Astăzi, în 2024, mi-am propus să vin cu o listă de routere wifi, și fiecare recomandare de router să fie bun pentru abonamentele de la Digi Rds de tip gigabit.
Alegerea routerului, deși pare o alegere simplă, aceasta se poate transforma într-un cosmar. Website-urile spun că suportă internetul de la rds de 1Gb/sec, dar nu specifică întotdeauna că o să și primiți prin wifi(wireless) această viteză. Aceștia se referă că puteți primi 1Gb/sec doar prin cele 4 porturi LAN (conexiune prin cablu de la router de 1Gb/sec). Iar pe partea de wireless veți constata că nu întotdeauna ating vitezele de 1Gb/sec.
Ce router sa cumpăr pentru rds gigabit? Recomandare!
" class="index-title">Sunt și modele de routere care ating viteze de 1Gb/sec fără fir. Trebuie menționat că și device-ul vostru trebuie să fie capabil sa primească aceasta viteza de transfer.
Acum, să vorbim puțin despre standardele de transmisie wireless (fără fir).
Standardele au evoluat de la an la an și se referă la viteza maxima de transfer wireless și la raza de acțiune. Vă las mai jos vitezele de transfer pentru fiecare standard:
Router cu standardul A
- atinge viteza maximă de 54 Mb/sec ( aproximativ 6.75 MB/sec) cu o rază de acțiune 35 de metri (banda 5 Ghz)
Standardul B
- atinge viteza maximă de 11 Mb/sec (circa 1.375 MB/sec) cu raza de acțiune sub 35 de metri (banda 2.4 Ghz )
Standardul G
- atinge viteza maximă de 54 Mb/sec (6.75 MB/sec) cu o rază de acțiune 38 de metri (banda 2.4 Ghz)
Standardul N
- ajunge la viteza maximă de 150 Mb/sec (18.75 MB/sec) cu o rază de acțiune 70 de metri (ambele benzi 2.4 și 5 Ghz)
Standardul AC
- atinge viteza maximă de 866.7 Mb/sec (108.33 MB/sec) cu o rază de acțiune 35 de metri (în banda de 5 Ghz)
Standardul AX
- atinge viteza maximă de 3.5 Gb/sec (cca. 0.4375 GB/sec) cu o rază de acțiune sub 35 de metri (operează tot în banda 5 Ghz)
Standardul AY
- capabil să atingă viteze de 100 Gb/sec sau 10 GB/sec, este un standard nou și cred ca va fi folosit doar de companiile de telecomunicații și furnizori de internet.
Informații utile: vitezele din specificatiile routerelor sunt în megabits nu megabytes. Mb=megabit si MB=megabyte (1 MegaByte=8 megabits).
Pentru 2024, o recomandare router wireless gigabit pentru cei care au RDS 1GB se poate complica. Recomandarea se face în funcție de echipamentele din casă și de modelele smart care sunt capabile să facă streaming wireless.
După cum observați când acestea transmit în banda de 2.4 Ghz semnalul este mai puternic și pe distanțe mai mari și viteza de transfer este mai mică. Iar când transmit în banda 5Ghz sau 6 Ghz, semnalul este mai slab și pe distanțe mai mici dar cu viteza de transfer considerabil mai mare.
Cel mai popular standard la routere
Deci, cel mai recomandat este standardul Ax.
Mai ales că noile gadget-uri din prezent și cele care urmează sa apară o să aibă acest standard. Standardele între ele sunt toate compatibile. Adică putem recepționa cu un telefon care are standardul N atât timp cât routerul transmite în acel standard. Dar viteza și raza de acțiune este limitată de acel standard.
Limitarea va veni dacă device-ul vostru recepționează doar standardul G și routerul transmite și în standardul Ax, atunci viteza primită va fi aceea a standardului device-ului, adica pe standardul 802.11G al device-ului din cazul de față.
Exemplu: un smartphone sau un TV SMART care poate receptiona semnal wifi de standard g, iar routerul vostru poate transmite in standard AC, in acest caz compatibilitatea este buna dar viteza de transmisie va fi limitata de catre telefon care primeste maximul vitezei din standardul G. Iar standardul 802.11AC pe care-l poate transmite routerul va transmite datele prin protocol inferior, deși acesta suportă un standard/protocol mai rapid.
Multe routere pot transmite in ambele benzi de frecventa 2.4/5 Ghz, dar sunt cele mai ieftine care nu suporta banda de 5Ghz.
Puteți recepționa semnal wireless și pe sisteme de Calculatoare Desktop, prin intermediul unei plăci de rețea wireless .
