Un topic destul de important pentru 2024, este vorba de alegerea corectă pentru plăcuțele de memorii RAM, care se face în funcție de mai multe criterii de compatibilitate.
În acest articol voi vorbi doar despre memoriile de pc desktop (gaming sau office), o să exclud memoriile RAM pentru laptopuri și cele pentru servere. Dar dacă aveți nevoie de orice sfaturi pe temele de plăcuțe de memorii ram de laptopuri, folosiți secțiunea de comentarii de mai jos și încerc să vă ajut.
Ce capacitate trebuie memoriile ram să fie?
" class="index-title">Împart acest segment legat de cantitatea necesară de memorii ram în funcție de categoriile principale de folosire a sistemului.
- Pentru editare video/foto: pentru 2024, de la 64GB Memorii ram în sus ar trebui să fie suficienți chiar și pentru editari la rezoluții de 4k. Dacă folositi Adobe After Effects și proiectele au foarte multe efecte, în acest caz, 64gb Ram ar fi recomandate.
- Pentru gaming/multitasking: acum, în 2024, standardul este 16Gb, dacă bugetul nu permite, se poate opta pentru o plăcuță de memorie RAM de 8gb și un upgrade ulterior a încă 8GB RAM
- Pentru Office/multimedia: sunt suficienți 8GB memorii ram, recomandabil ar fi să treceți direct la 16Gb memorii ram.
Compatibilități memorii RAM, probleme de care trebuie să știi
Nu toate memoriile RAM sunt compatibile cu orice sistem PC. Iată principalele caracteristici la care sa fii atent înainte să cumperi memoriile RAM compatibile cu restul componentelor:
- Generatia memoriilor RAM (DDR2, DDR3, DDR4 etc)
- Sloturile placii de bază
- Înălțimea coolerului de procesor (daca procesorul este aftermarket)
- Formatul plăcutelor
Generatia placutelor de memorii RAM
Este primul criteriu important în privința alegerii memoriilor, avem genarații mai vechi de memorii DDR2 care nu sunt compatibile cu DDR3, DDR4 sau DDR5, nici vice-versa nu există compatibilități.
Sloturi placa de baza de memorii RAM
Țineți cont de câte sloturi dispune placa de baza pentru conectarea plăcuțelor RAM, este indicat să aveți ramase 2 sloturi libere pentru eventuale upgrade-uri ale sistemului in viitor.
Înălțimea coolerului procesorului
Anumite placute de memorii au radiatoare inalte, asadar, daca aveti un cooler de procesor aftermarket, asigurați-vă că distanța de la cooler care trece pe deasupra sloturilor RAM este suficient de mare cât să încapă memoriile ram cu tot cu radiator. Dacă nu vreți să aveți bătăi de cap, alegeți să cumpărați memorii ram cu profil mic.
Formatul memoriilor RAM
Sunt doua formate produse de plăcuțe ram:
- Memorii RAM DIMM (Folosite pentru desktop-uri si servere)
- Memorii RAM SO-DIMM (Folosite la laptopuri/tablete etc)
Între ele nu sunt compatibile, memoriile RAM SO-DIMM pentru laptopuri și tablete sau MiniPC NU sunt compatibile cu memoriile RAM DIMM standard folosite la sistemele desktop.
Performanță memorii RAM
Doua caracteristici sunt importante pentru partea de performanță în privința memoriilor RAM:
- Frecvența
- Latența
Frecventa memoriilor RAM: este oarecum similara cu frecvența procesorului. Cu cât frecvența este mai mare, cu atât datele vor fi procesate in volum mai mare. Pentru gaming este suficient să ai frecvența în plaja de frecvențe de 2133Mhz – 3600Mhz, pentru video-editing un boost mic va fi pentru plăcuțele cu frecvențe mai mari.
Frecvențele înalte ajută foarte mult și la cei care fac Overclocking, însă acest subiect trebuie abordat într-un articol separat.
Latența: este similară cu timpul de răspuns la periferice, doar că în acest caz este vorba de timpii de acces a unui proces din software, cu cât latența este mai mică, cu atât memoriile ram sunt capabile sa execute procesele următoare mai rapid. Recomandarea mea este sa va orientați spre memorii cu latency 13CL, 14CL maxim 16CL pentru sistemele high-end. Sunt notate cu CL13, CL14, CL15 etc.
