Recomandare Gaming PC

Sistem PC gaming pentru bugetul de 4000 ron

Configuratie calculator jocuri de buget fix

În anul acesta, 2024,  am facut o configuratie de pc gaming 4000 de lei, un buget destul de bun pentru un sistem pentru jocuri. Un sistem de gameri pe care oricine și-ar dori să îl aibă. O să fie o recomandare bazată pe  procesoarele Intel, un build de gaming entry level.

Din fericire criza prețurilor plăcilor video a început să se diminueze în acest an, 2024. O să creez configurația pe buget în funcție de prețul MSRP al plăcii video din sistemul acestui articol.

 

Prețul este acceptabil. O să jucați ultimele titluri apărute pe piață cu medium-high la o rezoluție Full HD. Calculatorul o să fie capabil și de editare video de nivel mediu pentru gamerii care fac fraps-uri și le editează pentru a le urca pe Youtube. Este ideal și pentru streaming, procesorul o să fie foarte capabil să ruleze mai multe aplicații în timp ce voi jucați liniștiți.

Jocuri precum: Assassin’s Creed: Brotherhood  ,  Grand Theft Auto V pentru PC (GTA V)  sau  The Division pentru PC o sa le ruleze fara absolut nici o problema la detalii high si ultra, depinde si de monitorul pe care il aveti.

Ce calculator de jocuri să cumpăr? Un pc gaming 4000 de lei!

La această întrebare se poate răspunde numai în urma câtorva detalii date de gamer.

Ce pretenții grafice și frames per second are? ce rezoluție are monitorul și asa mai departe…

Să luam fiecare componenta in parte :

Procesorul de gaming

Am mers pe platforma Intel, un procesor din seria i5, se poate face și editare video entry-level cu el.

Dar anumite codecuri nu sunt disponibile pentru procesoarele i5.

procesor pentru pc gaming 4000 de lei

Placa de bază gaming

placa de baza

Am pus accent pe estetica si viitoare upgrade-uri. Am ales o placa de baza foarte stabila, care o sa protejeze componentele pentru perioade si sesiuni lungi de timp.

Nu am nici un dubiu ca aceasta placa va rezista multi ani de sesiuni de jocuri.

 Placă grafică PC gaming 4000 RON

De regula recomand placile video cu chipset Nvidia, dar se poate schimba cu o placă video AMD. Deoarece am ales un procesor foarte econom și mergând pe memoria RAM ddr4 care lucreaza la voltaje de 1.2v care ne dă puțină încredere că putem adăuga și o placă video AMD. De data asta eu am ales  chipsetul grafic rtx 2060. O placa video de jocuri din clasa medie de gaming. Mineritul cryptomonezilor a afectat foarte mult preturile placilor video, nu mai pot configura un pc de 4000 ron la fel cum o făceam în urmă cu 2 ani.

placa grafica video editare

Memoria RAM

memorii ram 2024

În prezent, 8 gb sunt suficienți pentru a rula orice joc, dar încet încet 16GB începe să fie noul standard pentru acest an. Dar, placa de baza suporta mult mai mult. Așadar, am mers pe o configurație la minim pentru a ma încadra in buget. Motivul este simplu, este mult mai ușor sa upgradăm un sistem cu memorii ram, decât sa schimbam placa de bază. O recomandare ar fi suplimentarea bugetului daca este posibil pentru achizitionarea unei placute in plus.

Memoria de stocare tip SSD

ssd 2024

Chiar daca in gaming ssd-urile au un impact doar in loading-ul jocurilor, recomand un ssd de minim 240 gb pentru a rula windows-ul si softurile de pe el. Se poate instala de pe un stick bootabil cu windows

 Memoria de stocare tip HDD

hard disk 2024

Aici am optat pentru un Hard disk WD Blue 1TB SATA-III 7200 RPM 64MB , un hard disk foarte rapid si fiabil, daca era Black Friday era pomana insa nu este cazul din pacate, este destul de silentios .

Sursa de alimentare

sursele pc

Este printre cele mai importante componente intr-un sistem. O sursa stabila prelungeste viata restului de componente din pc. O sursa stabila este obligatorie intr-un pc gaming. Un ventilator mare care practic se comporta ca un aspirator.

Pentru un pc gaming trebuie sa punem o sursa de calitate pentru fiabilitate marita.

Carcasa

carcasa pc

Daca esti gamer, cred ca silentiozitatea unei carcase este ultimul lucru la care te gandesti. Important este aspectul vizual, si de multe ori nici macar aspectul nu conteaza pentru anumiti gameri. Am mers pe o carcasa moderata si ca pret, dar si ca aspect vizual.

In final,

Nu am reusit sa ma incadrez in bugetul propus, dar daca se renunta la ssd, atunci configuratia se incadreaza in 4.000 ron. Daca vrei o recomandare personalizata atunci mergi AICI si completeaza in sectiunea comment detaliile.

Update 06.februarie.2024

Sfat achizitie pc gaming 4000 de lei:

ATENTIE!!! Configurația este cu procesor fără nucleu grafic, deci sistemul va necesita obligatoriu să aibă și placă video dedicată.

Din fericire prețurile plăcilor grafice și-a revenit și am putut să mă încadrez în bugetul propus inițial.

Ce jocuri pot juca cu acest sistem pc gaming 4000 de lei?

