Recomandare Laptop & UltraBook

Ce laptop să cumperi? Sfaturi achiziție + Recomandare 2023

La ce preț sunt cele mai bune laptopuri?

Cel mai bun sfat de achiziție pe care-l pot da în 2023 este să alegeți un latop care să îndeplinească toate cerințele care sunt de interes. Voi încerca în acest articol să dau câteva recomandări pentru a vă ajuta să va alegeți singuri cel mai bun laptop în 2023. Cu siguranță sunt sute de modele de laptopuri pe piață și o să fiți intimidați de varietatea lor. Să vedem câteva din caracteristicile pe care trebuie să le luați în considerare când o sa achiziționați cele mai bune laptopuri.

  • Buget
  • Modul de folosire
  • Configuratia laptopului
  • Brandul
  • Designul
  • Autonomia
  • Fiabilitatea

Buget achizitie pt notebook

Da,

Este nevoie de un buget considerabil mai mare!

Invitație pe canalul Youtube

Evident că aveti deja un buget alocat pentru investiție, nu este obligatoriu să dați exact suma pe care v-ați propus-o să investiți. În unele cazuri această sumă se corelează și cu modul de folosire, aceasta poate fi mai ieftină decât suma alocată sau mai scumpă. De aceea e important să știți exact la ce vă folosește notebook-ul.

Orientativ am pus niște baremuri de bugete la modul general:

  • Laptopuri performante ieftine buget între 2.500-3.000 ron(calitate slabă la materiale)
  • Laptopuri premium pentru materiale 3.000-4.000 ron(mai puțin performante)
  • Laptopuri premium performante 4.000-6.000 ron(foarte performante și cu calitate materiale)
  • Ultrbookuri premium business 6.000-8.000 ron (performante+calitate materiale+ușoare)
  • Laptopuri entuziaști peste 8.000 – 20.000 ron (ultraperformante + calitate materiale)

Cam așa ar trebui să fie încadrarea bugetelor în funcție de categoria de utilizare a laptopurilor. Ideea este că dacă aveți un buget limitat, întotdeauna veți face compromisuri. Dacă e nevoie de performanță și aveți buget redus, va trebui să sacrificați calitatea materialelor, sau poate a ecranului.

Modul de folosire a laptopului

Daca veți ști exact pentru ce o să folositi calculatorul se vor restrange modelele de laptopuri destul de mult și după acești 2 pași vom ramâne doar cu câteva modele de laptopuri în care să ne încadrăm.

Desigur,

Orice sfat achizitie cel mai bun laptop pentru editare video sau foto și gaming, trebuie să fie realist în privința bugetelor.

Dar cel mai bun laptop pentru gaming va fi bun si pentru editare video de cele mai multe ori. Un laptop bun pentru multi tasking va include si categoriile de laptopuri de birou sau cele pentru multimedia cu mici particularitati.

De exemplu:

Poate vreți să găsiți un laptop performant cu care să faceți video editing, dar nu aveți un buget prea generos, cam ce lucruri puteți sacrifica?

Uite câteva compromisuri care te ajută să salvezi bani, fără să-ți afecteze modul de lucru cu laptopul:

  • puteți alege un laptop cu ecran slab (nu este necesar la video editing un monitor performant)
  • alegeți notebookuri performante cu carcase și materiale de calitate inferioară (calitatea materialelor nu afectează performanțele editării video)
  • nu este necesar să fie performant în porturi: usb type c, retea wifi Ax sunt redundante, deci nu sunt necesar să fie performante

În acest exemplu vă orientați pur și simplu doar la performanța procesorului și a memoriilor ram și poate și a plăcii video, dacă lucrați cu un anumit tip de softuri. Restul detaliilor devin redundante și mai puțin importante.

Sfaturi privind configurația laptopului

Configurarea laptopului la fel o sa fie făcută în funcție de modul în care o sa folosiți laptopul și de bugetul alocat. La ce trebuie sa fim atenți când alegem configurația laptopului?

Cele mai bune procesoare de laptop

Procesor laptop

Procesorul este primul criteriu cand primești un sfat achizitie cel mai bun laptop. De acesta depind 2 factori importanti: rapiditatea calculatorului si autonomia lui.

Procesoarele de laptopuri de gaming

  • Procesoare bune pentru laptop pentru gaming:

-Cel mai important pentru gaming este ca procesorul să aibă nuclee și threaduri cât mai multe, mulți fac greșeala și aleg după frecvența procesorului care este abia pe al 2-lea loc de luat în considerare în gaming.

Atenție mare la pricepuții de pe youtube care, în proporție de 90% habar nu au despre ce vorbesc când dau sfaturi de cumpărare de laptopuri sau configurații de pc-uri. De exemplu exista procesor de 2.2 Ghz cu 8 threaduri care sa fie mai bun in gaming decat un procesor cu 2 threaduri si 3 Ghz. Este importantă și lățimea de bandă dar nu este criteriul principal.

