Recomandare Gaming PC

Build Configurație PC gaming de buget 3000 LEI

Recomandare calculator PC pentru jocuri

O să fac o configuratie de pc gaming pentru bugetul de 3000 Ron, iar compatibilitătile între piese sunt perfecte și foarte bine balanțate cu accent pe performanțele în gaming și mai puțin pe design. Ceea ce  înseamnă că nu o să avem blue screen-uri sau alte erori neașteptate. Toate piesele au fost verificate pe website-urile producătorilor. Astăzi, în 2024, pot face o configurație decentă să suporte toate titlurile de jocuri pentru PC din prezent. Trebuie să sacrific din designul carcasei și să limitez capacitatea de stocare pentru a pune accent pe fps-urile din gaming.

ATENȚIE!!!.

Sistemul este configurat la mai multe magazine online pe componente, iar asamblarea lor va trebui făcută de voi înșivă. Numai așa puteam creea o configurație de sistem gaming performant care să se încadreze în bugetul stabilit în articol, și anume 3000 ron.

Invitație pe canalul Youtube

Sfaturi achiziție configuratie pc gaming 3000 lei

Sunt nenumărate posibilitățile de a construi un pc, dar necesită și o atenție la compatibilitățile dintre componente. O mică neatenție poate avea consecințe foarte neplăcute. Cum facem diferența dintre un produs de marketing și unul de calitate, iar asta deosebește o configurare de calitate comparativă cu una făcuta pe genunchi pe youtube.

configuratie pc gaming 3000 2024

Procesorul

recomandare procesor 2024

Este mai putin important pentru acest sistem gaming de buget 3000 ron, dar nu este total inutil, acesta va performa în gaming destul de bine. Pentru un sistem limitat este ideal acest procesor, se descurca foarte bine si pe partea de multi-tasking, fiind destul de performant. Procesoarele tind să nu mai preia deloc din sarcinile grafice din gaming, totul va fi rezolvat de plăcile grafice dedicate. Dar, nu suntem încă la acel nivel, încă este nevoie de cateva nuclee și threaduri la procesoare pentru a ajuta în gaming.

Memoriile RAM

Sunt alese de pe site-urile de producători ai plăcilor de bază, asa ca nu vom avea surprize de incompatibilitate de memorii Ram sau B.S.O.D-uri, 8GB-ram DDR4.

Ce este foarte important în gaming la memoriile ram, nu sunt frecvențele, ci latențele memoriilor. Cu cât avem latency mai mic, cu atât memoriile ram vor fi accesate mai rapid. Dar, prețurile memoriilor cu CL mic sunt foarte mari. Dacă ești dispus să aloci buget mai mare, asta recomand unui gamer, să aleagă memoriile ram în funcție de Latency.

memorie ram compatibila 2024

Placa de baza

 

placa de baza

Placa de baza este foarte potenta. Regulatoare de voltaj de calitate, care aprovizioneaza procesorul cu un voltaj foarte stabil. Multi nu inteleg diferentele de preturi intre placile de baza. Una e sa ai 3-4 regulatoare de voltaj pe o placa entry level si alta e sa ai 6-12 pentru placile mai performante. Una e sa ai capacitori de calitate fata de capacitorii cei mai ieftini de pe piata din China. Asta face diferenta intre fiabilitatea si stabilitatea sistemului. Ca experienta de gaming nu afecteaza in nici un fel. O placa de baza de 200 de lei performeaza aproape la fel ca una de 2000 de lei.

Capacitate stocare

Memoria de stocare va fi un combo de ssd 240 gb +1tb hdd. SSD-ul imbunatateste loading-ul pentru gaming, nu aduce frame-uri in plus in jocuri, dar pe partea de windows aduce imbunatateste foarte mult experienta. Noile generații de PC-uri pentru gaming vor avea toate un ssd m.2 x4, pe care vor instala sistemul de operare și probabil câteva softuri. Iar ca partiție de stocare de jocuri sau orice fisiere media mari, vor fi folosite ssd-urile 2.5inch.

ssd 2024

Carcasa

carcase pc desktop 2024

Va fi foarte spatioasa ofera un wire-management acceptabil pentru aceasta categorie de sistem. Nu are cel mai frumos aspect dar trebuia cumva sa storc performanta din acest build. Si nu poti impaca si una si cealalta. Decat la configuratiile de peste 4000 ron avem flexibilitatea de a alege ce e bun si in acelasi timp frumos din punct de vedere estetic.

Majoritatea carcaselor, în 2024, au un preț decent și calitate a materialelor destul de bună. Carcasele nu aduc un beneficiu al performanțelor, însă unele prea slabe pot afecta buna funcționare a sistemului, cel puțin din privința aerisirii componentelor.

Sursa de tensiune

sursa pc

Este poate printre cele mai importante componenta intr-un sistem pc gaming, aceasta este responsabila cu livrarea de energie pentru fiecare piesa dintr-un sistem. Important este ca voltajele livrate sa fie extrem de stabile, si cat mai aproape de parametrii necesari fiecarei componente. O sursa de slaba calitate poate sa afecteze pe termen mai lung functionarea componentelor. Desi o sursa de 50 de lei are specificatiile similare cu o sursa de calitate de 150 de lei, voltajele livrate fluctueaza grav, protectiile pentru supra/sub tensiune vor lipsi la o sursa slaba sau vor fi ineficiente in cazul penelor de curent, supra-tensiuni etc.

