Acum, în 2024, o să vedem principalele tipuri de monitoare și o să fac câte o recomandare pentru un top 5 monitor de gaming pentru fiecare tip de display bun pentru jocuri.
Acum, toate ecranele pentru monitoare au în spate un panou led, cu mici excepții. Sunt o mulțime de tipuri de panouri LED, împărțite pe mai multe categorii:
IPS, ADS, PLS, VA, TN și alte tipuri de panouri.
De asemenea,
Monitoarele cu afișaj LCD pot fi împărțite în ecrane curbate, precum și ecrane normale, în funcție de modul în care sunt utilizate.
Vezi direct aici topul: TOP 8 cele mai bune monitoare de gaming 2024
Ce monitor gaming sa cumpar? Recomandare 2024!
Nu știi cum să cumperi un monitor?
În primul rând,
Stabilește mai întâi cât vrei să fie diagonala monitorului pentru gaming!
- Alege o diagonală rezonabilă pentru tine si pentru bugetul alocat! In general 24 inch este diagonala de pornire pe care o recomand, mergand pana la diagonala ultra wide de 34 de inch
Cu cat este mai mare monitorul, recomand rezolutiile de 2k sau chiar 4k pentru a avea o imagine cu detalii cat mai multe. De regula, monitoarele de gaming cresc la preț proporțional cu diagonalele și rezoluțiile lor.
În al doilea rând,
Uită-te la rezoluția monitorului, cu cât este mai mare rezoluția monitorului de gaming, cu atât mai clar efectul de afișare, desigur, nu se poate concentra numai pe rezoluție și ignora dimensiunea de potrivire, monitoarele de gaming cu diagonala mai mare 27 inch cu rezoluție de 1080p sau mai mică, nu le cumpărați!!! 34 inch sau mai mult la ecran, trebuie sa aibă rezoluție de 2K sau 4K, altfel, nu este recomandat să cumpere. Aici, mai multe ecrane sunt recomandate pentru referință.
Rezoluția și rata de reîmprospătare (refresh rate)
Acestea sunt principalele criterii pentru alegerea unui monitor gaming.
Rezoluția monitorului
Primul lucru care trebuie luat în considerare este rezoluția. Este minunat să ai o densitate foarte mare de pixeli pentru a face jocul să arate cât mai clar și realist posibil, dar există însă un sacrificiu: pixelii suplimentari înseamnă mai multă putere grafică necesară.
Deci,
Un monitor cu rezoluție mare, va avea detalii și pixeli în plus care trebuie să fie procesate de placa video.
Și încă ceva!!!
Ține cont că un monitor cu diagonală foarte mare, are nevoie de rezoluție cât mai înaltă.
Cum am spus mai sus, recomand ca la monitoarele de peste 27 inch, să alegeți o rezoluție de minim 2K, iar la monitoarele peste 32 inch, obligatoriu sa aibă rezoluție 4K – UHD. Dar depinde și de densitatea pixelilor/inch. Dacă panoul are o densitate mai mare de pixeli pe fiecare inch, atunci monitoarele de 27 de inch sunt ideale. Sunt și excepții în care monitoarele de 27 inch au diagonala full hd și o densitate mică a pixelilor, iar acești pixeli devin vizibili cu ochiul liber și este neplăcut.
Rata de refresh
Este posibil să fiți tentați de unul dintre afișajele UHD (cunoscut și ca 4K). Ele au o uimitoare densitate de megapixeli, ceea ce înseamnă că vor livra cea mai bună experiență posibilă. Ele vor arăta cel mai detaliate imagini, este adevărat, dar va trebui să sacrifice numărul de cadre pe secundă. De fapt, afișajul 4K este în prezent plafonat la 60Hz (60 cadre pe secundă). Acest lucru este suficient pentru tine, dacă ai o placă grafică pe care o poți manipula, dar reține că afișajele cu rezoluție mai mică oferă rata de reîmprospătare de până la 144Hz. După ați observat acum, chiar și cu un afișaj UHD cu o rată de reîmprospătare mai mare, va trebui să obțineți mai mult de 60fps pe 4K în jocuri, cea ce este puțin cam dificil, dar nu imposibil cu un sistem HIGH END.
Sfatul meu este de a urmări pentru sweet spot-ul (punctul dulce) cu rezoluție de 2560 x 1440, sau mai bine cunoscut QHD. Acesta oferă mai mulți pixeli decât un afișaj standard de 1080p, fără a sacrifica rata de reîmprospătare, iar presiunea suplimentară asupra GPU-ului nu ar trebui să fie prea slabă. În cazul în care jocul nu se execută suficient de repede, puteți rula întotdeauna la 1080p jocul din meniul de opțiuni ale game-ului.
