Un subiect pe care-l consider destul de important chiar și pentru 2024, și anume despre alegerea corectă a unui laptop pentru educația elevilor care fac scoala în mediul online. Criza Covid-19 ne-a făcut să conștientizăm că laptopurile nu sunt tocmai un moft, ci sunt o necesitate. Eu, personal, le consideram o necesitate încă din anii 2000. Dar acum, în perioada în care școala se face mai mult online, laptopurile sunt instrumente de bază pentru educația elevilor/studenților.
Atenție înainte să cumperi un laptop pentru scoala
Am două vești pentru voi, una bună și alta mai puțin bună.
Vestea bună
Nu trebuie să cheltuiți averi pe laptopuri pentru scoala online, dar trebuie să fiți atenți la câteva caracteristici.
Veste rea
Este că în 2023 au început să se scumpească din ce în ce mai mult laptopurile în general, iar acum, în 2024, se pare că trendul rămâne și el în sus. Mai ales că inflația atinge recordurile din anii *90.
Trebuie totuși să țineți cont de câteva detalii tehnice în privința alegerii corecte a laptopului dedicat pentru scoala din mediul online. Uite câteva detalii de care să țineți cont:
- Ecranul – ideal este să fie peste 15,6 inch, să fie panou IPS și dacă se poate să aibă cel puțin o luminozitate de 300 nits, dar majoritatea celor ieftine sunt de 250 nits. Puteți opta pentru conectarea lor la televizoare ca alternativă a ecranului mic a laptopurilor.
- Tastatura – ar fi bine să aibă și numpad (tastele numerice), ajută la materii din domeniul real (matematică, fizică, etc.), iar tastele să aibă un key travel (un pas mare de apăsare). Lenovo este un brand ce pune accent pe tastaturile de calitate.
- Camera web+microfon – este de știut faptul că în privința aceasta laptopurile au carențe majore. Este dificil să pui o cameră web de calitate la un ecran de 4-5mm de laptop. Așadar vă recomand să achiziționați o camera web separată și un microfon de calitate. Iată 2 articole ajutătoare: Recomandare camera web pentru videoconferinte pentru 2023 și Cum alegi cele mai bune microfoane pc
Restul detaliilor contează doar din privința bugetului fiecăruia, nu pot să dau un sfat obiectiv din acest aspect. Nu este nevoie de plăci video dedicate decât pentru laptopurile de gaming sau dacă este vorba de învățământul superior în care este nevoie de putere de calcul mare, precum proiectare 3d, arhitectură,etc.
Dar ideea este că nu sunt necesare super laptopuri!
Uite câteva detalii tehnice care nu contează foarte mult în a alege laptopul potrivit pentru școală, în cele din urmă vă vor salva câțiva bani!
4 detalii tehnice care salvează banii de achiziție a laptopului
Acumulatorul laptopului pentru scoala online
Nu este necesar să aveți autonomie mare din simplul motiv că va fi folosit numai în casă laptopul și întotdeauna există sursă de curent la priză la dispoziție. Deci, justificarea unui laptop cu autonomie mare nu are nici un temei.
Putere de procesare/calcul mare pentru notebookul de educatie online
Strict vorbind dacă sunt folosite doar pentru scolile online, laptopurile nu au nevoie de putere de calcul uriașă. 2-3 taburi deschise și poate o aplicație sau două sunt suficiente pentru a rula decent classroom-ul. Dar dacă știți că o să-l folosiți și la alte taskuri, atunci va trebui să suplimentați bugetul acordat pentru alegerea laptopului pentru învățământul online.
Ultrabook sau notebook pentru învățământul online de la distanță?
Și la acest capitol, pot să spun că este inutil să aruncați banii pe un ultrabook din moment ce va fi folosit mai mult INDOOR (în casă). Portabilitatea lor este mai puțin importantă pentru scoala online. În mod normal acesta va sta în majoritatea timpului pe birou.
Spațiul de stocare
Să fim serioși, mai mult de 250gb de stocare nu ar trebui să ai strict pentru un laptop folosit la școala online.
Sigur,
Pot să fie mai mulți GB-iți pentru a-l folosi și ca spațiu de stocare și pentru fotografiile făcute de pe smartphone. În cele din urmă și acest aspect tehnic are menirea să vă ajute să economisiți bani.
Detalii tehnice care contează pentru a cumpăra cel mai bun laptop de școală
Ecranul laptopului pentru educație
Recomand un minim 15.6inch ecran cu anti-reflexie. Panoul de iluminare ar trebui să fie cu o luminozitate mai puternică, de regulă, panourile IPS ajută la o mai bună vizualizare a conținutului pe ecran. La modelele de laptopuri ieftine, luminozitatea este de circa 250 nits, cele peste această valoare cresc o dată cu nivelul de calitate a ecranului.
