O să fac o configuratie de pc gaming pentru bugetul de 3000 Ron, iar compatibilitătile între piese sunt perfecte și foarte bine balanțate cu accent pe performanțele în gaming și mai puțin pe design. Ceea ce înseamnă că nu o să avem blue screen-uri sau alte erori neașteptate. Toate piesele au fost verificate pe website-urile producătorilor. Astăzi, în 2024, pot face o configurație decentă să suporte toate titlurile de jocuri pentru PC din prezent. Trebuie să sacrific din designul carcasei și să limitez capacitatea de stocare pentru a pune accent pe fps-urile din gaming.
ATENȚIE!!!.
Sistemul este configurat la mai multe magazine online pe componente, iar asamblarea lor va trebui făcută de voi înșivă. Numai așa puteam creea o configurație de sistem gaming performant care să se încadreze în bugetul stabilit în articol, și anume 3000 ron.
Sfaturi achiziție configuratie pc gaming 3000 lei
Sunt nenumărate posibilitățile de a construi un pc, dar necesită și o atenție la compatibilitățile dintre componente. O mică neatenție poate avea consecințe foarte neplăcute. Cum facem diferența dintre un produs de marketing și unul de calitate, iar asta deosebește o configurare de calitate comparativă cu una făcuta pe genunchi pe youtube.
Procesorul
Este mai putin important pentru acest sistem gaming de buget 3000 ron, dar nu este total inutil, acesta va performa în gaming destul de bine. Pentru un sistem limitat este ideal acest procesor, se descurca foarte bine si pe partea de multi-tasking, fiind destul de performant. Procesoarele tind să nu mai preia deloc din sarcinile grafice din gaming, totul va fi rezolvat de plăcile grafice dedicate. Dar, nu suntem încă la acel nivel, încă este nevoie de cateva nuclee și threaduri la procesoare pentru a ajuta în gaming.
Memoriile RAM
Sunt alese de pe site-urile de producători ai plăcilor de bază, asa ca nu vom avea surprize de incompatibilitate de memorii Ram sau B.S.O.D-uri, 8GB-ram DDR4.
Ce este foarte important în gaming la memoriile ram, nu sunt frecvențele, ci latențele memoriilor. Cu cât avem latency mai mic, cu atât memoriile ram vor fi accesate mai rapid. Dar, prețurile memoriilor cu CL mic sunt foarte mari. Dacă ești dispus să aloci buget mai mare, asta recomand unui gamer, să aleagă memoriile ram în funcție de Latency.
Placa de baza
Placa de baza este foarte potenta. Regulatoare de voltaj de calitate, care aprovizioneaza procesorul cu un voltaj foarte stabil. Multi nu inteleg diferentele de preturi intre placile de baza. Una e sa ai 3-4 regulatoare de voltaj pe o placa entry level si alta e sa ai 6-12 pentru placile mai performante. Una e sa ai capacitori de calitate fata de capacitorii cei mai ieftini de pe piata din China. Asta face diferenta intre fiabilitatea si stabilitatea sistemului. Ca experienta de gaming nu afecteaza in nici un fel. O placa de baza de 200 de lei performeaza aproape la fel ca una de 2000 de lei.
Capacitate stocare
Memoria de stocare va fi un combo de ssd 240 gb +1tb hdd. SSD-ul imbunatateste loading-ul pentru gaming, nu aduce frame-uri in plus in jocuri, dar pe partea de windows aduce imbunatateste foarte mult experienta. Noile generații de PC-uri pentru gaming vor avea toate un ssd m.2 x4, pe care vor instala sistemul de operare și probabil câteva softuri. Iar ca partiție de stocare de jocuri sau orice fisiere media mari, vor fi folosite ssd-urile 2.5inch.
Carcasa
Va fi foarte spatioasa ofera un wire-management acceptabil pentru aceasta categorie de sistem. Nu are cel mai frumos aspect dar trebuia cumva sa storc performanta din acest build. Si nu poti impaca si una si cealalta. Decat la configuratiile de peste 4000 ron avem flexibilitatea de a alege ce e bun si in acelasi timp frumos din punct de vedere estetic.
Majoritatea carcaselor, în 2024, au un preț decent și calitate a materialelor destul de bună. Carcasele nu aduc un beneficiu al performanțelor, însă unele prea slabe pot afecta buna funcționare a sistemului, cel puțin din privința aerisirii componentelor.
Sursa de tensiune
Este poate printre cele mai importante componenta intr-un sistem pc gaming, aceasta este responsabila cu livrarea de energie pentru fiecare piesa dintr-un sistem. Important este ca voltajele livrate sa fie extrem de stabile, si cat mai aproape de parametrii necesari fiecarei componente. O sursa de slaba calitate poate sa afecteze pe termen mai lung functionarea componentelor. Desi o sursa de 50 de lei are specificatiile similare cu o sursa de calitate de 150 de lei, voltajele livrate fluctueaza grav, protectiile pentru supra/sub tensiune vor lipsi la o sursa slaba sau vor fi ineficiente in cazul penelor de curent, supra-tensiuni etc.