Mulți nu dau atenție în alegerea latenței memoriilor ram, pentru mine este mult mai important acest detaliu decât frecvența memoriilor. Sistemele performante de top trebuie să plăteasca acel preț mărit pentru memoriile RAM cu latența mică. Toată comunicarea componentelor dintr-un sistem se folosește de memoriile ram, cu cât timpul de acces (latența) este mai mic, cu atât instrucțiunile preluate de procesor vor fi accesate mai rapid.
Ce memorie RAM sa cumpăr pentru upgrade în 2022?
În mare parte dacă vreți pe viitor sa upgradați sistemul cu memorii ram, fiecare plăcute vin împerecheate, luați seria de producător a plăcuțelor vechi și încercați să găsiți exact modelul pe care îl aveți în sistem pentru a nu exista șansa să apară incompatibilități între ele.
De exemplu:
DDR4 Kingston,16GB, 3000Mhz, CL15
Aceasta plăcuță are un cod producator: KF430C15RBAK2/16
Cum să cumpăr memorii RAM pentru DUAL CHANNEL, QUAD CHANNEL?
Dacă vă uitați pe fiecare site de e-commerce la plăcuțele RAM, sunt obligați să specifice acel cod de producător, este esențial mai ales dacă vreți să instalați plăcute în dual-channel, quad-channel etc.
Sigur că teoretic ar trebui să meargă și cu alte modele, dar sunt și cazuri când apar conflicte.
Important este să verificați pe site-urile producătorilor de plăci de bază dacă plăcuțele ram au listate acele coduri de producător în softul biosurilor plăcilor de bază și la compatibilitatea cu procesoarele sistemului.
Tot nu știu ce plăcuțe de memorii RAM sa aleg!
Lăsați un comentariu în secțiunea de comentarii de mai jos dacă aveți nevoie de un ghid sau sfat și vă răspund în cel mai scurt timp. Recomandarea mea este sa fiți foarte atenți când alegeți plăcutele RAM.
#1 16GB memorie RAM pentru gaming
Memorii RAM recomandate pentru PC gaming 2024
Cele mai bune caracteristici:
- Dual Channel
- Voltaj mic 1.35V
Aceste plăcuțe au un preț puțin cam mare din cauza crizei actuale de semiconductori, mai ales pentru că sunt memorii cu latență relativ mică. Sunt ideale pentru sistemele performante de gaming. Și majoritatea biosurilor plăcilor de baza au listate aceste plăcuțe de memorii RAM, deci, aproape nici o șansă de incompatibilitate.
Unele dintre cele mai bune memorii RAM dual channel pentru gaming din 2023.
Păreri PRO:
- sunt dual channel
- listate în majoritate biosurilor plăcilor de bază
- fiabilitate mare
- garanție mare (99 de luni)
Păreri CONTRA:
- nimic
#2 Memorii RAM DDR5
Deși nu sunt ieftine, memoriile DDR5 au un dezavantaj
Cele mai bune caracteristici:
- Frecvență 5600 Mhz
- Voltaj redus 1.2v
Aparent, dacă nu ați citit întregul articol, ați fi tentați să credeți că sunt net superioare memoriilor anterioare ddr4. Dar, lucrurile nu sunt întotdeauna simple.
Pentru gaming se poate să aibă performanțe redutabile, dar sub nici o formă atât de mari diferențele.
Eu, în prezent, nu fac nici o configurație pc cu noua platformă. De ce? Simplu! Raportul preț/performanță este inferior generației anterioare.
Acest model de kit de memorii ram ddr5 l-am ales pentru că era cu un latency mai mic. Chiar și așa este un timming dublu față de memoriile ram ddr4. Frecvența nu este neapărat importantă dacă latențele nu sunt și ele scăzute.
Sunt totuși impresionat de faptul că s-a reușit a ține un voltaj relativ mic pentru niște plăcuțe care promit 5600Mhz. Compatibilitățile acestui kit sunt bune, dar depinde și de restul componentelor. Procesorul și placa de bază joacă cel mai important rol în funcționarea memoriilor ram ddr5.
Să trec la platforma cu ddr5?
Dacă bugetul nu este o problemă pentru voi, atunci da, puteți să faceți acest salt. Eu, în 2023, nu recomand deocamdată a fi făcut acest pas. Sunt încă mulți producători care nu au reușit să aducă plăcile de bază la un nivel de siguranță și stabilitate. Sunt raportări extrem de multe cu privință la stabilitatea sistemelor cu ddr5. Așa s-a întâmplat și la trecerea de la ddr3 la ddr4, cu timpul sper să se rezolve prin update-uri de bios problemele.