Procesoarele de laptopuri de editare video

  • Procesoare pentru editare video:

-Aici, situația se schimbă, lățimea de banda este foarte importantă pentru rendering, dar inca 2 caracteristici mai sunt importante pentru procesoarele de editare video, nucleele fizice cat mai multe ne ajuta enorm dar si memoria cache care ajuta la timpul de randat corelat bineinteles cu memoria ram.

Procesoarele de laptopuri pentru multi-task

  • Procesoarele pentru multi-tasking:

-Principala caracteristică este tehnologia hyperthreading pentru multi tasking. În momentul în care va avea această tehnologie, suntem asigurați și pentru restul caracteristicilor. Dar nu este obligatoriu să aibă hyperthreading, pot exista și procesoare care să se descurce foarte bine dar aici depinde la ce nivel o să folositi laptopul, în special la AMD. Dacă este vorba de multi tasking cu aplicații multe de genul editării foto + navigație masivă și widgeturi atunci va trebui să ne orientăm spre hyperthreading. Dacă vom folosi virtualizarea atunci vom avea nevoie și de frecvența și de memorie ram cât mai mari.

Procesoarele notebookurilor de birou

  • Procesoarele pentru office:

-La acest capitol nu prea sunt cerințe si ne indreptam spre categoria de procesoare ieftine, dar e bine de luat in considerare frecventa procesorului in cazul in care vorbim de laptopuri pana in 1500 de lei.

Linkuri utile unde puteti gasi toate informatiile despre procesoare gasiti aici : http://ark.intel.com/ selectati modelul procesorului la care vreti sa vedeti toate detaliile. De ex: Intel® Core™ I7-6500U

Memoria Ram de laptopuri

Memoriile ram sunt diferite la laptopuri fata de memoriile de pc desktop. NU SUNT COMPATIBILE memoriile ram cu cele de desktop.

La jocuri memoria ram este suficienta o memorie de 8gb in cazul in care folosim procesorul grafic integrat. In cazul in care laptopul are procesor grafic extern, uneori este de ajuns si o placuta de 4 GB, daca vorbim de jocuri mai putin pretentioase. Dar chiar si asa in ultimii ani soft-urile si jocurile cer din ce in ce mai multa memorie si ca sa fim asigurati este bine sa avem 8GB memorie ram pentru a sta linistiti.

 

Memorii ram - cel mai bun laptop 2023

La editare video si foto este necesar un minim de 16GB, cu cat mai mult cu atat mai bine. Depinde foarte mult la ce nivel faceti editare, si sa lucreze la o frecventa cat mai mare.

Pentru cel mai bun laptop office poate fi suficienta o singura placuta de 4GB.

Spatiul de stocare

Cel mai bun laptop - Sfaturi de achizitie

Aici eu recomand daca este posibil sa va orientati spre laptopuri cu SSD, in primul rand nu genereaza caldura si nu consuma energie precum un hdd de 2.5inch si in al doilea rand aveti viteze de scriere/citire mult mai rapide si implicit aplicatiile si programele o sa se deschida mult mai repede. Cel din imagine este Hard Disk.

Placa video pentru cel mai bun laptop

„Externa” inseamna ca procesorul grafic nu este incorporat in procesorul calculatorului, acesta fiind plasat pe aceeasi placa de baza cu procesorul dar separat de procesor. Diferentele majore la procesoarele grafice o constituie Modelul GT vs GTX, modelele GT au un consum mai mic de energie dar si performanta este mult sub GTX. De preferat sa ne orientam spre un procesor grafic GTX daca vrem pentru jocuri, iar pentru editare video in cazul in care folosim softuri care folosesc tehnologia CUDA , exemplu suita de la Adobe atunci ne vom orienta spre un procesor grafic care sa aiba cat mai multe CUDA cores.

Ecranul laptopului

Acesta este foarte important daca vrem sa folositi laptopul outdoor sau indoor. Daca folosim mult laptopul afara atunci trebuie sa ne orientam spre un ecran cu anti glare (sticla mata-fara reflexie). De regula ecranele cu touchscreen au ecranul lucios, dar inca mai sunt si modele cu ecran lucios si pe ecran fara touchscreen. Sunt si cateva exceptii de ecrane lucioase care se vad foarte bine si in conditii de lumina puternica, dar doar la modele premium.

Daca lucrati in domeniul editarii foto, este foarte dificil sa alegeti un ecran pentru cel mai bun laptop , foarte putine ofera acuratete mare a culorilor. Si majoritatea laptopurilor au probleme cu diferite expuneri de culori. Doar modelele de top reusesc sa atinga un nivel de acuratete peste 95%. Dar in cazul asta eu recomand modelele Apple pentru editare foto-video.

Cam acestea sunt principalele caracteristici pe care trebuie sa luati in considerare cand va alegeti o configuratie. Restul pot fi caracteristici de detalii: camera web, greutate, card reader etc.

Brandul – Sfat achizitie cel mai bun laptop după brand?