Acum ca am vazut cum sa ne orientam la routere pentru RDS gigabit sa dau si o recomandare router în funcție de buget:
Recomandare router pentru rds – TOP 6 în 2024:
#1 Sfat achiziție Router wireless TP-LINK Archer AX50
Un router cu semnal foarte bun
Cele mai bune caracteristici:
- Protocol 802.11AX
- Latențe mici (bun pentru gaming)
- TWT (target wake time)
- Instalare de pe smartphone
Un router pe care-l pot recomanda și pentru gamerii care vor o conexiune wireless, deși majoritatea își conectează computerele prin fir, acest router are un latency mai mic, comparativ cu routerele ieftine. Dar un latency tot va exista, comparativ cu conexiunea pe cablu.
La semnal stă foarte bine, primiți semnal pe 2.5Ghz chiar și în apartamentele cu ziduri de beton armat cu fier beton, pe rețeaua 5Ghz s-ar putea să aveți dificultăți să primiți semnal la fel de bun în cea mai depărtată cameră, mai ales dacă aveți ziduri cu fier beton în ele.
Instalarea se face din aplicația TP-LINK, de pe telefonul smart și este intuitiva, dar trebuie să vă știți parola și user-ul de la digi rds, sau orice alt furnizor. Țineți cont că dacă este prima dată când puneți router personal după modemul RDS, va trebui să așteptați propagarea adresei MAC a routereului vostru în dns-urile RDS-ului, asta poate dura ceva timp mai lung, sau puteți grăbi procesul apelând la departamentul tehnic de la rds. Acea adresa MAC se poate adăuga manual de un angajat de la tehnic de la RDS.
Păreri PRO:
- potrivit pentru gaming
- viteze de 2402mb/sec pe wifi
- wifi 6
- ușor de instalat și configurat
- semnal stabil
Păreri CONTRA:
- preț mare
- nu este compatibil MESH
#2 Recomandare router wireless Asus RT-AX55
Un router bun și pentru viitor
Cele mai bune caracteristici:
- Antene omnidirecționale
- Transmisie Ax
- Tehnologia MU-MIMO
- Compatibil AiMesh
Un router care te asigură și pentru viitor. Majoritatea device-urilor viitoare vor avea plăci wifi cu standard de transmisie Ax (WIFI 6), așa că nu ar strica un router care să susțină viitorul device-urilor conectate. Canalele de transmisie au fost segmentate în subcanale de transmisie pentru a avea cât mai puține interferențe cu alte semnale de la vecini. Deci, vei putea să selectezi un subcanal de transmisie care să aibă o distanță mai mare și cu pierderi și interferențe cât mai mici.
Tehnologia MIMO nu este doar marketing, ajută foarte mult atunci când sunt device-uri multiple conectate la router. Acesta va redirecționa traficul de mare viteză doar acolo unde este necesar. În felul acesta vei ști că vei beneficia de viteza maximă atunci când este necesară.
Setarea routerul este relativ ușoară, însă admit puțin că este puțin mai confuză, spre exemplu comparativ cu un router TP-Link.
Nu uitați!
Prima configurare vă recomand să o faceți conectând un cablu de retea direct la pc/laptop, apoi lucrurile se vor simplifica.
Semnalul este puternic, mai ales pe reteaua 2.4Ghz și acoperă o rază mare de semnal, totuși recomandarea mea este să-l poziționați cât mai central în locuința voastră. Dacă stai la casă, atunci poate îl poziționezi puțin mai spre curtea casei, pentru a avea semnal și în curte/grădină.
Păreri PRO:
- rază mare de acoperire pe 2.4Ghz
- trece și prin ziduri tencuite
- suportă multiple conexiuni simultane
- conexiune internet stabilă
Păreri CONTRA:
- nu are usb
- carențe la ușurința configurării
#3 Recomandare router ieftin wireless TP-Link Archer C6
Un router ieftin recomandat pentru RDS
Cele mai bune caracteristici:
- Rata de transfer WI-FI (Mbps) 867 + 300 MB
- Dual-Band
- 4 porturi LAN Gigabit
- 4 antene omnidirecționale
O soluție de router ieftin pentru 2024.
Suportă 1Gb/sec prin fir conectat la porturile LAN și WiFi standard AC cu transmisie în 2 benzi, 5 Ghz si 2.4 Ghz. Vitezele cumulate în ambele benzi vor atinge un maxim de cca. 1200 Mb/sec, adică 867 Mb/sec în banda 5 Ghz și 300 Mb/sec în banda 2.4 Ghz
Dacă aveți device-uri care suportă banda de recepție de 5 Ghz cu standardul AC, acestea vor putea avea o putere de recepție de maximum 867 Mb/sec.