Păreri PRO:
- frecvență foarte mare
- latențe relativ mici
- nu se încintă
- radiator aluminiu
- lpx
- compatibilități bune la acest model
Păreri CONTRA:
- nu sunt deloc ieftine
- instabile la frecvențe de 5.6GHz
#3 Memorii RAM 2×8 GB
Memorii RAM recomandate pentru editare video
Cele mai bune caracteristici:
- XMP
- Dual channel
- 14 CL (LATENCY)
- Frecvența de 2400 MHz
Acest kit dual channel ar trebui să fie suficient pentru un pc de video editing, recomandabil este să aveți o placă de baza cu 4 sloturi de memorie ram, pentru un viitor upgrade la 64GB.
Au latența 14, și voltaje joase pentru a nu degaja căldura foarte mare, în plus, sunt de profil jos, deci majoritatea sistemelor cu coolere de procesoare aftermarket vor putea fi montate. Ideal ar fi fost plăcuțe de memorii RAM cu latency 13 , dar prețurile urcă foarte mult. Depinde și de bugetul fiecăruia.
Unele dintre cele mai bune memorii RAM la raportul calitate-preț-performanță pentru un sistem de lucru de editare video din 2023.
Descriere
Proiectate pentru overclocking de inalta performanta
Memoriile Vengeance LPX sunt proiectate pentru overclocking de inalta performanta. Radiatorul este fabricat din aluminiu pur, pentru o disipare a caldurii mai rapida, iar PCB-ul cu 8 straturi ajuta la administrarea caldurii si furnizeaza un loc de trecere superior pentru overclocking.
DDR4 este optimizat pentru ultimele modele de placi de baza, oferind frecvente mai inalte, latime de banda mai mare si consum de energie mai scazut decat modulele DDR3. Vengeance LPX DDR4 sunt testate pentru compatibilitatea cu ultimele modele de placi de baza, pentru performanta si fiabilitate. Exista suport XMP 2.0 pentru overclock automat si fara griji.
Modulele sunt disponibile in variante multiple de culori, pentru a se potrivi cu placa de baza, componentele sau propriului stil.
Păreri PRO:
- latență de 14
- ideale pentru editare video
- garanție mare (240 luni)
- voltaje mici de 1.2V
Păreri CONTRA:
- nimic
Cele mai bune memorii RAM pentru editare video
Performanță - 10
Latență - 9.8
Fiabilitate - 10
Compatibilitate - 10
10
Scor obținut
Acest kit quad channel de la Corsair câștigă titlul pentru cele mai bune plăcuțe de memorii RAM pentru un sistem de editare video din 2024.
#4 Memorie Corsair Vengeance LPX
Memorii pentru sisteme de tip office
Cele mai bune caracteristici:
- Timing 13-15-15-28
- Low profile
- Intel XMP 2.0 Ready
Încă mai sunt memorii ram DDR4 cu latențe de 13, fără urmă de îndoială le recomand pentru acele sisteme de la firme care au nevoie de multitasking și vor să li se deschidă aplicațiile/softurile cât mai rapid.
Au profil jos și voltaje de 1.2V, ceea ce le face ideale pentru sisteme supersilențioase, nefiind nevoie de ventilație mare în carcase, pentru că nu se încintă prea tare plăcuțele.
Unele dintre cele mai bune memorii ram pe care le puteți alege pentru astfel de desktop-uri. Se descurcă foarte bine și la sistemele de gaming, dar totuși pentru 2023, frecvențele recomandate sunt peste 3000Mhz pe partea de gaming.
Păreri PRO:
- 1.2v
- 13CL (latențe foarte mici)
- profil jos (permite instalarea oricărui sistem de cooler de procesor)
- ideale pentru sistemele multi-tasking rapide
Păreri CONTRA:
- ar fi mers măcar 2666Mhz tactate
Istoricul Memoriilor RAM
Ele au fost pentru prima oară apărute la nivel comercial în 1965, lansate de IBM.
Sunt memorii de tip volatil bazate pe arhitectura unor semiconductori.
La început erau 2 tipuri de memorie RAM :
- SRAM
- DRAM
SRAM – static random-access memory și DRAM – dynamic random-access memory.
La ce este utilizată memoria RAM?
În afară de stocarea temporară a spațiului utilizat de către sistemul de operare, memoria RAM mai este folosită și în alte circumstanțe.
Memorie virtuală
Aproape toate sistemele de operare au această funcție de a folosi capacitatea memoriilor ram de a ”împrumuta” memorie ram de la spațiul de stocare al sistemului (de exemplu: hdd-uri sau ssd-uri, mai nou în 2020).