Recomandare PC gaming 3000 lei :

Am pus accent pe performanta placii video, deci, un punct esential in aceasta configuratie.

Update 1.martie.2024:

Configurația este pusă pe slider, vezi mai jos:

Sistem de gaming pentru bugetul de 3000 de lei

Fiabilitate - 10
Raport preț/fps - 9.7
Silențiozitate - 9.2
Performanțe multitasking - 9.4
Performanțe în gaming - 9.6

9.6

Scor obținut

Haideți să vedem această configurație ce punctaj obține, pentru sistemul cu buget de 3000 RON, în 2023.

User Rating: 4.77 ( 36 votes)

Un sistem cu compromisuri la partea de stocare, dar cu o placă grafică excepțională pentru acest buget. Nu veți găsi niciun sistem de 3000 de lei gata asamblat cu placă grafică rtx 3060.

Prețul plăcii video nu ar trebui să depășească 1700 de lei, însă criza plăcilor grafice au făcut ca prețurile să fie duble. Iar sistemul ca să funcționeze este obligatoriu să aibă o placă video dedicată pentru gaming. Procesorul este fără nucleu grafic!

Stocurile și prețurile se modifică foarte des și am schimbat unele piese. Este foarte dificil să țin pasul cu reactualizările la piese și vă cer să lăsați un comentariu în cazul în care unele piese sunt în afara stocului pentru a le schimba. Țineți cont că prețul plăcii video ar fi trebuit să fie mult mai mic decât în prezent, iar această configurație pc gaming 3000 de ron depășește puțin bugetul propus.

Concluzie:

Țineți cont că trebuie să montați singuri componentele, fiind luate de la magazine diferite pentru a mă încadra în bugetul inițial propus.

Piesele pot fi modificate si adaptate dupa cerintele voastre.

Lasati un comment in cazul in care aveți întrebări sau dacă vreți să schimbați componentele.

Calculatoarele vor rula ultimele jocuri până în 2024 la rezoluții Full HD cu detalii pe high spre ultra. De ex: GTA V ar trebui să scoată peste 60 fps la rezoluție full hd și detaliile la maxim fără antialiasing.

Ca minusuri o să punctez silențiozitatea, fiind vorba de un sistem de gaming de 3000 de lei, o să fie ceva decibeli, dar când nu o să jucați și placa video nu este solicitată peste 25% atunci ventilatoarele vor sta pe minim. Acest sistem nu permite overclocking și nici nu incurajez făcut O.C. Chiar daca producatorii plăcilor de baza scot versiuni de bios care permit overclocking-ul. Este important să achizitionati un cooler aftermarket cu litera K la sfârșit. Punctez că Intel și-a schimbat politica de a da autoritate celor care fac OC cu procesoare blocate, au inceput să introduca microcoduri direct în bios la windows 10/11 și vin la pachet cu update-uri ale sistemului de operare.

Înainte de încheiere, cu ajutorul lui Ovidiu Sporea, care a achizitionat un sistem prin intermediul acestui articol cu urmatoarea configuratie:

Procesor i7-10700K Comet Lake

Placa de baza MSI MAG Z490 TOMAHAWK

Memorie G.Skill Trident Z, 32 GB DDR4, 3200MHz

Sursa Seasonic PRIME, 80+ Gold, 750 W

Mi-a trimis un screenshot facut in Cinebench cu un scor in benchmarking facut pe multi-core la procesor:

Benchmark configuratie pc gaming 2024 de 3000 de lei

Dupa cum vedeti a scos un scor in benchmarking (fara overclocking) foarte apropiat de AMD Ryzen Threadripper 1950x . Tineti cont ca benchmarkul e facut cu tactarea din fabrica a procesorului.

Detalii tehnice

Probabil va intrebati cum este posibil? Ca si voi aveti acelasi procesor si ati scos un rezultat net inferior! Aici intervin memoriile ram, care functioneaza la un Latency de 14, o viteza de access cu o intarziere sub media generala a sistemelor actuale de gaming. O sa ziceti ca nu conteaza in testele sintetice in gaming, dar si in gaming o sa aiba cel putin 10-20 fps/sec in plus, fata de acelasi sistem cu acelasi procesor dar cu memorii ram cu Latency de 18 sau 19.

E drept ca nu e chiar langa AMD Threadripper, dar tineti cont ca vorbim de un procesor de 4300 ron, comparativ cu  i7-10700k care este sub 2000 ron. Sunt sigur ca dupa un overclocking facut ca la carte, o sa se apropie si mai mult de Threadripper 1950x.

In concluzie,

Dacă aveți de gând să mergeți pe o  configurație de pc gaming cu procesor deblocat, cu bugetul de 3000 de lei, alegeti niște memorii ram ca să îl complementeze, altfel rezultatele nu o să fie simțite la potențialul procesorului.

Flavius Tech

Pasionat de IT, cu experiență de 24 de ani în informatică, angrenat în diferite proiecte de dezvoltare web, am creat Flavius-Tech.ro din pasiunea pentru noile tehnologii din IoT (Internet of Things) pentru informarea obiectivă și corectă a diferitelor produse IT. Pentru 2024, o să creez cele mai bune configurații și recomandări pentru componentele de ultimă oră din industria IT&C.