Deci, o recomandare monitor gaming QHD este ideala pentru 2024.
Tehnologia Panoului
Tehnologia panoului este a doua cea mai importanta considerație la alegerea unui monitor gaming. Teoretic, acest lucru este mult mai simplu decât în alte decizii.
Pe scurt,
Cea mai bună performanță a jocului vine de la tehnologia de panou TN. Twisted Nematics screens (TN) tind să aibă cel mai rapid timp de răspuns, ceea ce este mai important pentru jocuri decât precizia culorilor perfecte și contrastul. Mai ales ca ecranul TN nu va costa bani în plus la buget.
Recomandarea mea este să alegeți un monitor cu back panel TN pentru monitoarele de gaming între 24 și 27 inch, iar pentru monitoarele mai mari, vă recomand un ecran IPS sau VA, mai ales dacă o să folosiți monitoarele și pentru vizionarea de conținut video (youtube, filme online pe netflix etc.), sau dacă îl folosiți pe post de televizor led sau 4k.
În mod similar, dacă intenționați să selectați un setup de trei monitoare, asigurați-vă că alegeți modelul cu ramele cele mai subțiri pentru a minimiza decalajul dintre ecrane.
Recomandare monitor gaming cu G-Sync sau Freesync
Reîmprospătarea adaptivă a revoluționat procesarea video în jocurile PC. De ce? Pentru prima dată, acesta permite afișajului să ajusteze rata de reîmprospătare cu ieșirea plăcii grafice pentru a preveni ruperea cadrului (frame drop). Tearing-urile (ruperile de cadre) apar atunci când computerul trimite un cadru nou înainte de a afișa cadrul anterior, se produce nepotrivirea ratei de refresh, și implicit așa zisul ”frame drop”. Arată urât și nu vrei să-l vezi.
Există două tipuri de reîmprospătări adaptabile, FreeSync AMD și G-Sync NVIDIA și în timp ce fiecare oferă în esență același lucru, există diferențe între cele două. G-Sync este compatibil doar cu placa grafică NVIDIA și FreeSync cu placa grafică AMD, astfel încât decizia dumneavoastră ar trebui să se bazeze pe GPU-ul existent. NVIDIA sau G-Sync este echipat cu hardware dedicat în interiorul display-ului pentru rata de reîmprospătare adaptabilă și care este motivul pentru care G-Sync au prețuri care sunt mai scumpe. AMD a luat o abordare diferită-în loc de a furniza hardware suplimentare, compania a adăugat noi caracteristici la specificația DisplayPort-urilor existente. Aceasta înseamnă că ecranele FreeSync pot fi mult mai ieftine.
Deci, sincronizarea dintre o placă video și rata de refresh a monitorului poate fi un factor destul de important, dar nu critic. Totul depinde și de configurația de pc gaming.
Apropo,
Vezi câteva configurații de pc gaming pe bugete aici: Configurații PC gaming pe bugete
Este important să știți că, dacă o să cumpărați un monitor cu o rată de reîmprospătare ridicată și are o placă grafică puternică alimentată, este posibil să nu aveți nevoie de nici o tehnologie.
Principalele sfaturi și o recomandare monitor gaming în funcție de caracteristici speciale.
Motion Blur reduce mișcarea blur a imaginilor din jocuri, reducerea este în valoare de acordând o atenție la. Acesta permite afișarea pentru a menține rezoluția de mișcare ca efectele vizuale pe ecran devin mai intense și cursive. Ideea din spate, este de a reduce timpul necesar pentru un singur cadru care să apară pe ecran, crescând astfel rezoluția de mișcare. Cu toate acestea, există un dezavantaj, deoarece estomparea mișcării în jocuri poate avea un impact negativ asupra luminozității generale a afișajului, atingând uneori niveluri semnificative.
Dacă intenționați să achiziționați un monitor cu reîmprospătare adaptivă și scopul este de a juca la mai mult de 60fps, nu este necesară, deoarece afișajul ar trebui să funcționeze bine fără ea.
Recomandare Porturi și conectori monitor gaming
Cele mai multe ecrane de joc oferă mai multe conexiuni de intrare, unele pot oferi o combinație de HDMI, DisplayPort sau chiar DVI-fiecare cu propriile sale beneficii. În timp ce DVI este util, ne concentrăm pe el, asigurându-vă că aveți cel puțin un HDMI și o conexiune DisplayPort pentru afișajul jocului.
