Am decis să înființez canalul youtube Flavius Tech în 2021 și am început cu un prim clip de unboxing și o recomandare pentru un procesor de editare video de la intel, și anume i9-10900F.
Apropo!
Dați un like și un subscribe dacă mă urmăriți sau dacă aveți de gând să o faceți!!!
De ce am optat pentru intel?
Știu,
AMD-urile au prins teren în fața Intel-urilor, dar nu consider că te poți baza pe procesoarele AMD, încă au probleme de stabilitate ale sistemelor, ce-i drept sunt rare.
Dar nu vreau să cumpăr un procesor și să mă bazez pe o astfel de loterie.
Așa că am optat pentru intel pentru raport calitate-preț-performanță-fiabilitate.
Prezentare și conținut pachet
Împachetarea procesoarelor de la intel a rămas cam la fel în ultimii 20 de ani, nimic deosebit.
Singurele modificări notabile sunt la coolerul procesorului, care a suferit ceva modificări de-a lungul anilor.
În cutie veți găsi un manual de instalare și prezentare, un cooler de procesor și bineînțeles procesorul.
Da!
Acele urme pe heatshield-ul procesorului au venit la pachet, probabil au legătură cu producția metalului heat-shield-ului de protecție pentru procesor.
Singurul lucru care s-a schimbat fizic de-a lungul anilor este coolerul stock inclus al procesorului. De data aceasta cablul și forma de plastic al coolerului s-a modificat de-a lungul anilor.
Acum, logoul intel se aliniază mai bine cu orientarea firului de alimentare a ventilatorului și cu scrisul de pe plăcile de bază.
Iar firul este puțin mai scurt și mai ușor de ghidat spre conectorul de alimentare a ventilatorului de pe placa de bază.
Greu a focalizat camera pe pinii procesorului!
După cum o spune și în descrierea tehnică a procesorului, socketul 1200 face referire directă la numărul de conectori (pini) care fac legătura cu socketurile plăcilor de bază și anume 1200 de pini.
Pot da o recomandare pentru procesor de editare video?
Pot spune cu certitudine că merită fiecare bănuț dat pe el. Ținând cont de condițiile actuale de criză a semiconductorilor, pot spune că este un raport de preț/performanță/stabilitate foarte bun.
Nu neg faptul că sunt alte procesoare mai puternice, ci spun doar că acest model este unul dintre cele mai bune procesoare de editare video la raportul caracteristicilor lui.
Detalii tehnice procesor intel i9-10900F
Aici nu trebuie să insist prea mult, dar e cert că am optat pentru varianta din generația 10 a procesoarelor intel.
Deși puteam merge cu bugetul la generația 11, însă nu am găsit diferențe notabile să mă facă să dau diferența de preț dintre ele.
Uite și alternativa din generația 11 a procesorului : intel i9-11900f
Acest model, intel i9-10900F are 10 nuclee și 10 de threaduri și o memorie cache L2 de 20 MB.
Ce trebuie menționat și am subliniat acel F, care semnifică faptul că nu are nucleu grafic încorporat, deci este obligatoriu să-i puneți o placă grafică dedicată pentru a porni sistemul.
Frecvența procesorului este tactată la o viteză minimă de 2.8 Ghz și suportă un intel turbo boost până la 5.2 Ghz, iar TDP-ul este de 65 w.
Eu personal consider că mai potrivit acronimului TDP este thermal disipation power decât thermal design power.
De ce intel i9-10900f și nu i3 sau i5?
Pentru editări video este posibil să aveți nevoie de toate encoderele disponibile în industria editărilor video. Deci i3 și i5 vor ieși din discuție, doar dacă nu vreți să aveți limitări din privința vitezelor și codecurilor folosite.
Sigur,
Poți edita un video și cu un intel i3, însă limitările vor fi destul de considerabile.
Am mai vorbit în trecut despre diferențele de procesoare pentru editare video: AICI
Recomandare și performanțe procesor pentru editare video
Performanțele sunt fantastice, iar de-a lungul timpului o să editez acest articol când o să am ocazia să testez mai amănunțit acest procesor.
Eu, personal editez doar în full hd din cauza micilor limite a echipamentelor de filmare și aceste rapoarte se pot schimba în funcție de proiectele fiecăruia.
Exportările video la rezoluție 1920x1080p în format h.264, exportul pentru youtube full hd mp4 au un raport de timp de 1/3.
Adică la fiecare 3 minute de filmare în editare va exporta acel proiect într-un minut.
Desigur acele detalii se pot modifica de la caz la caz, în funcție de ce memorii ram, placă video are fiecare.
În cazul meu, am 32gb memorie ram cu latente de 15 și frecvența de 2666 Mhz, iar placa video este un gtx 1060 3gb.
Iată și câteva teste sintetice cu Cinebench:
Nu cred că au vreo mare relevanță testele sintetice, însă în proiecte reale de editare video se descurcă de minune acest procesor.
O recomandare pe care o pot face este legată de coolerul procesorului…pot spune că merită să-i puneți un cooler aftermarket. Deși la mine a avut o temperatură maximă atinsă pe timpul benchmarkului de 73 de grade la unul din nuclee. Nu este absolut necesară această recomandare, însă zgomotul produs de coolerul stock este cam mare. Iar temperaturile pot fi îmbunătățite considerabil cu un cooler de procesor performant.
Cuvinte de final,
Nu am avut nici cea mai mică problemă legată de acest procesor, nici un reset, nici o eroare la editare video.
În benchmarkuri a stat la 100% load și temperaturile nu au depășit 73 de grade (cu coolerul stock).
Recomandare procesor pentru video editing
Eu personal l-am cumpărat la PcGarage și a ajuns a doua zi, va las 3 linkuri alternative de afiliere pentru alte magazine de unde-l puteți achiziționa:
Nu uitați!
Un like și un subscribe pe noul canal youtube Flavius Tech.