103 Comentarii

  1. buna.
    la memorii e important sau nu cum alegem voltajul? si daca da, in functie de ce ?
    in general voltajul memoriilor au 1.5 V, iar cele specificate de tine au 1.35 V.

      1. multumesc ca ai raspuns. exista in specificatiile placilor de baza vreo informatie legata de voltajul memoriilor acceptate? multumesc.

  2. inca o nelamurire: am buget pentru o placa video,pana in 1000 ron.
    care placa video este mai performanta: una cu memorie 2GB 256 bit sau o placa video de 4 GB 128 bit?
    multumesc.

    1. Cel mai important este sa fie 256 bits , apoi memoria sa fie DDR5 si abia apoi cantitatea de memorie 2 sau 4 gb. Daca va trebuie pentru video editing atunci orientati-va dupa cuda cores(mai mult inseamna ca e mai buna).Daca bugetul nu permite 256 bits atunci coborati la cele pe 128 si cautati GDDR5 de 4GB. Ceva de genul ASTA dar este 1200 ron sau ceva de la amd cam ASA CEVA este 950 Ron

        1. Ideea este ca noile jocuri care au aparut sau o sa apara o sa fie optimizate pentru placile pe 256 bits, dar daca ai un joc preferat si e versiune mai veche , se descurca si o placa pe 128 bits.

    1. Nu prea se mai fabrica placi de baza in ultimii ani fara placa video integrata, inclusiv in configuratia actuala are. Singura schimbare vine de la procesoare care au nucleu gpu integrat si face legatura cu porturile video ale placii de baza. 1 x HDMI si 1 x DVI te ajuta sa conectezi un monitor sau tv fara a fi nevoie de placa video dedicata.

    1. Am refacut configuratia, am pus i5-9400f ca procesor, am schimbat placa de baza, dar se poate ca oferta la placa video sa nu mai fie valida si configuratia sa depaseasca 3500 de lei.
      Pentru silentiozitate iti recomand 2 ventilatoare noctua pentru carcasa : Ventilator carcasa noctua
      Iar pentru procesor, desi nu ar fi nevoie, poti merge pe un cooler aftermarket silentios si ieftin : Cooler procesor

      1. Mulțumesc pentru răspuns, o alta carcasa eventual tot de la eMAG, ca sa fie pe aceeași comanda? Mulțumesc încă o data

  3. Caut sa imi achizitionez un pc intre 3000-3500, intentionam sa iau unul gata asamblat tocmai pentru ca nu ma pricep prea bine si vreau sa fie compatibile toate piesele. Configuratia asta e perfecta, pare peste ce e deja asamblat la un pret mai bun. Keep up the good work!!

    1. Salut,
      Multumesc pentru aprecieri.
      Nu e chirurgie pe creier asamblarea unui sistem. E chiar placut dupa ce termini, doar putina atentie la montarea coolerului, avand niste picioruse de plastic trebuie sa fii atent la pozitionare si cand apesi pe pini, in rest totul este intuitiv si nu se poate monta gresit vreo piesa.

  4. Salut, am si eu nevoie sa ma consilieazi in ideea de a face upgrade la un sistem. Este un sistem relativ vechi dar as vrea pana apuc sa iau unul performant, sa-l upgradez pentru jocuri.
    Sistemul este urmatorul :
    Placa de baza : AS Rock H61M-S
    Procesor: I3 2100 3.10 Ghz
    Memorie: HyperX Fury 16 G DDR3 1800 Mhz
    Placa video: NVidia Geforce GT 630
    Sursa : 450 V
    Spune-mi te rog care e bottleneck-ul din acest sistem, vreau sa pot rula pe el jocuri de acum cativa ani, inclusiv daca joc banalul Metin
    dupa vreo 10-20 minute scade FPS-ul chiar pana la 0 si se blocheaza pe urma ma scoate din joc. Ma gandesc la procesor, dar poate si la placa de baza. Ms, si astept raspuns.

    1. Salut,
      E foarte greu sa pun diagnostic fara sa testez un PC.
      2 lucruri ar putea fi cauza simptomului respectiv.
      Supraincalzirea procesorului sau a placii video sau voltaje necorespunzatoare in load de la sursa pc-ului.
      Aida64 este un soft bun de facut teste.
      Pornesti softul aida64, testezi jocul timp de 10-15 minute, sau pana ce se inchide jocul, apoi verifici parametrii din softul aida64, voltaje maxime/minime, temperaturi maxime/minime.
      Judecand dupa simptom, daca sistemul nu se reseteaza, este posibil sa fie o problema cu placa video, doar o banuiala.