Absolut toate jocurile vor rula pe monitoare cu rezoluție Full HD sau pe televizoare led Full HD, cu detaliile high spre ultra, depinde și de preferințele fps-urilor la care vă place să jucați.

Vă mulțumesc și aștept un comment dacă aveți nelămuriri sau share dacă ați ales configurația și sunteți mulțumiți de rezultate.

Flavius Tech

Pasionat de IT, cu experiență de 24 de ani în informatică, angrenat în diferite proiecte de dezvoltare web, am creat Flavius-Tech.ro din pasiunea pentru noile tehnologii din IoT (Internet of Things) pentru informarea obiectivă și corectă a diferitelor produse IT. Pentru 2024, o să creez cele mai bune configurații și recomandări pentru componentele de ultimă oră din industria IT&C.

77 Comentarii

  1. A venit insurubat pe carcasa. L-am desfacut si cand am vrut sa insurubez sursa pe pe aceasta tablita am constatat ca rack- e de dimensiuni prea mari, iar sursa pur si simplu trece prin el…

  2. Da, cred ca este greseala mea ca am cautat certificarea gold si selectand pe buget, am omis detaliul ca este o sursa sfx, cu toate astea ar fi trebuit sa se potriveasca pentru acel rack, se poate schimba cu Aceasta sursa pentru ca nu am gasit un bracket pe internet pentru ea. Eu recomandasem bine prima data, iar a doua oara cred ca am pus linkul gresit si nu am verificat.

  3. Sa inteleg ca singura modalitate e sa o trimit inapoi… Acea sursa seasonic de 550 w pe care tocmai mi-ai recomandat-o o sa tina sistemul cu tot cu 980-ul TI ?

  4. Daca o sa pui acel gtx 980, sistemul nu va consuma peste 500 wats in full load si cu O.C, deci o sursa de 750w este de ajuns. Daca o sa pui o sursa prea puternica nu are nici o eficienta.
    As merge pe prima varianta http://www.itdirect.ro/surse/corsair/cp-9020092/ , este pretul foarte bun, insa nu cunosc magazinul si seriozitatea lui. http://www.amazon.com/SilverStone-Technology-Universal-Bracket-RL-PP08B/dp/B01BYB33J8 un bracket de genul asta trebuia pentru sursa care am spus eu ca ar fi buna ca specificatii pentru sistemul de mai sus.

  5. Deja am trimis sursa inapoi la it direct de unde am cumparat-o in primă instanta.. Daca aflam mai inainte de existenta brack-etului si de faptul ca e suficient de puternica as fi comandat doar brack-etul, dar nu e nicio problema. Merci pentru ca mi-ai zis pentru ca chiar maine le-as fi spus celor de la it direct sa imi trimita rm 850x, insa daca zici ca o sa fie de ajuns 750x pentru i5 6600k si 980TI o sa iti urmez sfatul. 🙂

    1. In mod normal bracketul acela trebuia sa fie inclus in cutia cu sursa. Seasonic au modelele astea noi de surse si pun in pachet si bracketul. Eu recomandasem in prima instanta sursa de 700 wats si apoi am zis ca ar fi fost bine mai ok sa mergi pe o sursa gold si am pus-o exemplu gresit , nu am stiut ca o sa o si comanzi pe aceea gold fiind si peste bugetul incadrat. Cat despre placa video eu zic sa mai astepti pana pe 27 mai ca o sa lanseze Nvidia noua generatie de Gtx 1080, lansarea a fost de fapt, pe 28 apar la furnizori, s-ar putea in Romania sa o vedem pana pe 30 mai in mediul e-commerce. Iar gtx 1070 o sa fie pe rafturi undeva in luna iunie. Gtx 1070 o sa fie comparativ ca pret cu actualul pret la gtx 980. Apropo ai testat cu aceea sursa sistemul?

  6. Nu, nici nu am mai asamblat pc-ul cand am vazut ca e prea mica sursa.. Si referitor la placa video, asa ma gandeam si eu sa fac, sa astept sa apara pe piata romaneasca pascal-urile, poate chiar si cele de la amd.. Ma indoiesc ca va costa 1070-ul 2400 lei, dar na.. macar sa sper, daca nu cred.. :-))

  7. Care este diferenta dintre rm750x si rm750i in afara de pret? Stiu ca mi-ai recomandat-o pe prima, insa am vazut o discutie pe un forum in care dintre cele doua a fost recomandata rm750i.

    1. Sunt la fel cele doua, modelul cu i ofera doar asistenta software pentru ea. In sensul ca poti monitoriza temperaturile si voltajele dintr-un soft. Nu se justifica diferenta de pret dintre ele, parerea mea. Oricum poti sa verifici voltajele si cu programe gen 3rd party Aida64

  8. Inteleg. In cazul asta, daca o sa ma razgandesc in privinta placii video, si o sa ma gandesc la un 1070 (desigur si monitorul o sa il schimb pe viitor), tot o sa fie suficienta sursa 750x?

    1. Producatorii au spus ca vor consuma ambele mai putin ca gtx 980, si tind sa ii cred. Maximul consumului va fi 180wats. Impropriu spus consum. Este vorba de TDP (Thermal Design Power) , este vorba de temperatura de disipare a caldurii produse. Oricum echivalentul consumului nu e departe de aceea referinta. +/- 20 wats va fi si consumul propriuzis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button