Aici eu va spun topul meu de branduri:

  1. HP – raport foarte bun calitate-pret-performanta-fiabilitate, design mai putin atragator la modelele ieftine, carcasa uneori de slaba calitate.
  2. Lenovo – raport calitate-design-performanta
  3. DELL – pentru ecrane, fiabilitate, performanta, autonomia bateriilor cam slaba la majoritatea modelelor.
  4. Asus – support software excelent, calitatea componentelor interne buna, fiabilitate, design neatragator la modelele ieftine.
  5. Acer – design frumos, pret mic, performanta hardware, fiabilitate redusa, calitate indoielnica a unor componente interne.
  6. Compaq – fiablitate mare, autonomie buna, varietate redusa de modele, pretul mare.
  7. Toshiba –  autonomie mare, performanta medie raportata la pret, calitatea carcaselor foarte buna, support software aproape inexistent.
Alte branduri:

Fiecare brand are particularitatile lui, nu am inclus Apple in top din motivul pretului și al sistemului de operare care nu este prea popular în România. Dar sunt laptopuri extrem de performante la toate capitolele. Pierde foarte mult la pret si la supportul tehnic care este de fapt inexistent la Apple. Daca vi se va strica un senzor pe placa de baza este aproape imposibil sa reusiti sa aflati de la Apple care este senzorul ce trebuie schimbat. Daca veti cere sa va repare laptopul o sa va schimbe toata placa de baza care are un pret de 80% din valoarea laptopului. Dar pentru performanta este pe primul loc in topul meu.

Lenovo si Dell le-as pune mai degraba pe ambele pe locul 2 in topul meu.

Asus se descurca bine pe categoria de laptopuri pentru gaming si implicit editare video.

Oricum brandul nu este criteriul principal dupa care sa va orientati. Fiecare din noi avem experiente placute si mai putin placute cu un anumit brand. Dar pot sa va dau un top al laptopurilor care ajung la reparatii cel mai des: Acer castiga detasat la capitolul asta 🙂 . Dar poate si din cauza ca sunt cele mai vandute.

Designul

Pentru multi utilizatori si aici ma refer la acei utilizatori pentru care imaginea conteaza. Pentru un om de afaceri, de exemplu, designul poate fi primul criteriu in alegerea laptopului.

Aici topul meu poate fi diferit fata de topul facut de mine in functie de brand. Aici fiecare om are gusturile lui si nu pot discuta despre design dar va pot da 3 modele de cel mai bun laptop care imi plac foarte mult:

  1. ASUS ExpertBook B1
  2. Ultrabook Dell XPS 13 9310
  3. Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 8

Autonomia: sfat achizite cel mai bun laptop pentru acumulator

Aici il citez pe A. Einstein: „timpul este relativ”. Daca ne jucam sau facem rendering atunci bateria nu o sa ne tina mai mult de 2 ore. O sa fie diferente mereu in functie de cum folositi laptopul. Sunt foarte mici diferentele între laptopuri. Modelele mai vechi ce folosesc celule 18650 e bine sa aiba cat mai multe celule.

Sunt anumite branduri care nu specifica deloc detaliile despre baterii. Acestea se pot testa pe o statie de incarcare/descarcare electronica, dar cum modelele de laptopuri se schimba constat in fiecare an, este dificil sa faci o comparatie pe criteriul de autonomie. Teoretic mai multi miliamperi inseamna capacitate mai mare de energie, dar la ce folos daca piesele consuma dublu fata de modelul din concurenta. Dar Toshiba, HP, Compaq, Asus stau foarte bine la capitolul baterii.

Consum de energie

Iar la consum Asus ar fi printre cele mai econome cand vine vorba de consumul componentelor. Eu de exemplu folosesc un convertibil Asus de vreo 2 ani+ si ma tine bateria foarte mult. Nu duc grija ca ma lasa daca il folosesc 1 zi intreaga, bineinteles ca nu in continuu, si evident nu ma joc pe el. Am avut si un laptop HP pe care l-am „donat”, model ieftin de 1200 de lei care ma tinea bateria lejer 3-4 ore de navigat web si office.

Fiabilitatea

Aici HP si DELL e de departe in preferintele mele, urmat de Asus. Depinde foarte mult de racirea componentelor. Acer de exemplu sunt renumite pentru racirea defectuasa si care in timp duce la defectiuni majore. Am mai scris un articol in care am spus cat de importanta este aerisirea laptopurilor si puteti vedea aici : Alegere notebook

Calitatea carcaselor din nou este importanta si este importanta cand vine vorba de fiabilitate. O carcasa din aliaj este mult mai buna decat plasticul. De aceea laptopurile din categoria Premium costa mai mult. Daca este un plastic de proasta calitate duce in timp la daune fizice a componentelor interne, care sunt extrem de fragile. Izolarea carcaselor este importanta pentru a nu permite umezelii din atmosfera sa ajunga la componente.

Am cam lungit articolul si inca nu am acoperit tot ce imi doream dar sper ca va fi citit si sper ca o să vă ajute în decizia voastră înainte de orice sfat de achizitie cel mai bun laptop.