      1. Sal, am facut cum ai spus cu AIDA64, in momentul in cre jocul s-a blocat, respectiv aveam 0 FPS, valorile erau urmatoarele:
        Sensor Properties
        Sensor Type Winbond W83627DHG-P (ISA 290h)
        GPU Sensor Type Diode (NV-Diode)
        Motherboard Name ASRock H61M-S
        Chassis Intrusion Detected No

        Temperatures
        Motherboard 34 °C
        CPU 53 °C
        CPU Package 68 °C
        CPU IA Cores 68 °C
        CPU GT Cores 64 °C
        CPU #1 / Core #1 68 °C
        CPU #1 / Core #2 66 °C
        GPU Diode 49 °C
        WDC WD10EALX-009BA0 [ TRIAL VERSION ]

        Cooling Fans
        CPU 2220 RPM
        GPU 42%

        Voltage Values
        CPU Core 1.136 V
        CPU VID 1.151 V
        +3.3 V 3.392 V
        +5 V 5.208 V
        +12 V [ TRIAL VERSION ]
        +5 V Standby 5.285 V
        GPU Core [ TRIAL VERSION ]

        Power Values
        CPU Package 28.31 W
        CPU IA Cores 22.23 W
        CPU GT Cores [ TRIAL VERSION ]
        CPU Uncore 5.99 W
        GPU TDP% [ TRIAL VERSION ]
        Am citit ca temperatura maxima a acestui procesor este 69,1, deci sunt aproape de valoarea maxima, asta sa fie cauza ?
        Am facut si alt test de benchmark si mi-a iesit scorul placii video de 4 % un scor groaznic. Daca pot tu te rog sa-mi dai mai multe amanunte, ca nu stiu sa interpretez voltajele. Ms mult

        1. Salut,
          Iti recomand sa incepi cu un cooler de procesor aftermarket mai ieftin si un tub de pasta termoconductoare pentru a schimba pasta de pe coolerul placii video.
          Cooler procesor
          Pasta termoconductoare
          Coolerul vine cu un pliculet de pasta termnoconductoare, dar nu cred ca o sa iti ajunga sa schimbi pasta si de pe gpu-ul placii video.
          Din experienta iti spun ca pinii de plastic de la coolerul original al procesorului si-au pierdut proprietatile de material plastic si nu mai tin bine fixat coolerul procesorului pe procesor, asta duce la ineficienta racirii lui si atinge temperaturile maxime la care intra in protectie.
          Cu alte cuvinte procesorul cand se incinta isi reduce puterea cu cel putin 50% din putere, iar asta duce la bottlneck, iar placa video nu va putea sa functioneze la capacitatea ei.
          Dar poate fi si placa video la randu ei prea calda.
          Iar pentru upgrade-ul sistemului am nevoie sa stiu cam la ce buget vrei sa ajungi la sfarsitul etapei de upgrade.
          Poti incepe cu schimbarea sursei, apoi placa video, apoi carcasa si intr-un final va trebui sa schimbi platforma de procesor+placa baza+memorie ram (acestea vor trebui schimbate simultan).
          Iar despre voltaje, iti recomand sa descarci softul aida64 complet de pe un torrent ceva, ca sa vezi toate voltajele si temperaturile.
          Uite un link despre surse: Cum alegi sursa PC
          Daca parametrii de 0.9v, 1.5v, 3.3v, 5v, 12v sunt depasiti in plus sau in minus cu 10%, atunci e cazul sa o schimbi. Multi le schimba chiar si dupa 5% din parametrii de baza.

      2. Am sa fac cum ma sfatuiesti, cumpar prima oara ventilator si pasta sa schimb si pentru procesor si pentru placa video. Intre timp am facut rost de aida64 full, uite aici rezultatele.
        Prima oara cu nimic pornit.
        Sensor Properties
        Sensor Type Winbond W83627DHG-P (ISA 290h)
        GPU Sensor Type Diode (NV-Diode)
        Motherboard Name ASRock H61M-S
        Chassis Intrusion Detected No

        Temperatures
        Motherboard 29 °C
        CPU 33 °C
        CPU Package 38 °C
        CPU IA Cores 38 °C
        CPU GT Cores 34 °C
        CPU #1 / Core #1 38 °C
        CPU #1 / Core #2 34 °C
        GPU Diode 34 °C
        WDC WD10EALX-009BA0 34 °C

        Cooling Fans
        CPU 2009 RPM
        GPU 42%

        Voltage Values
        CPU Core 1.016 V
        CPU VID 0.981 V
        +3.3 V 3.424 V
        +5 V 5.208 V
        +12 V 12.355 V
        +5 V Standby 5.285 V
        GPU Core 0.900 V

        Power Values
        CPU Package 6.97 W
        CPU IA Cores 2.43 W
        CPU GT Cores 0.09 W
        CPU Uncore 4.44 W
        GPU TDP% 0%
        Acum aproape de blocaj:
        Sensor Properties
        Sensor Type Winbond W83627DHG-P (ISA 290h)
        GPU Sensor Type Diode (NV-Diode)
        Motherboard Name ASRock H61M-S
        Chassis Intrusion Detected No

        Temperatures
        Motherboard 34 °C
        CPU 54 °C
        CPU Package 69 °C
        CPU IA Cores 69 °C
        CPU GT Cores 65 °C
        CPU #1 / Core #1 69 °C
        CPU #1 / Core #2 67 °C
        GPU Diode 58 °C
        WDC WD10EALX-009BA0 35 °C

        Cooling Fans
        CPU 2109 RPM
        GPU 42%

        Voltage Values
        CPU Core 1.136 V
        CPU VID 1.151 V
        +3.3 V 3.392 V
        +5 V 5.208 V
        +12 V 12.038 V
        +5 V Standby 5.285 V
        GPU Core 1.080 V

        Power Values
        CPU Package 27.84 W
        CPU IA Cores 21.98 W
        CPU GT Cores 0.09 W
        CPU Uncore 5.77 W
        GPU TDP% 0%
        Ce zici, trebuie si sursa schimbata ?, ca daca trebuie sa o cumpar si pe ea la inceput. Si in legatura cu intrebarea referitoare la buget, ma gandesc undeva la vreo 3000 RON, care sa includa inclusiv trecerea la generatia urmatoare de placa de baza si proceror, care suporta memorii DDR4. O voi face in aprox 2 saptamani, poti sa-mi recomanzi o configuratie cat de cat ok ? Ms. mult.