HDMI si DisplayPort
Ieșire audio
Dar, e bine știut că majoritatea monitoarelor au o ieșire auxiliara de 3.5mm pentru a conecta casti de gaming
TOP 8 cele mai bune monitoare de gaming 2024
#1 Monitor Asus TUF Gaming VG27AQA1A
Monitor QHD pentru jocuri 2024
Unul dintre cele mai bune rapoarte de preț/performanțe la acest monitor. Țineți cont că este un monitor de 27 inch cu rezoluție QHD și este un panou VA, nu IPS. Ceea ce înseamnă că este un monitor bun la toate și nu va avea minusuri majore la nici un tip de utilizare.
Ecranul este nativ de 144hz, dar se poate overclocka până la 170hz fără probleme vizibile la imagini.
Vine cu cabluri HDMI și display port incluse și bineînțeles cablul de alimentare.
HDR-10 parcă arată mai bine pe ecranele cu rezoluții mai mari, comparativ cu HDR-10 pe un ecran full hd, dar tot mai este de lucru la acest capitol și înțeleg de ce e dificil tehnic să sincronizezi la așa refresh rate acel HDR-10.
Contrastul este punctul minus al acestui monitor, dar undeva era de așteptat, ținând cont că este un monitor VA, nu TN.
Și ca să fiu cârcotaș, spun că nu vine calibrat corect la culori din fabrică, dar totodată spun că după o calibrare corectă are o acuratețe a culorilor neașteptat de mare, chiar surprinzătoare.
Păreri PRO:
- acuratețe culori Gamut bună (după calibrare)
- motion blur redus la 144hz, vizibil la 170hz
- suportă și G-sync și Free-sync
- input lag inexistent practic
- standul este reglabil pe înalțime
- margini subțiri
Păreri CONTRA:
- negrul este ne-uniform
- contrastul este slab
Cel mai bun monitor de gaming
Raport preț-calitate-imersiune - 9.8
Design - 10
Preț - 10
Acuratețe culori - 9.9
Contrast - 8.5
9.6
Scor obținut
Asus câștigă titlul pentru cel mai bun monitor din acest TOP 8 recomandare monitor gaming.
#2 Monitor gaming curbat LED VA AOC 27″
Un monitor excepțional, dar nu este ieftin deloc
Cele mai bune caracteristici:
- W-led
- Frameless Design
- Curved Display
- Difuzoare 2x 2 W
Un monitor bun cam la orice, nu doar la gaming!
Fiind un panou VA, se va descurca destul de bine și la redarea multimedia. Culorile nu sunt la fel de „spălăcite” ca la panourile TA. Fiind un display cu rezoluție WQHD și diagonala de 27 de inch, este imposibil de observat vreun pixel cu ochiul liber. Însă nu are cea mai bună densitate a pixelilor acest monitor.
HDR-ul acela nici nu știu de ce există, mult marketing! Pentru prețul de 1100 are și alte inconveniente și primul cel mai notabil este ghosting effect, fiind un panou VA, în scenele rapide din jocuri va apărea acest efect.
Backlight bleeding e nelipsit, cam toate monitoarele au într-o măsură mai mare sau mai mică.
Cât despre boxele integrate, ce pot să zic? Sunt echivalentul boxelor dintr-un laptop mai bunicel.
Acest model însă punctează la capitolul culori, este o combinație între panourile IPS și TA. Dar și faptul că este de 144hz nativ, caracteristica de fapt cea mai importantă pentru un monitor de gaming.
Păreri PRO:
- 144 hz
- ieftin
- ecran cu culori bune și curbat
- contrast dinamic acceptabil
- cabluri incluse
Păreri CONTRA:
- ghosting effect notabil
- backlight bleeding
#3 Monitor LED GIGABYTE Gaming G27QC
Un monitor cu raport preț/performanță foarte bun pentru 2024
Cele mai bune caracteristici:
- HDR
- Boxe integrate
- 3x usb
- ecran curbat
Încă un ecran pentru jocuri 2k, tot panou VA, care după părerea mea este o soluție bună de compromis între un ecran TN și unul IPS. Pixelii sunt destul de compacți pentru a nu fi observați cu ochiul liber. HDR-ul mai mult pentru marketing, sau cel puțin pe partea de gaming.
Este unul dintre cele mai bune monitoare pentru gaming în 2022, dar ca și modelul de mai sus, are cam aceleași compromisuri. Stă puțin mai bine la partea de ghosting effect, însă tot este notabil la unele scene. Un gamer cu ochi format poate să vadă acest lucru destul de ușor, mai ales în jocuri de tip shooter.