Recomandări cel mai bun laptop pe diferite bugete | TOP 9


#1 Laptop ieftin cu performanțe decente

Un laptop ieftin cu performanțe acceptabile

notebook ieftin

Cele mai bune caracteristici:

  • Procesor gen 12
  • Ecran decent
  • Grafică intel iris X

Este cel mai ieftin model de laptop pe care-l pot recomanda în 2023.

Evident că o să facem destul de multe compromisuri când o să plătim un preț mic pentru laptopuri. Uite câteva:

  1. ecran slab iluminat și fără acuratețe culori
  2. nu are windows preinstalat
  3. wifi cu standard Ac, fără Ax
  4. material plastic ieftin
  5. spațiu stocare mic

Desigur că are și mici plusuri, la capitolul performanțe și acumulator. Este genul de laptop pe care-l pot recomanda firmelor mici, pentru angajați care nu folosesc decât pentru suita Office.

Păreri PRO:
  • performanțe multi-tasking decente
  • windows 11 rulează bine pe el (trebuie instalat)
  • autonomie baterie bună
  • destul de ușor – 1.7kg
Păreri CONTRA:
  • ecran slab
  • materiale de calitate inferioară
  • ssd de 250gb
  • cameră webcam mediocră

#2 Sfat achizitie cel mai bun laptop pentru scoala online

Un laptop ideal pentru raportul preț/performanță

cel mai bun laptop de birou lenovo cu procesor amd

Cele mai bune caracteristici:
  • Procesor gen 12
  • WiFi 6 (standardul Ax)
  • Ecran cu margini subțiri
  • Ecran 300 nits

Un laptop din categoria de prețuri convenabile și accesibil pentru aproape oricine. Eu îl recomand și pentru cei care-l vor folosi ca laptop pentru scoala online, performant, cu calitate materiale destul de bună pentru acest segment de prețuri.

Apropo de laptopurile pentru școala online, am făcut un articol dedicat pentru acest segment: Care sunt cele mai bune laptopuri pentru scoala online?

Are cam tot ce este nevoie pentru aproape toate categoriile de utilizare, mai puțin de gaming și editări foto/video. Memoria de stocare, deși mică, este de tip ssd m.2, ceea ce înseamnă că timpii de încărcare a aplicațiilor sunt foarte mici, inclusiv la bootarea în Windows.

Vorbind de Windows, îi dau o bilă neagră.

De ce?

Pentru că vine fără Windows, va trebui să-l instalați singuri, dar cu atâtea informații la discreția voastră, este imposibil să nu învățați cum să-l instalați singuri. Tot ce aveți nevoie este să aveți un stick de memorie pe care puneți imaginea bootabilă a windows-ului și un activator.

Camera web, evident în concordanță cu restul laptopurilor, mediocră bineînțeles, dar cu o lumină în încăpere adecvată nu pare chiar atât de rea nici camera web.

Păreri PRO:
  • are doar 1.7kg
  • acumulator destul de longeviv (cam 4 ore continue de vizionat filme)
  • tastatură numerică (utilă pentru școala online)
  • cititor de amprente
  • performanțe bune ale procesorului
  • multiple porturi USB
  • cititor de carduri (laptop bun pentru fotografi)
Păreri CONTRA:
  • nu are windows preinstalat
  • iluminarea ecranului lasă de dorit
  • nepotrivit a fi folosit outdoor

#3 ASUS VivoBook 15

Un laptop bun la aproape orice pentru 2022

laptop bun si performant

Cele mai bune caracteristici:
  • Tehnologia AIPT
  • Gen 11 de procesoare
  • IceBlades – ventilatoare cu eficienta mare
  • Ecran NanoEdge
  • Senzor de amprentă

Update 29.iunie.2022

Prețurile au început să crească enorm de mult, acest model de laptop era cu 2200 de lei nu cu foarte mult timp în urmă.

Din păcate la aceste prețuri nu prea mai pot recomanda nici laptopurile! Nu m-aș mira dacă producătorii vor avea cereri din ce în ce mai puține în următorii ani, cererea va fi mult prea mică.

Unul dintre cele mai bune rapoarte între preț/performanță și calitate a materialelor.

Acest model se diferențiază prin portabilitate și autonomie mare în cazul utilizării lui în taskuri simple. Are 1.8 kg, iar pe partea de conectivitate nu face rabat. Pe lângă faptul că are placa de rețea cu transmisie de standard AX, dar împreună cu procesorul din ultima generație fac pereche bună. Mai lipsește să aveți în casă un router bun pentru această conexiune.

Nu totul este roz, și unul din acele lucruri care nu-mi prea plac la majoritatea laptopurilor Asus este ecranul. Un ecran cu o luminozitate scăzută de 250 nits, deci într-o lumină ambientală mare, acesta suferă major.

Un alt minus, dar și plus pot să spun este capacitatea de stocare, doar 250 GB, dar plusul vine din faptul că aceasta este PCI Express, nu SATA!