        1. Sursa este in parametri. Poti amana achizitia.
          O sa updatez configuratia de 3.000 ron cat de curand, eventual revii cu un reply cand o sa faci achizitia. Daca achizitionezi etapizat, recomand sa incepi cu sursa, apoi placa video, apoi platforma de procesor placa de baza si ram.
          Revino dupa ce montezi coolerul si sa schimbi pasta de la gpu-ul placii video. Cateva suruburi de desfacut.
          Coolerul are backplate, nu stiu ce carcasa ai, dar cred ca o sa trebuiasca sa scoti placa de baza din carcasa ca sa montezi coolerul cu placa de baza scoasa.

      3. Salut, azi am schimbat pasta de pe procesor si placa grafica. Diferenta de temperatura s-a simtit imediat, cam 10 grade mai putin la procesor. Totodata am realizat ca coolerul de pe carcasa nu functioneaza, alt minus al carcasei. De aceea am rugamintea sa-mi recomanzi o carcasa si un cooler de procesor in prima faza, ambele pot sa fie mai scumpe decat incadrarea in 3000 RON( pot sa fie ca si pentru un sistem de 5000-6000 ron, nu e problema ), ca sa le cumpar rapid, urmand ca in 1-2 saptamani sa achizitionez si restul componentelor. Asta cand o sa am banii te anunt. Pun aici si valorile aida 64, foarte interesant este faptul ca desi acum am temperaturi mai joase la procesor, totusi fps-urile scad in continuare dupa 20 minute si blocajul despre care vorbeam este acelasi.
        Sensor Properties
        Sensor Type Winbond W83627DHG-P (ISA 290h)
        GPU Sensor Type Diode (NV-Diode)
        Motherboard Name ASRock H61M-S
        Chassis Intrusion Detected No

        Temperatures
        Motherboard 42 °C
        CPU 46 °C
        CPU Package 55 °C
        CPU IA Cores 55 °C
        CPU GT Cores 54 °C
        CPU #1 / Core #1 55 °C
        CPU #1 / Core #2 55 °C
        GPU Diode 61 °C
        WDC WD10EALX-009BA0 42 °C

        Cooling Fans
        CPU 2637 RPM
        GPU 42%

        Voltage Values
        CPU Core 1.136 V
        CPU VID 1.151 V
        +3.3 V 3.392 V
        +5 V 5.208 V
        +12 V 11.986 V
        +5 V Standby 5.285 V
        GPU Core 1.080 V

        Power Values
        CPU Package 25.01 W
        CPU IA Cores 19.51 W
        CPU GT Cores 0.09 W
        CPU Uncore 5.41 W
        GPU TDP% 0%
        Multumesc pentru timpul acordat.

        1. Salut,
          O sa iti gasesc maine dimineata o carcasa si alt cooler pentru viitorul sistem. Ma bucur ca s-a rezolvat partial problema. Poti lasa carcasa deschisa sa fie aerisita.

        2. Coolerul de procesor recomandat anterior poate fi folosit si pe viitorul sistem, care va fi bazat pe socketul 1156 de la intel.
          Carcasa : Carcasa Thermaltake H100
          Putem porni configuratia cu acest model de carcasa, iar placa de baza o sa fie cel mai probabil una ATX.
          Dar sa imi zici la ce va fi folosit in principal sistemul, trebuie sa revii la momentul achizitiei ca s-ar putea ca preturile sa mai scada, noua generatie de placi video din seria 30 o sa duca la reducerea preturilor actuale de la placile video din seria 20 de la Nvidia.

      4. O mica intrebare, carcasa asta nu e mai buna ?
        Carcasa Thermaltake View 23 TG ARGB, Middle Tower, ATX, Fara sursa, Black
        Azi o sa comand ori una ori alta, depinde de raspunsul tau…

        1. La carcase tine mai mult de preferintele de design, criteriile de compatibilitati sunt aproape nule. Poti alege cam orice carcasa mid tower compatibila ATX.

      5. Ceau Flavius, am comandat carcasa asta : Carcasa Thermaltake View 23 TG ARGB, Middle Tower, ATX, Fara sursa, Black, motivul a fost marimea putin mai mare si cele 4 ventilatoare incluse. Luni ma dus sa o ridic din magazin. Cat despre cooler, un prieten mi-a spus ca face un upgrade in weekendul asta la calculator si o sa-mi vanda coolerul, nu stiu exact ce model este, ma duc maine sa vad, el nu se prea pricepe. Daca e este ceva bun o sa-l iau de la el. Spun ca trebuie sa fie bun, deoarece el are o configuratie actuala de vreo 13000 RON. O sa scriu maine ce cooler este.