Porturile și conexiunea de wifi sau lan
Porturile pot juca un rol esențial când vă orientați la notebookurile pentru educația copiilor. Recomand să aibă un port full HDMI (pentru conectarea la un TV de exemplu), minim 2 usb-uri 3.0 sau 3.1 type-C și eventual o mufa LAN (RJ45) pentru conectarea directă prin cablu la routerul de acasă.
Iar despre wifi, depinde foarte mult de infrastructura fiecăruia și de ce routere aveți acasă. Uite un articol benefic despre routere și wifi: Alegere router Wireless gigabit pentru RDS DIGI
Recomandari laptop pentru scoala online + TOP 5
O să dau patru recomandări de laptopuri bune pentru educația online de buget mic și mediu.
1. Laptop Lenovo 16inch ThinkPad E16
Laptop performant pentru scoala
Cele mai bune caracteristici:
- Ecran 16 inch IPS
- 1.8 kg
- Structură metalică
- Procesor Raptor Lake
Unul dintre laptopurile performante recomandate pentru scoala online și nu numai. Poate fi folosit la multiple sarcini, printre care cele mai importante sarcini este aceea a redării de conținut video, sau pentru streaming online.
Portabilitatea este mare, ținând cont că este un laptop de 16 inch, are greutatea de doar 1.8kg, iar partea de conectică, rețea și internet, este mult superioară alteia de la laptopurile mai ieftine din categoria notebookurilor pentru scoala.
Construcția/șasiul laptopului este ranforsată din metal, ceea ce îi conferă o rigiditate sporită și anduranță care va rezista în timp, fără să vedeți balamale sau plastice crăpate.
Camera web este decentă, full hd, dar nimic impresionant, necesită o incăpere mai bine iluminată pentru a funcționa la parametrii ei maximi.
Despre performanță…
Procesorul este i7, cu destul de multe nuclee și 16gb memorii ram tactate la frecvențe de 3200Mhz. Personal, nu cred că este necesar mai mult de atât pentru un laptop folosit la scoala online.
Păreri PRO:
- greutate mică
- ecran ideal pentru conținut video
- multi-tasking avansat
- tastatură excelentă cu key-travel mare
- acumulator decent
- conectori multi
Păreri CONTRA:
- se descarcă repede, dacă setați ecranul la maxim de brightness
- fără windows preinstalat
2. Laptop Lenovo IdeaPad 3 – învățământ superior
Unul dintre cele mai ieftine laptopuri pentru scoala
Cele mai bune caracteristici:
- Ecran mare IPS
- Q-control
- Webcam Shutter
Acest model bifează cam toate cerințele dezbătute în articol.
Nu este perfect!
Știu! Nu este nici cel mai ieftin posibil!
Dar țineți cont că în condițiile actuale de criză, nu cred că există mari alternative. Puteți opta pentru un laptop mai ieftin și să-l conectați la un televizor și să folosiți ecranul de televizor.
Este cel mai bun laptop cu componente special alese pentru scoala online.
Ecranul este mare și IPS, ideal pentru multimedia și streaming online. Procesorul este puternic și de generație anterioară, poate duce mutitasking destul de avansat. Tastatura este excelentă și are și tastele numerice.
Ce nu-mi place?
Are un dezavantaj destul de mare, acela că nu are windows-ul preinstalat. Va trebui fie să-l instalați voi, fie căutați un vecin cu cunoștințe mai avansate de IT sau un service de calculatoare, nu ar trebui să coste mai mult de 50 de lei, sau 100 de lei dacă IT-ul este mai neserios.
Pe partea de webcam pot să spun că este în nota laptopurilor, sunt destul de jalnice și va trebui să aveți camera cu o iluminare foarte puternică pentru a ajuta la focalizare. Sau mergeți spre varianta achiziției separate a unei camere web de calitate.
Păreri PRO:
- procesor generația 11
- tastatură numerică plăcută
- ecran foarte mare și cu culori bune
- sunet bun
- camera web este ok, dar nu este ideală
Păreri CONTRA:
- nu are windows preinstalat
- era bine cu 16gb memorii ram
- ssd-ul cam micuț, dar suficient pentru scoala online
Cel mai bun laptop pentru scoala online
Preț - 9.7
Performanță - 9.5
Ecran - 10
Camera web - 8.8
9.5
Scor Obținut
Lenovo primește nota cea mai bună din partea Flavius-Tech.ro. Un laptop ideal pentru învățământul de la distanță pentru 2024.
3. Laptop bun la raport preț/performanțe pentru scoala online
Modelul Asus X515EA este ideal pentru mediul academic online
Cele mai bune caracteristici:
- Ecran IPS
- Procesor gen 11
- SSD M.2
Da, nu pot să recomand un laptop mai ieftin de atât, chiar și dacă este strict folosit doar pentru classroom. Acest model este mai mult decât de suficient de performant pentru a-l folosi strict pentru home school. Să nu vă așteptați la calitate a materialelor foarte bună, vă veți da seama că este un produs pentru categoria entry-level.