În concluzie,

Nu știu dacă este un sfat achizitie cel mai bun laptop la aceasta categorie de prețuri. Excelează la destul capitole, dar are și minusuri. Îl recomand, mai ales dacă îl găsiți la discount sau de ce nu, la resigilate!

Păreri PRO:
  • procesor bun
  • ușor de transportat
  • acumulator decent
  • raport preț/performanță/calitate bun
  • tastatură iluminată
Păreri CONTRA:
  • capacitate de stocare mică
  • nu are windows preinstalat

#4 Sfat achizitie cel mai bun laptop DELL

Accesibil ca preț, dar în același timp performant

laptop performant 2023

Cele mai bune caracteristici:
  • ExpressCharge
  • Numpad

Câteva compromisuri sunt la acest model de laptop. Am încercat să găsesc un laptop bun care să se descurce bine la majoritatea capitolelor de utilizare. Acest model este bun pentru un office, dar să fie capabil să ruleze și softuri mai pretențioase.

Are o placă grafică incorporată și și-a păstrat puțin și din portabilitate, a reușit să stea sub 2kg.
Întrebarea naturala este: poți face și gaming?

Nu!

Este o placă integrată performantă, este menită mai mult să ajute în softuri care necesită puțină randare video în domenii cheie de editare grafică și design.

Spre deosebire de laptopul anterior, acesta are doar 512 GB de stocare, dar este un ssd de tip m.2.

Pe partea de conectivitate este ok, nu la fel ca  laptopul anterior, dar plătiți mai mult pentru acea procesare grafică și pe faptul că este cu windows preinstalat OEM, de aceea îl recomand celor care îl folosesc la companii/firme/birouri etc.

Un alt beneficiu care s-ar putea dovedi a fi decisiv pentru anumite categorii de persoane este faptul că se încarcă într-o oră până la 80% din capacitate. Dar și un contra-beneficiu este că este micuță, folosit la taskuri intensive nu va ține prea mult acumulatorul.

Păreri PRO:
  • procesor puternic de generație 11
  • placa video dedicată Geforce MX330
  • windows preinstalat OEM
  • tastatura numerică
Păreri CONTRA:
  • prețul puțin cam mare
  • acumulator cam micuț

#5 Cel mai bun Laptop Lenovo IdeaPad

Cel mai bun laptop ieftin pentru bugetul de ~1500 RON:

cel mai ieftin notebook

Cele mai bune caracteristici:
  • WiFi AC
  • 2X USB 3.2
  • Ecran TN – antireflexie

Un notebook ieftin ideal pentru un calculator de tip office. Recomandat pentru cei cu bugete stricte ieftine. Nu vă așteptați să facă minuni, este un laptop cu limitări considerabile. Dar, pentru taskuri ușoare se descurcă admirabil. Punctul cel mai negativ îl constituie ecranul, fiind un ecran cu luminozitate mică, s-ar putea să fie deranjant pentru 2023.

Compromisuri: fără windows, 8gb ram, 256gb stocare, materiale inferioare.

Păreri PRO:
  • raport preț-performanță bun
  • fiabilitate
  • are ssd
  • este ieftin
Păreri CONTRA:
  • performanță modestă
  • calitatea carcasei cam slabă
  • memorie ram doar 4GB
  • ecran hd-ready

#6  Sfat achizitie cel mai bun Laptop Acer Aspire 3 

Laptop pentru bugetul de ~2200 RON:

recomandare cel mai bun laptop de buget 2000 ron

Cele mai bune caracteristici:

Un exemplu foarte bun în specificații cu placa video dedicată, nu este cel mai puternic acest gpu, dar face față multor jocuri fără pretenții. Procesorul i3 destul de rece, tactat la 2.3Ghz. Este un laptop bun la toate, dar nu excelează la nimic. Deci, un laptop foarte bine balanțat, ar fi subiectivă părerea dacă spun că este un sfat achizite cel mai bun laptop de pe piață. Dar pentru această categorie de preț ieftin, este un laptop de luat în considerare.

Oricâte sfaturi aș da pentru alegerea laptopurilor, nu pot să fiu obiectiv pentru un lucru care depinde de la caz la caz. Acest model îl recomand celor cu buget limitat, este ideal pentru studenți/elevi care din când în când mai iau și cursuri online din varii motive, altele decât pandemia. Să sperăm că școala online nu va mai fi pe viitor.

Păreri PRO:
  • raport performanță-portabilitate bun
  • spațiu de stocare de tip SSD
  • acumulator decent
Păreri CONTRA:
  • calitatea carcasei slabă

#7 Sfat achizitie cel mai bun laptop ASUS X509FA

Laptop pentru bugetul de ~2200 RON:

cel mai bun laptop de buget 2200 lei

Cele mai bune caracteristici:
  • 8GB Ram
  • Ecran 15.6” non-reflexiv
  • 1 x USB 3.1
  • Cititor de carduri de memorie
  • ICEpower
  • Sonic Master

Este un laptop bun pentru business. Portabilitate bună, specificații ideale pentru cei care au nevoie de un laptop rapid. Este ideal și pentru urmărirea de filme sau orice conținut video. Procesorul i5 în combinație cu cei 8 GB Ram se mișcă foarte bine pentru 2021. Unul dintre cele mai bune raporturi de performanță/preț. Sigur, nu este un laptop Premium, deci are mici carențe la calitatea materialelor de construcție. Dar overall designul este OK, iar materialele de construcție nu sunt cele mai bune, dar este destul de solid construit.