Bun, eu tot spun aceste viteze, și este teoretic posibil să le atingi, doar în cazuri și condiții ideale. Ceea ce în realitate nu se va întâmpla niciodată, deîndată ce ai trecut semnalul printr-un perete sau vei avea interferențe de la alte device-uri, acele viteze sunt doar în vise!
Totuși eu am reușit să văd viteze de 750Mb pe acest model de router, dar eram în aceeași cameră(living), într-o casă recent construită și încă nu era utilată. Deci fără interferențe de la vecini sau alte aparaturi.
Am observat totuși o problemă severă la telefoane, dacă au bluetooth activat, au căderi de semnal de la acest router. Posibil să fi fost ambele telefoane de vină, cele pe care am testat fluxul de date. Erau ambele Samsug!
Păreri PRO:
- preț ieftin
- suportă gigabit pe fir
- 867 MB/sec în rețeaua 5GHz
- semnal decent
- se configurează ușor
Păreri CONTRA:
- nimic la prețul actual
#4 Recomandare Router Gaming Asus AC65P
Un router bun pentru gaming
Cele mai bune caracteristici:
- Tehnologia MU-MIMO
- ASUS QoS
- USB 3.1
Trebuia să împingă cineva marketingul legat de cuvântul „gaming„ atribuit la orice categorie de produse. De data aceasta cei de la Asus s-au gândit (cred ca mult și bine) că ar trebui să pună cuvântul gaming și la routere.
Lăsând la o parte ironia, modelul AC65P de la Asus are un raport preț/performanțe relativ bun. Dacă judec strict după preț eu zic că nu prea sunt soluții mai bune, dar doar dacă ești fan Asus. Sunt alte branduri care oferă performanțe similare cu preț puțin mai mic.
Mi-aș fi dorit să aibă și standardul Ax de transmisie, însă la prețul de 350 de lei cred că ar fi imposibil astăzi în 2024.
Semnalul este bun chiar și în apartamentele cu multe ziduri cu fier beton în ele. Dar pe banda de 5Ghz are mici pierderi de semnal dacă device-ul este prea departe, dar în zonele apropiate va depăși vitezele de 1.5Gb/sec.
Recomand amplasarea lui în cea mai centrală zonă a casei/apartamentului posibil, pentru a avea o distribuire a semnalului cât mai uniformă.
Cu ce nu sunt de acord?
Am înțeles de ce au scos funcția de Repeater la routere, totuși nu toți pun accent de gaming și pentru anumite persoane e mai important să aibă acoperire mare decât să aibă un flux neîntrerupt de date.
Gamerii o să mă urască, probabil!
Dar ideea este că trebuia menținută opțiunea respectivă și activată pentru cine are nevoie. Chiar consider inutilă acea înlăturare a opțiunii. Dar se rezolvă cu un firmware WRT.
Pe de altă parte, înțeleg și faptul că nu știu câți își permit să cumpere un router atât de scump doar ca să-l folosească pe post de Repeater. Mai bine cumperi un model de router ieftin și va avea mai mult ca sigur funcția de repeat, pentru a fi folosit ca range extender.
Descriere
Router Gaming Asus AC65P, Dual-Band, AC1750
Experimentati viteze wireless ultra-rapide
Utilizand tehnologia Wi-Fi de generatia a 5-a (W-Fi 5G) si tehnologia 256QAM, chipset-ul 802.11ac ofera routerului RT-AC65P viteza wireless mai mare deat tehnologia n. La 2,4 GHz, ajunge la 450 Mbps, in timp ce pe banda de 5 GHz ajunge la 1300 Mbps. Latimea de banda imbunatatita are capacitatea de care aveti nevoie pentru a spori experienta Wi-Fi acasa. Va puteti bucura de jocuri online, navigare pe net mai fluida si alte sarcini care necesita latima de banda fara o conexiune prin cablu.
Tehnologia MU-MIMO
Tehnologia MU-MIMO revolutionara poate conecta simultan mai multi clienti compatibili cu MU-MIMO la viteza maxima a fiecarui dispozitiv
ASUS QoS
ASUS QoS asigura latimea de banda de intrare si iesire atat pe conexiuni prin cablu, cat si pe cele wireless, puteti controla fiecare dispozitiv client cu diferite viteze de download si upload. De asemenea, puteti fixa jocurile online si streamingul HD ca o prioritate maxima.
