Recomandari Flavius-Tech

Cea mai bună placă de bază pentru editare video? Ce să cumpăr? Review ASRock B560 Pro4

Recomandare placă de bază pentru video editing

Acum, în 2021, cu ocazia înființării canalului youtube Flavius Tech , aveam nevoie de un sistem puternic pentru editări video, așa că am fost nevoit să upgradez sistemul de la birou cu o recomandare  placa de baza pentru video editing.

Am optat pentru o placă de bază format ATX, cu gândul că o să am nevoie de câteva sloturi PCI, în cazul adăugării unei plăci de captură și una de sunet de calitate mai bună.

Inițial, am vrut să optez pentru Asus, dar am mers pe mâna celor de la Asrock. Este cea mai buna placa de baza pentru video editing? Hai să vedem câteva detalii…

Invitație pe canalul Youtube

Prezentare placă de bază ASRock B560 Pro4

 sfat achizitie ASRock B560 Pro4
recomandare placa de baza pentru editare video 2021
conectivitate ASRock B560 Pro4Împachetarea a fost standard, sigilată și cu protecția pentru socketul procesorului.

Placa de bază este de format ATX.

În pachet au fost incluse 2 cabluri SATA pentru SSD/HDD și cateva pungulițe cu suruburi pentru sloturile M.2 și mSATA. Vă spun mai târziu despre sloturile acelea.

Specificații tehnice și  recomandare placa de baza pentru editare video

Să începem de sus și cu cea mai importantă specificație a plăcii de bază.

Socketul plăcii de bază ASRock B560 Pro4

Este 1200, deci va suporta și generația 10, inclusiv 11 de procesoare de la Intel. Eu personal, am achiziționat procesorul intel i9-10900f.

Mai multe detalii de procesor le găsiți în review: Cel mai bun procesor pentru editare video – Review

Este o diferența între procesoarele din generația 10 și 11. Acel prim slot de memorie m.2, cel cu heatsink de lânga procesor, este valid doar pentru procesoarele din generația 11. Mie nu mi-a recunoscut ssd-ul m.2 când l-am pus pe slotul cu radiatorul argintiu de lângă placa de bază.

Sper ca Asrock să scoată un viitor update de bios și să fie valid și pentru procesoarele din generația 10. Chiar nu văd de ce este valabil pentru procesoarele din generația 11.

Nu este sfârșitul lumii, pentru că placa de bază are un total de 3 sloturi m.2.

Uite și un scurt review al ssd-ului NVMe pe care l-am folosit eu: Recomandare SSD M2 – Review Kingston A2000

Sloturile plăcii de bază

Are 2 sloturi PCI-express 3.0 x16, un slot PCI-express 4.0 x16 și două sloturi PCI-express x1.

Suficiente sloturi pentru a adăuga o placă de captură pe viitor și poate o să optez și pentru o placă de sunet externă.

Are și 4 sloturi de memorii RAM, pentru un maxim de 128GB memorii RAM acceptate. Eu am ocupat 2 dintre ele pentru un total de 32 GB RAM.

Prezentarea memoriilor ram le găsești aici: Alegerea memoriilor ram pentru editare video – Review

S-ar putea pe viitor să urc spre 64GB memorie ram, dar doar dacă updatez și camera de filmare cu ceva de calitate mai bună la filmările 4k. Deocamdată este arhisuficientă această memorie RAM de 32 GB.

Vorbeam de sloturile m.2 și msata mai devreme. Acest model are slotul principal care vine cu heatsink pentru plăcuțele ssd m.2 de stocare, dar este doar pentru procesoarele din generația 11 de la intel. Însă mai are 2 sloturi, unul ULTRA M.2, care are suport NVMe, pe care am și instalat ssd-ul m.2 cu windows 10, și încă un slot m.2 pe care puteți pune încă un ssd m.2 pentru capacitate și depozitare de fișiere.

Mai are și un slot special pentru plăcile wifi, m.2 (KEY E)

Conectivitate placă de bază ASRock B560 Pro4

Aici o să punctez o mică deficiență pe partea de LAN, aș fi preferat un port de 2.5GB la rețea. Pe viitor intenționez să-mi creez un server de date și vreau să creez infrastructura rețelei pe 2.5GB/sec. Deci era o condiție utilă pentru mine.

În rest, am destule porturi usb 3.2, hdmi/display port. Deși eu nu am cum să le folosesc, pentru că am un procesor fără nucleu grafic, deci sunt obligat să folosesc o placă grafică dedicată.

Are suficiente porturi de conectare și pentru benzi led, dar și usb 3.2 frontal pentru carcasele de generație nouă.

Componentele și bios UEFI

Am fost atent și la Mosfets, în special la cei de la socketul procesorului.

mosfets north bridge ASRock B560 Pro4

10 la număr și la o căutare pe google, sunt de calitate superioară. Mă aștept la cel puțin 6-8 ani de viață, ținând cont că nu o să-i fac overclocking la procesor.

Radiatoare de aluminiu pe NorthBridge, iar la o primă pornire de sistem, voltajele sunt destul de stabile, iar senzorii  au temperaturi mai mult decât mulțumitoare.

O am deja în lucru placa de bază și nu am avut nici cea mai mică problemă cu ea. Totul funcționează perfect.

Cu sistemul BIOS UEFI de la Asrock nu mă împac, dar nici ceilalți producători nu sunt mai buni. Meniurile prea împrăștiate cu grafică prea bogată și nu știi care cum sunt meniurile aranjate, unde sunt butoanele împrăștiate pe tot ecranul. Parcă mi-e dor de Bios-urile vechi cu grafică în 2 culori :).

Am îmbătrânit eu? Am devenit Old School? Sau și voi aveți aceeași părere ca mine, despre UEFI BIOS? Lăsați un comentariu mai jos!

Recomandare placa de baza pentru editare video

Vă las și trei linkuri de afiliere la trei magazine și o alternativă bună la acest model de placa de baza de video editing:

Vezi preț la Emag Vezi preț la Cel.ro Vezi preț la PcGarage.ro

Uite și alternativa acestei plăci pe care o recomand: ASUS PRIME B560-PLUS

 

Flavius Tech

Pasionat de IT, cu experiență de 24 de ani în informatică, angrenat în diferite proiecte de dezvoltare web, am creat Flavius-Tech.ro din pasiunea pentru noile tehnologii din IoT (Internet of Things) pentru informarea obiectivă și corectă a diferitelor produse IT. Pentru 2024, o să creez cele mai bune configurații și recomandări pentru componentele de ultimă oră din industria IT&C.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button