Ținând cont că este totuși un model mai vechi, nu m-aș fi așteptat să se scumpească atât de mult, practic de la 2200 de lei la ofertă cât era în 2021, acum, în 2022, acesta a ajuns să coste aproape 2800 de lei, ceea ce înseamnă că este o creștere în jur de 25%.

Să-l mai recomand sau nu acest laptop?

Ca și performanțe merită cumpărat, însă raportul preț/performanță lasă de dorit. Mai bine apelați la platforme de anunțuri pentru laptopuri folosite, gen OLX. Doar că vă recomand să testați produsul înainte să cumpărați!

Păreri PRO:
  • raport preț-performanță-portabilitate bun
  • autonomie mare
  • carcasă solidă
  • este rapid
  • ecranul este de 15.6 inch Full HD
Păreri CONTRA:
  • camera web mediocră

#8 Recomandare laptop de gaming ASUS TUF Gaming A17

Laptop pentru gaming pentru bugetul de ~4200 RON:

recomandare laptop de gaming

Cele mai bune caracteristici:
  • Ecran 144Hz
  • Placă video RTX 3050 Ti
  • Wifi 802.11 ax 2×2
  • Touchpad care accepta gesturi de atingeri multiple
  • Tastatura iluminata RGB 4 zone

Este un laptop pentru toate categoriile de utilizări, un all-arround foarte bun . Are un design foarte frumos și nu stă rău deloc nici la capitolul performanță. Destul de ușor și cu carcasa de aluminiu. Cântarește doar 2.6 Kg. Este special conceput pentru gaming și multitasking. Ecranul de 144Hz în combinație cu restul componentelor va face senzație pe partea de gaming. Cel puțin la jocurile de tip RPG care depășesc 144 fps/sec.

Foarte mulți întreabă dacă logoul din spatele laptopului este iluminat și răspunsul este NU, nu are iluminare pe logo.

Nu are nici windows pre-instalat, însă în 2022 refuz să cred că mai este cineva care dă 4200 de lei pe un laptop de gaming și își face griji că nu știe cum să pună un windows. Surprinzător este faptul că ventilatoarele nu sunt zgomotoase nici în gaming, iar în modul idle sau pentru taskuri ușoare aproape că nu se aud deloc.

Ce nu-mi place la el?

Nu prea este nici un lucru evident și toate părțile negative sunt acelea întâlnite la majoritatea laptopurilor de gaming, greutate mare, autonomie mică.

Păreri PRO:
  • raport performanță-calitate-preț bun
  • spațiu de stocare decent
  • dedicat gamingului pentru cei cu buget mediu
Păreri CONTRA:
  • greutatea
  • autonomia buna, dar se putea și mai bine
  • în gaming nu rezistă mai mult de 2 ore autonomia.

Cel mai bun laptop

Performanță - 9.8
Ecran - 9.6
Raport calitate-pret-performanta - 10
Calitate materiale - 10

9.9

Scor obținut

ASUS ROG Strix primește titlul de cel mai bun laptop din acest articol. Un laptop ideal pentru gaming, dar se descurcă la orice task.

User Rating: 4.37 ( 15 votes)

#9 Sfat achizitie cel mai bun laptop gaming și editare video 

Recomandat pentru gaming și editare foto/video 2022

recomandare laptop gaming si editare video 2023

Cele mai bune caracteristici:
  • Procesor i7
  • Placa video RTX 2060
  • Ecran 17.3”
  • 16 GB RAM
  • Security lock
  • Tastatura iluminata

Un model de laptop foarte bun pentru gaming cu generație de procesoare foarte econome și placă video similară în performanțe cu modelul anterior. Dispune de placă video rtx 2060. Se descurcă foarte bine și pe partea de editare video. Ecranul de 144hz asigură o imersiune și o adevărată plăcere pe partea de gaming. Este un laptop high-end, nu există nici un dubiu din această privință. Spațiul de stocare este de tip SSD M.2 X4, care se mișcă excelent la orice task îi dai.

Eu îl reocomand a fi folosit și pentru cei care fac video editing și care se bazează pe efecte multe în proiectele lor de editare video. Are suficient de multe cuda cores pentru a ajuta la randarea efectelor. În special celor ce utilizează des adobe after effects.

Păreri PRO:
  • raport calitate-preț-performanță bun
  • spațiu de stocare mare
  • foarte performant în gaming, dar si pe partea de editare video este foarte bun la aceasta categorie de prețuri
  • ecran mare de 17.3 inch cu 144 Hz rata de refresh
Păreri CONTRA:
  • prețul deloc ieftin
  • nu știe sa dea cu aspiratorul.