Wi-Fi cu capacitate multipla cu tehnologia revolutionara MU-MIMO
MU-MIMO ofera fiecarui dispozitiv compatibil propria conexiune Wi-Fi dedicata completa, astfel incat mai multe dispozitive se pot conecta in acelasi timp fara a incetini reteaua. De fapt, RT-AC65P este capabil sa se conecteze la mai multi clienti compatibili MU-MIMO la viteza maxima a fiecarui dispozitiv simultan, spre deosebire de MIMO standard, unde dispozitivele individuale trebuie sa astepte transmisii secventiale.
USB 3.1 (Gen1) ofera transferuri de date de zece ori mai rapide decat USB 2.0. RT-AC65P este perfect pentru partajare de fisiere, multimedia si 3G / 4G, in timp ce ASUS AiDisk ofera acces la distanta si streaming rapid de continut.
Păreri PRO:
- raport preț/performanțe bun
- semnal bun pentru apartamente
- multi-streaming, inclusiv gaming
- viteze de transfer mari pe 5Ghz
- ușor de instalat
Păreri CONTRA:
- nimic
#5 Recomandare router Wireless ASUS AC1200G Plus
Recomandare router bun de la Asus pentru rds gigabit
Cele mai bune caracteristici:
- Dual-Band
- 4 Antene externe
- Port USD
- Print Server
Suportă 1Gb/sec prin fir conectat la portul LAN și wifi standard AC cu 2 benzi de transmisie. În 2.4 Ghz atinge o viteză de 300 Mb/sec și în 5 Ghz 867 Mb/sec. Genul de recomandare router de tip ”set it and forget it”. O să îl montați/configurați și veți uita de el. Nu o să dea rateuri, o să stea conectat 24/24 fără pierderi de semnal sau de conexiune.
Este recomandabil acest router pentru un abonament de tip gigabit, ori la diginet rds, ori altă companie.
Routerelor nu poți decât să le atribui un abonament de internet, fie el digi rds sau oricare altul, care să suporte acele viteze pe care le poate da routerul. Degeaba veți achiziționa un router performant, dacă abonamentul vostru vă va limita. și vice-versa este valabil… nu e recomandat să cumperi routere ieftine și un abonament fiberlink de la digi de 10gb/sec. În acest fel, vitezele de transfer vor fi limitate de routerul ieftin, care de regulă nu va face streaming mai mare de 300mb, chiar și la routerele de peste 150 de lei am observat acest aspect.
Păreri PRO:
- este dual band
- stabilitate
- ușor de configurat
- ideal pentru RDS
- fiabilitate maximă
- poate fi configurat ca server pentru imprimantă
Păreri CONTRA:
- nu are port USB 3G/4G
Cel Mai Bun Router din Articol
Raport Preț/performanță - 10
Calitate - 10
Semnal - 9.6
Streaming - 10
9.9
Scor obținut
Asus produce unele dintre cele mai bune echipamente de rețele de tip uz casnic, nici la routere nu stau mai prejos. Acest model de router gigabit câștigă titlul pentur best-buy de router pentru DIGI RDS.
#6 Recomandare router wireless ASUS RT-AX88U
O recomandare router cu standard AX recomandat în 2024
Cele mai bune caracteristici:
- Suportă standardul AX
- MU-MIMO
- Adaptive QoS
- WTFast Gamers Private Network
- AiProtection
- OFDMA
- Compatibil AiMesh
Acesta este unul dintre cele mai bune routere la ora actuală și reușește prin amplificare sa depășească barierele de viteze de transmisie. Este o recomandare de router cu toate tehnologiile noi implementate. El poate transmite simultan combinat atât în rețeaua 2.4GHz cât și în rețeaua 5GHz. Viteze îmbunătățite de peste 4 ori mai mari decât la standardul AC. Este indicat pentru streamerii de conținut video sau gameri.
Sigur,
Nu prea sunt device-uri pe piață care au retea wifi 6 (standardul AX), dar este o investiție de viitor.
Tehnologia MIMO! Marketing sau adevăr?
Adevărul este undeva la mijloc, tehnologia M.I.M.O are la bază streamingul simultan pe mai multe device-uri.
Probabil o să vă întrebați?!
Dar, nu toate routerele fac streaming de date simultan pe alte device-uri?
Da, este adevărat, doar că această tehnologie știe să împartă viteza în funcție de necesitate și alocă vitezele de transfer de date concomitent și dă importanță volumui de intrare-ieșire a datelor. Mai pe românește: prioritizează traficul mai important și redirecționează exact cât este nevoie.
Alte routere aloca în mod egal traficul la fiecare device conectat, așadar cel care privește pe netflix un film la 1080p, va primi viteze de trafic egal cu cel care privește în flux de 4k, ceea ce poate duce la pierderi de viteze acolo unde este nevoie.