Recomandare PC gaming 3000 lei :
Am pus accent pe performanta placii video, deci, un punct esential in aceasta configuratie.
Update 1.martie.2024:
Configurația este pusă pe slider, vezi mai jos:
Sistem de gaming pentru bugetul de 3000 de lei
Fiabilitate - 10
Raport preț/fps - 9.7
Silențiozitate - 9.2
Performanțe multitasking - 9.4
Performanțe în gaming - 9.6
9.6
Scor obținut
Haideți să vedem această configurație ce punctaj obține, pentru sistemul cu buget de 3000 RON, în 2023.
Un sistem cu compromisuri la partea de stocare, dar cu o placă grafică excepțională pentru acest buget. Nu veți găsi niciun sistem de 3000 de lei gata asamblat cu placă grafică rtx 3060.
Prețul plăcii video nu ar trebui să depășească 1700 de lei, însă criza plăcilor grafice au făcut ca prețurile să fie duble. Iar sistemul ca să funcționeze este obligatoriu să aibă o placă video dedicată pentru gaming. Procesorul este fără nucleu grafic!
Stocurile și prețurile se modifică foarte des și am schimbat unele piese. Este foarte dificil să țin pasul cu reactualizările la piese și vă cer să lăsați un comentariu în cazul în care unele piese sunt în afara stocului pentru a le schimba. Țineți cont că prețul plăcii video ar fi trebuit să fie mult mai mic decât în prezent, iar această configurație pc gaming 3000 de ron depășește puțin bugetul propus.
Concluzie:
Țineți cont că trebuie să montați singuri componentele, fiind luate de la magazine diferite pentru a mă încadra în bugetul inițial propus.
Piesele pot fi modificate si adaptate dupa cerintele voastre.
Lasati un comment in cazul in care aveți întrebări sau dacă vreți să schimbați componentele.
Calculatoarele vor rula ultimele jocuri până în 2024 la rezoluții Full HD cu detalii pe high spre ultra. De ex: GTA V ar trebui să scoată peste 60 fps la rezoluție full hd și detaliile la maxim fără antialiasing.
Ca minusuri o să punctez silențiozitatea, fiind vorba de un sistem de gaming de 3000 de lei, o să fie ceva decibeli, dar când nu o să jucați și placa video nu este solicitată peste 25% atunci ventilatoarele vor sta pe minim. Acest sistem nu permite overclocking și nici nu incurajez făcut O.C. Chiar daca producatorii plăcilor de baza scot versiuni de bios care permit overclocking-ul. Este important să achizitionati un cooler aftermarket cu litera K la sfârșit. Punctez că Intel și-a schimbat politica de a da autoritate celor care fac OC cu procesoare blocate, au inceput să introduca microcoduri direct în bios la windows 10/11 și vin la pachet cu update-uri ale sistemului de operare.
Înainte de încheiere, cu ajutorul lui Ovidiu Sporea, care a achizitionat un sistem prin intermediul acestui articol cu urmatoarea configuratie:
Placa de baza MSI MAG Z490 TOMAHAWK
Mi-a trimis un screenshot facut in Cinebench cu un scor in benchmarking facut pe multi-core la procesor:
Dupa cum vedeti a scos un scor in benchmarking (fara overclocking) foarte apropiat de AMD Ryzen Threadripper 1950x . Tineti cont ca benchmarkul e facut cu tactarea din fabrica a procesorului.
Detalii tehnice
Probabil va intrebati cum este posibil? Ca si voi aveti acelasi procesor si ati scos un rezultat net inferior! Aici intervin memoriile ram, care functioneaza la un Latency de 14, o viteza de access cu o intarziere sub media generala a sistemelor actuale de gaming. O sa ziceti ca nu conteaza in testele sintetice in gaming, dar si in gaming o sa aiba cel putin 10-20 fps/sec in plus, fata de acelasi sistem cu acelasi procesor dar cu memorii ram cu Latency de 18 sau 19.
E drept ca nu e chiar langa AMD Threadripper, dar tineti cont ca vorbim de un procesor de 4300 ron, comparativ cu i7-10700k care este sub 2000 ron. Sunt sigur ca dupa un overclocking facut ca la carte, o sa se apropie si mai mult de Threadripper 1950x.
In concluzie,
Dacă aveți de gând să mergeți pe o configurație de pc gaming cu procesor deblocat, cu bugetul de 3000 de lei, alegeti niște memorii ram ca să îl complementeze, altfel rezultatele nu o să fie simțite la potențialul procesorului.