Este foarte dificil să țin pasul cu toate articolele, și prețurile variază de la o zi la alta. Lăsați în secțiunea de comment de mai jos orice întrebare sau dacă aveți nevoie de un sfat și vă răspund în cel mai scurt timp.

Flavius Tech

Pasionat de IT, cu experiență de 24 de ani în informatică, angrenat în diferite proiecte de dezvoltare web, am creat Flavius-Tech.ro din pasiunea pentru noile tehnologii din IoT (Internet of Things) pentru informarea obiectivă și corectă a diferitelor produse IT. Pentru 2024, o să creez cele mai bune configurații și recomandări pentru componentele de ultimă oră din industria IT&C.

178 Comentarii

  1. Buna ziua, va rog daca se poate sa ma ajuti in alegerea unui laptop pentru proiectare de arhitectura (lucru doar autocad, restul doar pt vizualizare), sa functioneze programele perfect, in majoritatea timpului in paralel si sa pot naviga intre ele foarte bine.
    1. buget max 2800 lei
    2. doresc sa il achizionez Imediat
    3. Configuratie dorita: display 15,6”+ de preferat, SSD 512, procesor intel, placa video dedicata (doar daca este posibil in buget), 8-16gb RAM
    4. se va folosi pentru proiectare de arhitectura. Se va folosi pt programe: des-Autocad, Office, AcrobatReader, Chrome (youtube, mail…), rar(doar pt vizualizare nu pt lucu)-Artlantis, Archicad, Photoshop, 3dsmax, cinema4d.
    5. De preferat a fi ultrabook pt transport, dar nu este obligatoriu.
    6. Nu am preferinta de brand, dar daca este sa fie HP, Dell, Asus, cu atat mai bine.

    Multumesc anticipat!

    1. Salut Andrei,
      Am gasit un model pe care-l pot recomanda.
      Nu este necesara o placa grafica dedicata pentru acele softuri, ar fi ajutat, dar nici bugetul nu permite.
      MODEL HP 15.6” 15s-eq1035nq
      Este printre putinele cu 16gb memorie ram, ceea ce este mai importanta in cazul tau.
      Nu am reusit sa gasesc un intel gen 11 i7 pentru acest buget din pacate.
      Bafta!

      1. Salut,
        Multumesc pt configuratie, imi poti recomanda si un laptop cu configuratie similar, dar cu cu procesor intel chiar daca creste costul?
        Multumesc

      2. Este tot pt ceea ce am scris mai sus, proiectare de arhitectura (des-Autocad, Office, AcrobatReader, Chrome (youtube, mail…), rar(doar pt vizualizare nu pt lucu)-Artlantis, Archicad, Photoshop, 3dsmax, cinema4d), dar as vrea ceva cu intel, bugetul poate sa sara de 2800 cat sa aiba un i7 gen 10 sau 11
        Multumesc

        1. La mine apar comentariile în funcție de ultimele postate si nu am fost atent ca este reply la comentariul de pe alt articol si am confundat persoanele.
          Uite, am găsit ceva model care este peste celelalte, însă și ca buget este peste: HP 15.6” Pavilion 15
          Are o placă video incorporată, dar este peste modelul onboard de la AMD și intel gen 10.
          În cinema4d nu o să se simtă vreo diferență uriașă faptul că nu ai gpu dedicat. Pentru arhicad era bine un gpu dedicat, dar și intel iris xe face față.

  2. buna ziua!Imi puteti recomanda un laptop pt activitati normale,nimic intens,care sa functioneze bine cand sunt mai multe tab uri deschise,eventual folosit pt orele online?bugetul este in jur de 3000 de lei.multumesc!

    1. Buna Paula,
      Iti recomand 2 modele, ambele putin peste buget, dar consider ca o sa merite extra efortul financiar pentru ele:
      1. Laptop HP 15s-fq2004nq
      2. Lenovo ThinkBook 15 G2
      Lenovo vine fara windows preinstalat, deci trebuie sa pui singura windows-ul. Dar are ca plusuri pe parte de conectivitate wifi 6 si o tastatura mai buna (valabil aproape pentru toate laptopurile lenovo). Si la autonomie putin mai bun ca hp-ul.

  3. Bună dimineața! V-aș fi recunoscător dacă mi-ați putea face o recomandare în achiziționarea unui laptop.Buget maxim 3000 ron.Utilizare -școală online,eventual vizualizare filme.De preferat tastatură iluminat.Un ecran de minim 15′.Mulțumesc!

    1. Salut,
      Doar 1 de la flanco este ok pentru gaming si la raportul performanță/preț.
      1: https://www.flanco.ro/laptop-lenovo-ideapad-gaming-3-15ach6-amd-ryzen-5-5600h-15-6-full-hd-8gb-ram-ssd-256gb-nvidia-gtx-1650-6gb-free-dos-iron-grey.html
      Dar am găsit și un Asus tot la flanco, e puțin peste buget, dar o să merite diferența: Laptop Gaming Asus ROG Zephyrus G14
      Are un procesor mai puternic și poți să faci upgrade la memoria ram pe viitor.
      Multă baftă!