Trebuie totuși să menționez că nu mai este cazul la noile generații de routere, dar printre ele, cele mai ieftine routere s-ar putea să aibă această problemă.
Păreri PRO:
- viteze de peste 3.5Gb/sec
- 2 x USB 3.1 Gen 1
- suportă 3G/4G
- print server
- 8 porturi LAN Gigabit
- 4 antene externe
Păreri CONTRA:
- nu este deloc ieftin
- lipsă device-uri care transmit în standardul AX
Dacă aveți nevoie de altă recomandare, vă aștept cu un comment cu specificațiile tipului de internet și ce device-uri dețineți.
Buna ziua ma ajută si pe mine cineva cu o informatie vreau sa imi fac ab la internet la digi mar interesa cel de 300 am o petarda de laptop miria 2in1 8307 si sa stiti ca sint mltumit de el ca functionare dar nu stiu ce tip de router sa imi iau pentru el sa acept ce imi aduc ei sau sa imi iau eu unul separat ma intereseaza pentru vizionare youtube mai mult si retele sociale Google info personale nu sint expert in asa ceva am stik de la ei dar nu sint multumit deloc slab semnal si date si voce pe telefon si stik
Salut,
Pentru acel laptop recomand sa ramai cu echipamentul de la digi. Iar in cazul unei achizitii de laptop performant, sa revii cu un comentariu legat de noul laptop/pc si voi recomanda un router mai performant.
Salut. Am achiziționat un router ASUS RT-AC57U 1200G dual band. Il folosesc ca extender la ZTE-ul de la digi pt Fiberlink 1000. Problema mea este urmatoarea: la intrare in WAN arata status de 1 Gbps iar pe LAN un status de 100 Mbps. Ma poti ajuta te rog cu niste explicatii si indrumari?
Salut,
Este posibil sa fie limitarea de la calculatorul conectat la porturile lan.
Verifici cu Click dreapta pe My Computer sau My PC –-> Properties––>Device Manager––>Click pe Network adapters––> click dreapta pe placa de retea a ta (intel sau ce nume are a ta) –>Properties–->apoi apesi tabul Link Speed si acolo trebuie sa specifice Speed 1.00 Gbps Full Duplex.
Daca nu apare viteza de 1.00 Gbps selectezi din casuta de Speed and duplex> Schimbni din Auto Negociation pe 1 Gbps
Am facut exact cum ai spus, am modificat dar nici o schimbare. Or fi limitate lanurile de la modem si trebuie ridicata limitarea? ♂️ Alte solutii te rog!
Da-mi configuratia pc-ului sau laptopului te rog.
Intre timp poti testa viteza AICI
Si verifica ce model de ZTE este (cumva MODELUL F620)?
Da-i si o resetare la conexiunea de internet (scoti pentru 30 de secunde modemul ZTE din priza), apoi si un reset la PC.
Modemul este ZTE 618. La PC : 8 G rami, procesor i5 4440 de 3.1 Ghz, placa de baza ASRock model H81M-DGS R2.0.
Unde mai exact iti apare limitarea? Esti conectat prin fir da? Ai verificat viteza pe site-ul de ti-am zis? Pe Digiromania.ro?
Modemul il poti controla din aplicatia lui de pe telefon. In aceasta aplicatie, la stare sistem, in Ethernet Port apare Wan 1Gbs iar LAN1 100 Mbs. La test viteza pe calculator imi da 98-100 Mbs. Este ceea ce scoate LAN 1.
Din Lan 1 de la modemul ZTE ai pus la Wan-ul routerului Asus da? Apoi faci conectarea Pppoe cu user si password-ul de la rds din setarile routerului Asus. Apoi din unul dintre mufele LAN de la routerul Asus vei scoate fir la PC.
Descarca si INF Driver de pe site-ul placii de baza + driverul Realtek Lan driver ver:10003 daca este pe windows 10 pc-ul: LINK
Sa incepi cu INF Driver prima data, reset, apoi instalezi driverul placii de retea, iar apoi refaci pasii anteriori din Device Manager, verifici la network adapters –> click dreapta pe realtek connection….etc
Cumva am rezolvat partial. Am schimbat ablul de retea cu unul cat. 6. Inainte era cat 5e. Acum testat imi ajunge pana la 360 Mbs si la router la LAN1 pe care sunt eu conectat este 1Gbs. Cred ca diferenta consta in anumite componente de la PC care trebuiesc schimbate sa duca toata viteza. Ce parere ai? Nu are cum sa fie limitare pe cablu cat5 , decat daca e firul mai lung de 50 de metri. Altceva ai facut daca si-a revenit si vede 1gb.