Boxele sunt la fel de slabe cum era de așteptat, dar nici nu cred că sunt folosite de gameri, pentru sunet sunt recomandate casti gaming.
Culorile sunt bune, dar necesită puține ajustări, din fabrică nu sunt prea bine setate.
Vine cu cabluri incluse și este foarte ușor de montat. În plus, rata de refresh este de 165 Hz, nu de 144hz.
Poate fi folosit și în setup de 3 monitoare deși sunt curbate, au o rată curbată ușoară, iar marginile subțiri sunt ideale pentru avea o imersiune excelentă cu acest monitor.
O recomandare monitor gaming de compromis, alternativă care să nu fie foarte scump și să aibă calități bune.
Păreri PRO:
- 165 hz
- ecran curbat
- rame subțiri
- merge și un setup de 3 monitoare chiar dacă este curbat
- cablurile incluse
Păreri CONTRA:
- puțin ghosting effect (de așteptat la un panou VA)
- boxe mediocre
- setări de fabrică slabe
- unghiuri slabe de vizualizare pentru multimedia
#4 Recomandare Monitor Gaming 4K Samsung
Nimic nu mai este ieftin în 2022, nici acest monitor de jocuri 4k
Cele mai bune caracteristici:
- UHD
- Diagonală de 32 inch
- Ramă subțire
- Funcție PiP
Nimic,
Dar nimic nu mai este ieftin în 2024, nici segmentul monitoarelor de jocuri nu au scăpat de scumpiri. Din ce în ce mai mulți gameri au de suferit, mai ales cei care vor/încearcă să atingă un nivel profesional de gaming.
Acest monitor este dedicat pentru cei cărora le place să joace de la distanțe mai mari, fie din confortul patului sau fotoliului sau pur și simplu vor o combinație între un monitor de gaming și unul pentru multimedia, poate vizionarea de conținut video.
Da, nu este special pentru gamerii cu pretenții și care vor sute de fps-uri și rate de refresh exorbitante, are doar 60 Hz, suficient pentru un gamer ocazional. Așa l-aș și denumi pe acest monitor, un monitor pentru gamingul ocazional.
Nimic spectaculos! Dar punctează foarte bine la cam toate capitolele, însă nu excelează decât prin diagonală și rezoluție.
Păreri PRO:
- luminozitate bună
- culori decente datorită panoului VA
- preț acceptabil
- ușor de reglat
Păreri CONTRA:
- carențe la afișarea negrului
- un singur port suportă 4k
#5 Monitor Gaming LED TN Samsung 28″
Un monitor 4K cu performanțe notabile în gaming
Cele mai bune caracteristici:
- UHD
- FreeSync
- Funcție PiP
- Luminozitate 370 cd/m2
Păreri PRO:
- preț ieftin
- timp de răspuns 1ms
- display port
- diagonală mare
- funcție PIP (picture in picture)
- conține cablu displayport în pachet
Păreri CONTRA:
- unghiuri de vizualizare mai slăbuțe (pierde culori la privirea din unghi)
- acuratețe slabă a culorilor (nerecomandat celor ce au nevoie de monitor pentru editare foto)
- nu este peste 120hz nativ
#6 Monitor gaming 2k 144Hz Benq
Un monitor cu rata de refresh nativă mare, 2K
Cele mai bune caracteristici:
- Memorie internă pentru setări
- Egalizator pentru negru
- Luminozitate mare
- Flicker Free
Iată un model de monitor de gaming cu rezoluție QHD, foarte bun la toate capitolele. Cele mai bune monitoare de jocuri vin la pachet cu prețuri pe măsură. Așadar, acest monitor de gaming nu este deloc ieftin.
Designul este robust, ergonomic și foarte stabil și nici nu atrage atenția prea mult. Butoanele de comenzi sunt în dreapta jos, puțin cam demodat, pentru 2022, la un monitor de gaming. Rezoluția 2560×1440, asta înseamnă că pe orizontală vom avea o densitate mai mică a pixelilor, fiind un veritabil monitor wide 2k. Având o rezoluție 2k, trebuie să aveți și un sistem de gaming performant pentru a atinge rata de minim 144 fps în jocurile mai pretențioase, pentru imersiunea ratei de refresh de 144hz.