      6. Neata buna, am fost sa vad coolerul, este urmatorul:
        Cooler CPU Noctua NH-U9B SE2, din cate stiu l-a cumparat prin primavara.
        Merita sa-l iau la 220 RON ? Am vazut ca pe piata este mai mult. El vrea acum sa-si faca racire cu apa, face upgrade la tot sistemul de racire.

    2. M-am uitat pe emag, cel si inca 2-3 magazine, pretul lui este cam de 280 RON aprox, deci la 220 merge, mai ales ca e aproape nou are cateva luni, pentru celelalte componente o sa fac rost de bani saptamana asta, o sa-ti dau mesaj atunci sa vedem ce configuratie imi recomanzi, cum ai spus si tu, in cateva zile se schimba multe. Ms mult pentru sfaturi si o duminica placuta iti doresc.

      1. Ceau Flavius, recomanda-mi te rog o camera pentru desktop, baiatul meu are scoala on-line, si le cere. Nu foarte scumpa, sa-si faca treaba. Ms.

        1. Salut Ovidiu,
          Din pacate preturile la camere a explodat inca de la debutul pandemiei cu Coronavirus, asa ca limitarile sunt majore.
          Iti recomand ceva moderat ca pret: Camera Web Trust
          La orice camera web vei avea nevoie de lumina difuza in incapere pentru a avea randament bun. 2 lampi de birou ar trebui sa fie suficiente.

      2. Ceau Flavius, azi am ridicat carcasa si am luat coolerul de procesor de la prietenul meu. Mi-au intrat si banii, daca te rog fa-mi o configuratie de placa baza, procesor si memorii care sa mearga cu placa video MSI GTX 1650 Aero ITX OC 4 GB GDDR6, e a baiatului meu, vreau sa fac un calculator bun din 2 pe care le avem. Ma gandesc ca HD, SSD si sursa sa le iau mai incolo. Daca consideri ca sursa nu duce pune te rog si o sursa buna. As vrea sa le comand maine ca sa ajunga pana vineri sau sambata sa am timp sa le asamblez in weekend. Cum am spus fa configuratia pentru un buget total de 4500, poate poti sa gagi un procesor bun de ultima generatie, in fine vezi tu. Ms. mult si astept configul 🙂

        1. Salut,
          Doar pentru gaming este putin overkill acel buget, dar macar o sa fii sigur ca macar 10 ani sa nu fii nevoit sa schimbi platforma, o sa sustina placi video care vor aparea si peste 5-6 ani.
          Am ales un procesor de ultima generatie deblocat pentru viitor sa poti sa faci overclocking, in caz ca peste 6-7 ani o sa fie nevoie.
          Procesorul este util si la editare video, multi-streaming/broadcasting.
          Memoriile ram sunt cu latency 14, de aceea sunt mai scumpe, 32gb dual channel.
          Placa de baza din seria Z, pentru a suporta cat mai usor overclocking-ul la procesor, are radiatoare speciale pentru ssd m.2, care va veni pe viitor.
          In buget m-am incadrat si cu o sursa cu certificare gold, asta inseamna ca poate rezista lejer la un consum de 92-94% din capacitatea ei de 750w in conditii si parametri normali de voltaje, ideala pentru overclocking pentru incepatori.
          Sursa nu e necesar sa fie schimbata pentru acea placa video, dar pentru noua generatie de placi video (care ar trebui sa se lanseze in magazine maine) din seria 30 de la nvidia iti recomand sa iei sursa aceasta.
          Procesor
          Sursa
          Placa de baza
          Memorii RAM
          Fiind vorba de procesor cu socket 1200, coolerul de la prietenul tau Noctua NH-U9B SE2, desi nu este specificat in descrierile din magazinele online, suporta socketul 1200. Descrierile coolerului fiind vechi, nu sunt updatate in conformitate cu noile platforme de la intel socket 1200.
          Ar trebui sa poti monta coolerul si la aceasta platforma fara probleme.
          Multa bafta!

      3. Ms. mult Flavius, acum le si comand. Sper sa ajunga pana on weekend, sa le pot asambla, si te tin la curent cu notele. Ms. mult. Ne auzim.

      4. Ceau Flavius, am comandat cele 3 componente. Azi ma duc sa ridic procesorul. In schimb celelalte 2 nu le au pe stoc si dureaza intre 4-7 zile pana ajung. Daca te rog poti sa gasesti altele ca as vrea sa le comand sa ajunga pana in weekend. Ms. Mult.

        1. Salut,
          Majoritatea pieselor din noua generatie de placi de baza ajung putin mai tarziu, fiind o placa de baza pentru procesoare deblocate, foarte rar gasesti pe stocurile din magazine si sunt aduse de la furnizori, de aceea dureaza cateva zile. Anularea acesteia si comanda alteia oricum va ajunge tot saptamana viitoare, posibil chiar mai mult. Nu este capat de lume 5-6 zile. Pe emag placa aceea de baza era mai scumpa si tot pe stoc la furnizori era cred, pana la urma este acelasi actionariat si la emag si la pcgarage. In weekend nu lucreaza curierii. Recomand inaintea instalarii pastei termoconductoare pe procesor sa verifici la „rece” daca se fixeaza bine coolerul (strangi usor suruburile sa fii sigur ca e bine pozitionat) apoi desfaci si aplici pasta termoconductoare si reiei procesul de fixare.