:)))…da Flavius….am cumparat si configuratia 2022 si cea din 2023…am 2 calculatoare cu configuratii recomandate de tine…..Eu si baiatul meu…:)).
De fapt acum vad ca am gresit eu configuratia. Cea pe care am scris-o mai sus era cea din 2022 ce la care am facut benchmark.
Memoria cu probleme face parte din configuratia 2023.
Procesor Intel® Core™ i5-10600K Comet Lake, 4.1GHz, 12MB, Socket 1200
garantie electronica
874,80 Lei
1 buc
Memorie Corsair VENGEANCE® RGB PRO SL, 16GB DDR4, 3200MHz CL16, Dual Channel Kit
garantie electronica
482,99 Lei
1 buc
Solid state drive (SSD) Samsung 970 EVO Plus, 500GB, NVMe, M.2.
garantie electronica
356,57 Lei
1 buc
Cooler procesor Corsair Hydro Series™ H60,Liquid, 120mm ,compatibil AMD/Intel
garantie electronica
424,90 Lei
1 buc
Sursa Seasonic 850W, FOCUS GX Series, 80 PLUS Gold, Full Modulara, ATX v2.4, Eficienta 90%, Ventilator 120mm FDB Bearing, PFC activ
garantie electronica
719,99 Lei
1 buc
Carcasa SilentiumPC Regnum RG6V TG, Middle Tower, ATX, fara sursa, black
garantie electronica
392,99 Lei
1 buc
Total produse:3.252,24 Lei
Cost livrare:GRATUIT
Total platit eMAG:3.252,24 Le
Ceau Flavius, referitor la problema cu placutele ram de la al 2 sistem achizitionat nu am rezolvat nimic, „profesionistii” de la Depanero au spus ca eu le-am stricat si ca nu le inlocuiesc desi sunt in garantie, cu ocazia asta m-am convins inca odata de ei. Acum vreau sa-ti sesizez o alta problema privind configuratia de mai sus, cea recomandata de tine in 2023, din care vad ca lipseste placa de baza, care este asta : https://www.emag.ro/placa-de-baza-asrock-socket-1200-z590m-pro4/pd/D1C2RNMBM/
Problema este ca uneori cand aprind PC se aude un sunet de initializare parca blurat (sacadat) si pe urma pc are lag, inclusiv prompterul de mouse. Uneori se rezolva dupa un restart, alteori trebuie sa dau 2-3 restarturi. Ce ar putea sa fie ? Sa fie de la placa de baza ? Tin sa-ti reamintesc ca am avut o problema cu un pin indoit pe placa de baza pe care l-am rezolvat atunci singur. Ms si astept raspuns.
Salutare,
Este imposibil să diagnostichez de la distanță un PC!
Din simptom aș zice că ajunge la bottleneck pc-ul, uită-te în task manager care componentă ajunge la 100% utilizare când merge cu lag. Dacă este procesorul în protecție, își reduce clock-ul și posibil să fie cauza lagului. Dacă procesorul este în protecție, este posibil să fie temperatura mare sau să mai ai probleme și cu alți pini îndoiți sau rupți.
Si da, inca o completare, intre timp am achizitionat o placa grafica pentru sistemul asta https://www.emag.ro/placa-video-gigabyte-geforce-rtx-4070-ti-super-windforce-oc-16g-gddr6x-16-gb-256-bit-gv-n407tswf3oc-16gd/pd/DXCLCKYBM/, nu are legatura dar sa sti toata configuratia. Ms.
Mda, am dat cateva restarturi pana a intrat in faza aia, m-am uitat in task manager de fiecare data, si nu sunt diferente, CPU este in jur de 8% iar memoria in jur de 16%, in ambele situatii, fie ca am lag fie ca merge perfect. Crezi ca poate fi rezolvata nu o reinstalare de win ? Sorry, nu ti-am cerut sa faci diagnosticare de la distanta, doar posibile cauze. Daca ma poti indruma unde sa mai caut Ms.
Dacă niciuna din componente nu este la 100%, atunci software-ul poate fi cauza.
Încearcă și reset default la bios, înainte de instalarea windowsului.
Poți face o instalare de windows pe altă partiție aditională sau pe alt ssd dacă ai separat, ca să nu te apuci să stergi windows vechi.
Încearcă windows 10! Mai scoate și toate device-urile din usb, posibil conflicte de drivere!
Ok, ms. de sfaturi, am sa fac un reset de bios in primul rand si daca nu se rezolva am sa mai cumpar un ssd M2. Ce recomanzi, ca si un viitor upgrade, in prezent am asta: Solid state drive (SSD) Samsung 970 EVO Plus, 500GB, NVMe, M.2. Am sa incerc si varianta cu driverele, doar ca in prezent am win11.
Pentru ce placă de bază?
??