Ecranul este totuși bunicel, în nota bugetului alocat pentru el. Nu ar trebui totuși să lasați să bată soarele direct în ecran, că greu se mai distinge vreo culoare pe ecran. Este conceput strict pentru a fi folosit indoor.
Acumulatorul și el, micuț, dar suficient de bun pentru a fi luat de un student la câteva seminarii și cursuri. Dacă vă uitați la un film, cred că nu mai rămân decât vreo 30% din acumulator. Am spus mai sus, acestea nu sunt criterii importante pentru alegerea laptopurilor bune de școală.
Ce nu-mi place la acest notebook?
Are totuși o inconveniență ce ar putea să fie importantă, și anume sistemul de operare;
Vine fără windows preinstalat și veți fi nevoiți să instalați personal windows-ul. Apropo: uite câteva licențe OEM ieftine pe cel.ro: Windows 10 Pro Retail 32-64 Bit toate limbile Licenta electronica
Da! S-ar putea să sperie câțiva oameni acest aspect pentru că deși nu este complicat, aveți nevoie de câteva instrumente și skilluri pentru a instala sistemul de operare.
Păreri PRO:
- greutate mică
- performanțe redutabile
- cititor de carduri
- toate porturile necesare amintite mai sus
Păreri CONTRA:
- nu are sistem de operare
- calitate materiale slabă
4. Laptop ieftin pentru scoala online de la HP
Cel mai ieftin notebook din acest articol pe 2024
Cele mai bune caracteristici:
- Procesor gen 12
- Ecran Anti-Glare
- Numpad
- USB 3.2 și USB type-C
Cred că este cel mai ieftin notebook recomandat a fi folosit pentru ClassRoom, cel puțin cu reducerea din ziua când a fost editat acest articol cu top 5 laptopuri recomandate pentru scoala online.
Are toate caracteristicile importante despre care vorbeam în articol puțin mai sus, cel puțin cele care contează pentru învățământul online.
Procesorul este de generație 12, tactat la frecvență nativă de 3.3Ghz și turbo boost până la 4.4Ghz, mai mult decât suficient pentru un procesor entry level.
Capacitate de tip m.2 ssd, de 512GB, suficient de mare pentru școala.
Memoriile ram deși sunt doar 8GB, poate fi upgradat la 16GB și recomand să faceți asta dacă dispuneți de un buget adițional pe viitor.
Ce nu-mi place?
-Laptopului acestuia îi lipsește puțin luminozitatea de la ecran și acuratețea culorilor.
-Camera este modestă și recomand o iluminare a camerei cât mai puternică pentru a compensa senzorul micuț al camerei web.
-Nu are nici acesta windows preinstalat, dar sunt convins că nu mai este o așa mare problemă în 2023.
-Bateria este și ea limitată, dar acest lucru este mai puțin important, după cum scriam mai sus în articol.
Păreri PRO:
- procesor puternic
- este ușor
- are numpad
- silențios
- ieftin
Păreri CONTRA:
- ecran slăbuț iluminat
- ar fi meritat 16gb RAM
- nu are windows preinstalat
5. UltraBook ASUS 15 X515JA
Cel mai ieftin laptop pentru scoala online
Cele mai bune caracteristici:
- Taste iluminate cu cursă de 1.4mm
- MyASUS – pentru optimizare rapidă
- Carcasă reinforsată aliaj
- SSD m.2
O variantă puțin mai ieftină de laptop pentru învățămantul de acasă, dar cu mici compromisuri. Are un două plusuri față de precedentul laptop recomandat mai sus, prețul și sistemul de operare.
Pe partea de putere de procesare pot să spun că este inferior Lenovo-ului din privința aceasta. Ecranul este mai mic, mai slăbuț iluminat, însă puteți să-l conectați la un tv via hdmi. Va suporta și viitorul update al windows-ului din această iarnă cred că va ajunge, Windows 11.
Tastatura este bună, personal îmi plac mai mult tastaturile Lenovo, dar nici aceasta nu se lasă mai prejos, tastele sunt iluminate și cu un key travel destul de măricel (1.4mm).
Softul MyAsus este util pentru cei care nu prea se pricep la IT, cu câteva butoane apăsate puteți optimiza setările în funcție de cum va fi folosit.
Păreri PRO:
- tastatura iluminată
- are windows 10 preinstalat
- se poate upgrada relativ usor
- placă wifi AC cu conexiune stabilă
- este ieftin
- calitate carcasă bună
Păreri CONTRA:
- camera web slabă
- ecranul cam micuț și destul de slab iluminat
Lăsați un comentariu mai jos dacă aveți nevoie de orice sfat sau recomandare!