Nu. Trebuie sa fie 1gb pe conexiune pe cablu. Incearca sa instalezi alt windows cu virtualbox. Probabil ai avut abonamentul de 100 sau 300 mb in trecut si au ramas setarile anterioare. Eventual si cateva factory reseturi la router si la ont-ul Zte.
Salutare.
Au venit baietii si mi-au instalat si mie fiberlink-ul de 1000mb… problema pe care o intampin este ca, download-ul nu creste de 270mb/s (efectiv sta blocat intre 250 si 270, parca-l tine ceva in loc..) , in schimb, upload-ul este de 450-470. Are cineva o idee ?
Salut,
Viteza respectiva este pe conexiunea pe cablu?
Daca da, atunci incearca pasii de mai jos:
Este posibil sa fie limitarea de la calculatorul conectat la porturile lan.
Verifici cu Click dreapta pe My Computer sau My PC —-> Properties—–>Device Manager—–>Click pe Network adapters—–> click dreapta pe placa de retea a ta (intel sau ce nume are a ta) —>Properties—->apoi apesi tabul Link Speed si acolo trebuie sa specifice Speed 1.00 Gbps Full Duplex.
Daca nu apare viteza de 1.00 Gbps selectezi din casuta de Speed and duplex> Schimbi din Auto Negociation pe 1 Gbps
Salut
Am o nelamurire , creeata de un IT-st….Si anume , ai o bara de memorie de 16GB si cu viteza , sa spunem , 3200 MHz ( placa de baza suporta ) si un procesor care suporta 32GB memorie ,DAR , numai viteze 1333-1600 MHz . Nelamurirea consta in zicerea IT-stului , si anume ca , degeaba suporta placa de baza viteze mari atata timp cat procesorul nu le poate lucra . El proceseaza in limita de 1600 MHz , asta in cazul procesoarelor blocate .. Atunci vin si intreb….vitezele exorbitante ( 5000 MHz ) ale memoriilor chiar au rost ? Nu ar trebui sa se tina seama la achizitia RAM si de potenta procesorului ?
Salut,
Frecventele nu au criterii de compatibilitate. Limitarile vin de la potentialul placilor de baza, o placa de baza ce suporta memorii ram cu „sa zicem 2133Mhz” si pui memorii de 2666Mhz, acestea vor functiona, insa tactate la maximul cat specifica placa de baza, in acest caz la 2133Mhz.
Daca ai 2 placute in dual channel de 2666Mhz acestea, individual vor fi tactate la 1333Mhz fiecare. Greu de crezut ca vor atinge frecventele memoriilor nivelul frecventelor procesoarelor, si chiar daca va fi depasita limita aceea, nu va afecta in vreun fel functionalitatea. Mai degraba recomand placute de memorii ram de 2133Mhz si diferenta de bani investita intr-un procesor mai potent, decat placute de ram de 4000mhz si procesor mai slab. Cu alte cuvinte, fiecare aveti dreptate in teorie, dar in practica este greu de atins. Nu prea conteaza frecventa memoriilor ram, mai ales daca ai un procesor slab.
Felicitari pentru promptitudine si exactitate!!!
Multumesc.
TP-Link Archer A9 AC1900
Salut ,
ce parere aveti despre acest router pe care doresc sa-l achizitionez pt reteaua RCS internet 1000 mbps
recomandati ?
Au venit cei de la rds și mi-au adus în apartament fibra optică. Am abonamentul de 1Gbps.Când au ajuns cu fibra în sufragerie (locul unde transpiră calculatorul….și eu)înainte de a o introduce în convertor, mi-au verificato cu un instrument cu lumină laser. Fibra prezenta întreruperi, se vedea din fasciculul luminos.Una dintre ele fiindcă erau două iar cea din urmă ar urma sa fie pentru cablul tv.Asta mi-au zis.Eu le-am zis să o folosească pe cea fără întreruperi dar ei mi-au zis că nu sunt probleme din această cauză. O fi tipicul românesc”las-o așa că merge-așa „?Poate se grăbeau, poate din comoditate?Eu nu cred că nu ar fi pierderi pe o fibră întreruptă dar….aștept un răspuns sincer de la dumneavoastră. Și o recomandare. Să le cer să uzeze de fibra cea fără întreruperi? O zi bună!
Salut,
Exista un anumit semnal masurat in Db pe fibra optica, daca nu are valorile standard se poate sa pice conexiunea. A fost si la mine problema aceasta, insa era din cutia de pe scara mea (switch cred), semnalul era sub 90 Db daca nu ma insel pe fibra optica. Eu am pachetul business de la rds cu ip static, deci se poate sa fie diferite situatiile. Daca nu pica internetul, nu vad de ce ai schimba fibra! Daca pica, atunci le poti zice sa schimbe firul cu fibra.