      5. Ok, ai dreptate, dpar ca eram nerabdator sa-l testez in weekend….:). Astept si revin sa-ti spun cum merge sistemul dupa ce le primesc. O zi faina.

      6. Ceau Flavius, din pacate cu toate ce am comandat am uitat de pasta termoconductoare. Maine o sa comand un telefon de pe ITGalaxy. Poti te rog sa te uiti ce paste au ei si sa-mi recomanzi una ? Iau de la ei sa fie inclus in pachet sa nu platesc transport separat pentru o pasta :). Daca se poate sa nu fie doar pentru o singura aplicare…. Ms. fain.

      7. Este perfect, ms. mult. Probabil o sa ajunga tot pe miercuri – joi impreuna cu placa de baza si memoriile. Revin atunci cu noutati. Un weekend cat mai fain sa ai 🙂

      8. Ceau Flavius, ieri a ajuns si ultima piesa, azi mai pe seara o sa-mi fac timp sa le asamblez. Sper doar sa nu ma impotmolesc pe undeva :). Postez dupa cu noutati.

        1. Salut,
          Incepi prin instalarea procesorului in socketul placii de baza, apoi memoriile ram iar apoi coolerul procesorului (recomand sloturile 2 si 4 de la placa de baza pentru placutele ram), e destul de important sa alegi socketurile 1/3 sau 2/4. Citeste bine manualul de instalare a coolerului, sa pui suruburile corecte (instalarea este la fel ca cea pentru procesoarele cu socket LGA 115X). Apoi montezi intreaga placa de baza cu toate componentele in carcasa (sa ai grija sa fie pozitionate toate standoff-urile pe care se fixeaza placa de baza, sa se potriveasca cu gaurile placii de baza, destul de important pasul acesta). Daca nu ma insel placa de baza recomandata este atx si are 9 gauri de fixare, deci trebuie sa ai 9 standoffuri fixate pe carcasa sa se potriveasca cu gaurile de la placa de baza.

      9. Ceau Flavius, din pacate m-am laudat degeaba. Am fost plecat intr-o delegatie si nu am avut timp sa asamblez sistemul. Cu ocazia asta m-am hotarat sa cumpar si restul componentelor. Ma refer la sursa, hard si ssd. Sursa sa o iau pe aia care mi-ai recomandat-o mai inainte..seasonic de 750 ? Te rog si un hard si un ssd sa fie compatibile. Ms mult.

        1. Salut,
          Daca vei achizitiona si o placa video pe masura celorlalte componente care sunt high-end, atunci o sursa de 750w cu certificare gold e recomandata, vei putea face Overclock pe viitor, peste cativa ani, in cazul in care vei avea nevoie de un boost de performanta.
          Pe emag s-a vandut stocul la acea sursa, dar am gasit-o pe pcgarage: Sursa Seasonic
          La ssd, pentru acea placa de baza ar fi pacat sa nu pui ceva de calitate: SSD m.2 Samsung 512Gb
          Pe parte de hdd, as zice sa renunti cu totul la hdd, deja ssd-urile 2.5inch s-au ieftinit si nu prea merita un astfel de sistem sa pui un hard disk mecanic, poate sa dea rateuri la copiat/citit fisiere si o sa incetineasca sistemul.
          Daca ai nevoie de multi terabiti iti recomand : HDD 2 TB WD
          Sau varianta unui ssd normal de 1tb mai ieftin: SSD Kingston 960 GB
          Pe ssd m.2 vei instala windows, iar pe ssd sata sau hdd vei pune fisierele non instalabile.
          Apropo, au fost lansate noile placi grafice din seria 3000 de la Nvidia si pot sa zic ca este un mare salt de la vechea generatie, cel putin pe partea de performanta si au inceput minerii de criptomonezi sa goleasca stocurile placilor video, in 2017 s-au triplat preturile placilor video din cauza mineritului de criptomonezi, asa ca nu iti garantez ca preturile nu vor exploda din nou la placile video. Sursa va putea sa sustina un RTX 3080, pe care o voi recomanda pentru acest build al tau.

      10. Ok Flavius, ms. mult pentru sfaturi. Am comandat sursa si cele 2 ssd-uri.. Sper sa ajunga mai repede decat celelalte componente sa ma apuc sa le montez. Revin cu detalii dupa ce le primesc.

        1. Pentru putin, sa te asiguri la SSD M.2 ca este exact care l-am recomandat. El va tine performantele procesorului si restul componentelor la nivel inalt. Are 3gb/s viteza de citire. Am vazut ca ai mers pe varianta de ssd sata 2.5″ de 480 gb, nu pe cea de 960. SSD-ul sata 2.5″ , dar nu conteaza asa mult, acolo vei tine jocuri/filme/muzica, poti pune altele mai mari pe viitor. Dar la ssd-ul m.2 e pacat sa pui unul slab pentru sistemul de operare.

      11. Mda, acum vad ca am luat pe cel de 480 G in loc de 960 in fine pentru inceput cred ca este ok, adica mai am un hard de 1 T. in legatura cu SSD M.2 este exact cel recomandat de tine…Acum ce-mi ramane de facut este sa le astept :)).
        Ne auzim cand am toate componentele…sper cat mai curand. Ms. mult inca odata.