Dacă aveți plăci video Nvidia, stați liniștiți, nu aveți nevoie neapărat de funcția de FreeSync, puteți pune pe HIGH funcția Advanced Motion Accelerator, pentru a reduce efectul de tearring/rupere a cadrelor în mișcare, chiar dacă freesync nu este posibil pe sistemul vostru.
Păreri PRO:
- panoul TN de 144Hz native
- luminozitate bună
- cabluri incluse
- densitate pixeli foarte bună
- timp de răspuns 1ms
- design frumos
- surprinzător, dar are acuratețe a culorilor foarte bună
Păreri CONTRA:
- prețul cam măricel (1800 lei ar fi un preț mai corect)
#7 Recomandare monitor gaming LED AOC G2790PX
Un model ieftin de monitor pentru jocuri
Cele mai bune caracteristici:
- Rata de refresh 144Hz
- Rama ultrasubțire
- 5x USB 3.0
- Dimensiune pixel 0.311 mm
Da, este cel mai bun raport calitate- preț-performanță la acest monitor.
AOC este un brand cu monitoare accesibile la preț. În plus, acest model este cu ramele subțiri, asadar, puteți avea un setup de 3 monitoare, dacă mai aveți încă două, bineînțeles.
Sigur, există și compromisul rezoluției, care nu este QHD, este vorba de un monitor gaming 1080p (Full HD).
La fel, și acesta este cu freesync, deci un sistem cu placă video AMD ar fi mai potrivit, dar poate fi folosit și pe sisteme de gaming bazate pe plăcile grafice de la Nvidia.
Singurul minus pe care-l pot găsi la acest monitor de gaming este calitatea imaginilor, nu o să impresioneze deloc la acest capitol.
Păreri PRO:
- preț ieftin
- raport calitate-performanță bun
- 144hz
- freesync (bun pentru sistemele gaming cu placi video AMD)
- luminozitate bună
- funcționează și cu plăcile video NVIDIA cu GSync (trebuie făcut ultimul update de driver)
- designul slim
Păreri CONTRA:
- calitatea imaginii este slabă
#8 Recomandare Monitor gaming curbat LG ultrawide 34”
Ultimul din top trebuia să fie ultrawide și de la LG
Cele mai bune caracteristici:
- G-Sync
- FreeSync
- HDR10
- 99% sRGB
- Dynamic Action Sync
Nu putea să lipsească din acest top și un model recomandat pentru gaming ultrawide, ce-i drept deloc ieftin. Are o rată de refresh de 144hz și pot să spun că sunt atras în ultimul timp de folosirea monitoarelor ultrawide și pentru gaming. Extra lungimea de pe margini sare în ochi cu vederea periferică și ajută puțin, mai ales la shootere. Este puțin greu la început, dacă vii de pe un monitor 16:9, dar te adaptezi relativ repede, în două trei zile te vei învăța cu el.
Puțin mai rău este pentru cei care folosesc diferite simulatoare, nu prea văd a fi folosit de acele persoane.
Activarea HDR, deși spectaculoasă, luminozitatea scade simțitor, recomand a activa HDR10 numai dacă nu ai surse de lumină prin cameră, să fie întuneric total (man’s cave).
Negrul afișat este ok față de alte monitoare de gaming, iar ramele subțiri îți fură ochiul imediat.
Nu l-aș recomanda însă pentru a fi folosit ca multimedia monitor, este ok pentru o persoană sau cuplu, dar cam atât.
Păreri PRO:
- culori foarte bune
- design frumos
- nu are parte de tearing și stuttering
- compatibil și cu plăci video NVidia și AMD
Păreri CONTRA:
- puțin ghosting effect
- nu toate jocurile oferă suport pentru ultrawide
Buna ziua. Imi puteti recomanda un monitor pentru gaming mai ieftin, sub bugetul de 1500 de lei?
Prefer un ecran cu refresh de 144hz daca intra in acel buget. Multumiri.
Salut Nicu,
Am gasit un model de monitor de gaming pe care ti-l pot recomanda pentru acel buget.
Monitor 27 inch curbat Samsung
Posibil sa gasesti o oferta de pret mai buna in urmatoarea perioada. Ceva mai ieftin nu strica/
Multumesc pentru recomandare si raspunsul asa de repede.
Buna ziua. Imi puteti recomanda un monitor 4K budget pentru gaming ? Bugetul este de 350-400 Euro. Va multumesc!
Salut,
Nu te poti incadra la unul de 144hz 4k cu acest buget, sper ca ai o placa video puternica pentru monitoarele 4k.
Uite un model bun pentru categoria de buget de 400 euro: Monitor LED IPS LG 27″