Ați vrut să ziceți în final să schimbe fibra cea cu intreruperi(cred că a fost îndoită) cu cea fără întreruperi.Fiindcă ambele sunt fibre nu e niciun fir.In apartament au intrat cu fibra intr-un convertor(poate are functie și de router pentru că are două antene în lateral și se numește FiberHome de la DIGI)de la care am plecat în routerul meu un Asus RT-AC1200G+iar din acesta în calculator.Eu gândeam că acele intreruperi în fibră să nu ia din viteza down and up.Am făcut acum un test și la 4ping și 2 jitter am down.=747,7 iar up.=419,3.Au fost zile când am avut și down.de 832 și up.de 444.Dar au fost zile când am avut down=195 și up=412 sau 137 cu 344.Căderile astea exagerate nu sunt din cauza acelei fibre întrerupte?Zic că chiar dacă ar fi rețeaua încărcată pe net de 1gbps.nu ar trebui să coboare la acele valori.Routerul de care am pomenit mai înainte are IPv6 iar la configurația de bază am de ales tipul de conexiune și nu știu pe care să-l selectez :native, IPv6 static, passtrough, flet’s IPv6 service, sau trei tipuri de tunne1.
Sunt multe motive pentru care acele teste pot avea rezultate diferite. Fibra optica nu poate avea variatii de download/upload daca este intrerupta, fie pica de tot conexiunea, fie merge cu cat este abonamentul. Testele diferite pot aparea din cauza peeringului, sau poate un software care se updateaza in background, sau un update de windows ascuns in timp ce se fac testele.
Uite linkul oficial unde e sigur peering bun la Digi: Speed Test Digi
Chiar si daca sunt probleme de semnal pe fibra, rezultatele sunt doar 2, fie conexiunea pica de tot foarte des, fie merge normal in parametrii de viteze de download si upload.
Zâua bună.Vă întrebasem despre o setare a routerului Asus RT-AC 1200g+ la IPv6.Routerul de care am pomenit mai înainte are IPv6 iar la configurația de bază am de ales tipul de conexiune și nu știu pe care să-l selectez :native, IPv6 static, passtrough, flet’s IPv6 service, sau trei tipuri de tunne1.În tabelul cu stări avansate,sub IPv6 se află o altă VPN care e pe OFF.Se poate trece și pe ON după care se poate configura.Este vorba despre acel VPN care îți ascunde IP-ul?Mulțam anticipat pentru răspuns.No,să ai o zi faină!
Ipv6 nu este folosit la scara larga, deci poate fi pus dezactivat. VPN-ul nu are legatura cu Ipv6. Cu sau fara Ipv6 ar trebuie ca vpn-ul sa mearga.
Făcând setările avansate ale VPN ului v-om avea IP adress ascuns ?
Daca vrei tu sa iti faci server VPN si sa dai altora acces la serverul tau, sa foloseasca I.P-ul tau, atunci creezi server. OpenVPN e cel mai des folosit protocol. Daca vorbim de client vpn, atunci trebuie creeat un profil cu datele vpn pe care vrei sa le folosesti. In functie de ce i.p vrei sa ai, intr-o tara anume, serviciile vpn respective iti vor da detaliile de conectare pentru profil.
Salut,
In primul rand felicitarile mele pentru disponibilitatea ta si pentru ca accepti sa impartasesti cunostintele si experienta ta cu ceilalti.
Am facut si eu un upgrade la netul de acasa, in sensul ca am luat abonament de 1GB + am inlocuit router-ul mai vechi D-Link 655, cu router-ul oferit de RCS RDS, resp. ZTE model ZXHN H298A.
Printre dispozitivele din casa am si un laptop mai vechi, mai exact un Dell XPS M1330, pe care nu ma rabd sa-l scot din uz, pt ca pentru activitatile noastre (de baza, ex word, outlook, internet) este inca suficient.
Am insa 2 probleme cu acest laptop:
1. Eu stau la casa si cu ZTE-ul asta nu am semnal la internet de la etaj (unde e router-ul) la parter.
Inteleg din discutiile de pe marginea articolului tau, ca ar fi recomandat sa cumpar un router mai performant, pe care sa-l imperechez cu ajutorul celor de la RCS cu ZTE si am vazut ca ai recomandat si ASUS AC1200G Plus si ASUS AC57U. Pe care ma sfatuiesti sa-l iau si crezi ca se va rezolva problema cu semnalul dc cumpar acest router ?