  4. Bună,

    Doresc sa-mi achiziționez un laptop pentru work from home.
    Am nevoie sa se miște repede, să-mi pot instala și diverse programe pt diferite proiecte, sa fie bun pt multitasking.
    Nu îl folosesc pt gaming pt ca nu ma joc, dar dacă ar avea performante mai bune nu m-ar deranja sa fie de gaming.
    Ai putea sa ma sfătuiești ce laptop sa aleg?
    Buget 3000-4000

        1. Este o generatie anterioara la procesor si este o diferenta considerabila de performanta.
          Dar poti astepta pana pe 12, va fi black friday la Emag. Poate reusesti sa gasesti la oferta modelul recomandat.
          Sau revii in ziua respectiva cu un comentariu aici si recomand una din ofertele zilei respective. Dar trebuie sa te misti rapid in ziua respectiva.
          Voi fi activ de la 6 dimineata pe blog, asa ca o sa raspund rapid la mesaje si incerc sa ajut mai multa lume.

      1. Neața,
        Sunt și eu la butoane. Sper sa găsesc ceva poate redus. HP-ul ce mi l-ai arătat am văzut ca are un singur review și e f prost. Persoana respectiva se plânge de ecran.
        Poate găsesc ceva în aceleași specificații sau asemănător.
        Ar fi super dacă ar avea și Windows.
        Aștept și părerea ta daca vezi tu ceva înaintea mea.
        Multumesc.

        1. Buna,
          E buna oferta. Mergi pe el. Va trebui sa ii instalezi sistemul de operare singura.
          Am gasit un model similar dar mult mai usor, este din generatie ThinkBook: Lenovo ThinkBook 15 G2 ITL
          Are un mic dezavantaj pentru memoriile ram, dar consider ca principalul avantaj este portabilitatea si s-ar putea sa merite in cazul tau.

        1. Este ok.
          Minusuri pe partea de iluminare la ecran si putin de performante la procesor. Generatia 11 este simtitor mai buna in cazul laptopurilor, comparativ cu generatia 10 din cazul de fata.
          Inca un minus il observ la wifi, nu are wifi 6. Dar se poate ca aceste caracteristici sa nu iti fie utile, depinde si de routerul tau de acasa sau daca ai de gand sa-i faci upgrade pe viitor.

  5. Pentru grafica PS, etc, nu jocuri,
    Este de preferat Intel sau poate fi si AMD ?
    Este nevoie de ajutorul unei placi grafice gen GTX sau doar min 8 G ram ?
    Care ar fi minimul de dotare pentru putere de editare grafica rezonabila !!!!!?- tip procesor ,Intel – AMD, cant RAM, frecventa procesor, placa video sau nu placa video,etc
    Minim dotare = minim cheltuiala = maxim eficienta investitie .
    Multumesc.

    1. Salut,
      Nu este necesara placa video, dar este un plus.
      Intel este mai potrivit, daca se poate cu procesor din generatia 11 si i7.
      Memorie ram recomand sa fie 16gb.
      Minim cheltuiala nu stiu ce inseamna. Pentru fiecare persoana poate insemna sume diferite.
      Lasa un buget maxim si ma uit prin ofertele de azi.
      Microsoft Surface Book sunt special concepute pentru genul acela de activitati, dar sunt foarte scumpe.
      Ceva mai generalist ca laptop : Lenovo IdeaPad 3
      Are ecran bunicel pentru acest buget si procesor performant, memorie ram suficienta pentru PS.

  6. Bună seara! As dori sa achiziționez un laptop pentru Design interior,Microsoft surface Pro book 3 sau poate îmi recomandați dumneavoastră unul,va multumesc din suflet.

  7. Buna ziua! Vreau si eu sa imi cumpar un laptop bunicel, am nevoie pt facultate, am de instalat diferite programe(matlab, vivado, visual studio etc) si laptopul pe care il am acum nu face fata. Imi puteti recomanda ceva pana in 4000-5000 de lei. Va multumesc!

    1. Buna,
      Un model ultraportabil o sa te ajute pentru lejeritatea de a fi transportat si performantele in acel buget sunt suficiente.
      Iti recomand 2 modele:
      1. Lenovo Yoga Slim 7
      Are un dezavantaj din privinta tastaturii… nu are tastatura numerica si va fi dezavantajos in special in matlab. Daca esti obisnuita cu tastele de sus pentru matlab s-ar putea sa nu il consideri un dezavantaj mare. Performantele sunt suficiente pentru acele programe. Ecranul este micut, de 14 inch, dar este normal pentru ca are si greutatea mica pentru transport usor. Autonomia este putin mai buna la Lenovo comparativ cu HP-ul de mai jos.
      2. HP 15.6” EliteBook 855 G7
      Are avantajul tastaturii numerice, dar mici carente pentru performantele in multi-tasking. Ecranul este mai mare, dar cu compromisul unei greutati mai mari. Se poate pe viitor upgrada memoria ram pentru a avea 16gb.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button