot fi diferențe sesizabile în favoarea rtx 3060 Ti.
Dacă permite bugetul, mergi spre modelul Ti.