  5. Salut Flavius, si La multi Ani.
    Scuze pentru ca nu am mai scris de atata timp, dar au fost o gramada de probleme…..delegatie, covid, izolare, carantina, in fine …acum este aproape ok. Am vrut doar sa-ti urez de sanatate, si ne auzim cand o sa rezolv toate problemele. Sa ne auzim cu bine.

    1. Ceau Flavius, in sfarsit am ajuns acasa si m-am apucat sa montez sistemul. Din pacate ori nu am facut eu ceva bine, ori e vreo piesa stricata. Pe scurt, nu are conexiune cu monitorul, pare ca tastatura si mouse-ul nu functioneaza, adica se aprind pentru 1 secunda apoi se sting. Am facut un stick bootabil cu windows, dar nu reusesc sa-l fac sa booteze de pe el. Alte chestii functioneaza, de ex. se aprind ceva lumini pe placa de baza, coolerul procesorului functioneaza, ventilatorul placii video de asemenea, un ventilator de carcasa se invarte. Celelalte 3 nu, dar probabil alea pornesc doar cand este necesar. Sa schimb componente ca sa le iau prin eliminare nu am, vechiul meu sistem nu este compatibil cu acesta, doar placa video este de la cel vechi. Ce ma sfatuiesti sa fac ?

      1. Salut,
        Din simptome este posibil ca din bios sa fie setata ca placa grafica cea onboard.
        Poti testa asta prin scoaterea placii video si conectarea monitorului la portul hdmi al placii de baza si vezi daca porneste. Apoi revino cu un reply.

      2. Ceau Flavius, am incercat cu placa video scoasa si conectarea la mufa din placa de baza si din pacate monitorul este tot „mort”. Intre timp am mai vazut un cablu neconectat, acum pornesc si cele 3 ventilatoare din fata. Ce sa mai incerc ? Daca crezi ca este nevoie de ceva poze sa-mi spui te rog unde pot sa le incarc. Ms.

      3. Neata Flavius, am sa pun bench de la aida 64, din pacate momentan doar trial version, licenta cea veche de pe celalalt calculator inca nu am recuperat-o.

      4. Sensor Properties
        Sensor Type Nuvoton NCT6687D-M (ISA A20h)
        GPU Sensor Type Diode (NV-Diode)
        Motherboard Name MSI MS-7C80

        Temperatures
        Motherboard 31 °C
        CPU 32 °C
        CPU Socket 30 °C
        CPU Package 34 °C
        CPU IA Cores 34 °C
        CPU GT Cores 31 °C
        CPU #1 / Core #1 30 °C
        CPU #1 / Core #2 31 °C
        CPU #1 / Core #3 30 °C
        CPU #1 / Core #4 30 °C
        CPU #1 / Core #5 31 °C
        CPU #1 / Core #6 29 °C
        CPU #1 / Core #7 32 °C
        CPU #1 / Core #8 34 °C
        PCH 32 °C
        MOS 35 °C
        GPU Diode 30 °C
        Samsung SSD 970 EVO Plus 500GB [ TRIAL VERSION ] / 44 °C
        KINGSTON SA400S37480G [ TRIAL VERSION ]

        Cooling Fans
        Chassis #4 1057 RPM
        Water Pump 1477 RPM
        GPU 0 RPM (30%)

        Voltage Values
        CPU Core 0.894 V
        CPU VID 1.221 V
        +3.3 V 3.324 V
        +5 V 5.020 V
        +12 V [ TRIAL VERSION ]
        DIMM 1.204 V
        VCCIO 0.946 V
        VCCSA 1.052 V
        GPU Core [ TRIAL VERSION ]

        Power Values
        CPU Package 14.72 W
        CPU IA Cores 8.23 W
        CPU Uncore 5.54 W
        DIMM 0.95 W
        GPU [ TRIAL VERSION ]
        GPU TDP% [ TRIAL VERSION ]

      5. Ah da, nu am gasit locasul unde sa conectez acel SPEAKER, difuzorul ala mic care face biiippp :))
        Ai idee unde se pune ?

      6. Uff, am scris 4 mesaje, am postat si bench cu aida 64…nu le-ai vazut ? ala cu speakerul era ultimul 🙂
        Hai ca le postez pe rand, probabil pana nu aprobi unul daca mai postez ceva se sterge…

        1. Intrasera la spam, arata foarte bine din toate punctele de vedere.
          Aida64 e mai mult pentru monitorizare. Pentru benchmark, unul simplu este Cinebench, foarte usor de instalat si folosit.
          Poti face un benchmark in Cinebench R23, faci o captura foto si o trimiti pe contact@flavius-tech.ro si o sa o preiau eu acolo si o pun pe articol.

    1. Salut,
      Schimba sursa, pune mai bine carcasa ACEASTA daca ai bugetul mic.
      Celelalte componente sunt compatibile. Poate doar placa de baza as mai schimnba-o cu ACEASTA mai ieftina.
      Ah, si trebuie sa pui 2 placute de memorii ram, total 16gb, dar daca nu permite bugetul, poti face upgrade alta data si mergi doar pe 8gb.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button