2. Laptop-ul nu gaseste reteaua 5Ghz, ci doar pe cea de 2,4Ghz – ma gandesc ca din cauza vechimi laptop-ului. Am vazut in schimb pe net ca exista adaptoare USB pt 5Ghz. Ar fi posibil/recomandabil sa iau un asemenea stick USB ?
Multumesc mult daca o sa reusesti sa-ti faci timp candva si de mesajul meu.
Cezar
Salut,
Multumesc pentru aprecieri. Dat fiind faptul ca laptopul este o generatie mai veche trebuie sa privesti lucrurile din perspectiva viitorului. Un router mai performant o sa suporte viitoare achizitii de echipamente care vor fi mai mult ca sigur tehnologiile momentului respectiv. Deja standardul AC dual band se invecheste, apare standardul AX. Probabil pe langa laptop vei avea in casa si telefoane cu capacitate de a receptiona semnalul 5ghz, deci un router bun te ajuta.
Legat de acel laptop, nu ai cum sa ii imbunatatesti viteza de receptie decat prin adaugarea unei placi de retea de tip usb care sa suporte standard AC in 5ghz, dar vei fi limitat si de portul usb 2.0 al laptopului. Cea mai convenabila este conexiunea prin cablu LAN la laptop, vei avea viteza maxima de 100MB/s.
Nu prea ai solutii in cazul tau, placa wifi a laptopului nu are cum sa duca mai mult, indiferent ce router o sa pui.
Ok, multumesc.
Daca iau un router Asus, acesta va avea o arie de acoperire semnificativ mai buna decat ZTE ?
Pt ca daca nu rezolv cu acest router nou nici macar problema legata de acoperire, ma gandesc sa aman achiztia router-ului pana la momentul la care voi lua un laptop nou, avand in vedere ca, intre timp si tehnologia router-elor va evolua si exista posibilitatea ca router-ul achizitionat acum, sa fie depasit peste 1,2,3 ani.
Salut,
Toate tehnologiile noi la un moment dat devin vechi, la routere cam peste 7-8 ani o sa fii nevoit sa schimbi.
O sa se imbunatateasca semnalul si viteza comparativ cu un modem ZTE. Dar sunt multi factori care influenteaza semnalul si viteza; ziduri, interferente cu alte semnale de routere de la vecini, fierul beton din placile locuintelor etc.
Ai si alte avantaje cu routerele dedicate, posibilitatea de multi-streaming, receptie simultana pe mai multe device-uri mai buna, posibilitate de creeare media server, etc .
Salut
Detin un abonament RDS300. Il folosesc toata ziua deoarece lucrez de acasa. Asadar, in timpul zilei sunt urmatoarele echipamente conectate la Wi-Fi
Laptop Dell Latitude 5590
Laptop Dell Latitude E7240
Laptop HP Elitebook 840G6
Smartphone Huawei P30
Smartphone Samsung S9+
Smartphone Samsung A10
Smartphone Huawei p40Lite
TV Smart LG
In prezent folosesc un router TPLink 1043ND v1 cu update de firmware la zi.
Reteaua se deconecteaza constant, zilnic. Semnal prost in conferite pe zoom sau skype, ma scoate din minti.
Ma gandesc ca problema e de la router asa ca as vrea altul. Ma uital la TP Link Archer AX20. E model nou, site si AX (pt viitor).
Imi recomanzi alt model pana in 400-450 Lei, avand in vedere multitudinea de echipamente, conectate la WiFi? Am nevoie se stabilitate si semnal ok.
Apartamentul e de 2 camere, router-ul e la mijloc, deasupra intrarii in casa.
Multumesc
Salut,
Pentru un semnal bun pentru multiple device-uri intr-o gospodarie nu prea as recomanda tot TP-link, sunt mai ieftine dar si calitatea lor cam lasa de dorit.
Asus este ce ti-as recomanda, urmareste ofertele, acum uite un model pe care il recomand : Router Ax ASUS
Este peste bugetul de 450 de lei, dar cu putin noroc ar trebui sa il gasesti si la 500 de lei la oferta prin magazine.
Salut!
Multumesc pt raspunsul prompt. Din pacate, modelul recomandat de tine e prea scump. Nu tin sa fie neaparat standard AX, poate sa fie si AC, dar sa ofere un net wireless stabil sj fara întreruperi ca asta actual ma enerveaza maxim.
Multumesc
Mergi pe modelul Asus AC65P
O sa se descurce foarte bine si fara intreruperi pw wifi. Daca ai rabdare il poti gasi si sub 400 de lei la oferte.