De exemplu:
-dacă sistemul are o plăcuță de memorie ram de 4GB, și setezi pagefile de 2GB, atunci sistemul va avea memorie RAM DE 6 GB, iar cei 2GB de memorie temporară sunt împrumutați din memoria unității de stocare (HDD sau SSD). Dar, trebuie să spunem că vitezele de access și frecvența va fi net inferioară unei plăcuțe de RAM individuală.
RAM DISK
Puteți și viceversa, să creeați spațiu de stocare ultra-rapid, împrumutând capacitatea memoriei RAM.
Dar ca punct negativ, spațiul de memorie utilizat se va șterge automat odată cu oprirea sistemului (calculatorului) . Deci, este puțin inutilă această funcție, dar utilă pentru momentele când este necesar să aveți o viteză mare de scriere/citire.
Shadow RAM
Poate fi folosită de anumite microchipuri de tip R.O.M, pentru mărirea vitezelor de acces. De exemplu, microchipul pentru bootarea bios-ului la un computer.
În loc să execute datele scrise pe chip din memoria R.O.M acestea sunt executate cu ajutorul memoriilor RAM, care vor avea substanțial viteze de acces net superioare.
Sunt de regulă folosite la bios-urile UEFI de generații mai noi, aveți opțiunea din BIOS de a încărca foarte rapid bootloader-ul unui sistem de operare.
Multumesc mult pentru timpul acordat si scuze pentru deranj! O sa ii achizitionez pe acestia!
S-a rezolvat problema cu reply-urile! Am greșit o sintaxă la secțiunea de comentarii și nu mi-am dat seama că nu funcționează butonul de reply.
super! este perfect acum!
Salutare,
Am o placa de baza Gigabyte cu 4 sloturi de memorie care suporta 32 de GB RAM. Pana acum am avut o placuta de 4 GB de RAM si am mai cumparat inca 2 x 4 GB de RAM. Este vreo problema in configuratia asta? Trebuia sa mai iau o placuta de 4 GB sau functioneaza ok si cu 3 x 4 GB?
Multumesc!
Salut,
Dacă cele două plăcuțe sunt împerecheate, le vei pune în dual-channel, iar cea 3-a între primele două. A1-B1 și a treia o pui pe A2.
Ar trebui să funcționeze, dar există risc crescut de incompatibilitate.
Salut,
Am un laptop acer aspire 5755 G.As vrea sa fac un upgrade la memoria RAM si nu gasesc date despre placa de baza sa vad cat suporta.Momentan am 8GB DDR3(2 placute x 4GB) dual chanel 1333mhz.As vrea sa stiu daca as putea pune 2 memorii de 8GB.Mentionez ca nu am decat 2 sloturi si va trebui sa le inlocuiesc pe cele de 4GB,daca este posibil.Placa de baza ar fi asta; Acer JV51_HR.Multumesc
Salut,
Doar 8GB este maxim cat poti pune.
OK.Vazusem pe youtube ca a pus cineva tot la un acer 5755G 8gb+4gb si a zis ca suporta 12 gb chiar daca in datele producatorului nu e dat.As incerca si eu,dar nu stiu ce memorie de 8gb s-ar potrivi cu cea de 4gb.Multumesc
Îți recomand să schimbi hdd-ul cu un ssd 2.5inch dacă vrei să ai performanțe bune la laptop. Chiar dacă ar merge să pui 12gb memorii ram, nu cred că se va simți o îmbunătățire așa mare.
La schimbarea hdd-ului cu un ssd, performanțele se pot dubla în anumite cazuri.
Salut, momentan am pe un desktop ( care accepta 32 GB max – am 4 sloturi) , 8 GB SK Hynix HMT41GU6AFR8A-PB . Daca montez inca 8 GB, dar model SK Hynix HMT41GU6BFR8A-PB, ar fi vreo problema ? Si daca nu e problema, de preferat sa il pun in cealalta serie de 2 sloturi ? Sau pot sa il montez langa acesta pe care il detin ?
https://www.datasheets360.com/part/detail/hmt41gu6bfr8a-pb/2052163432778865187/
https://www.datasheets360.com/part/detail/hmt41gu6afr8a-pb/7821359225391280064/
Salut,
Ar trebui sa functioneze, va trebui sa montezi ambele module pe sloturile 1 si 3 sau 2 si 4, deci lasi un slot gol intre module.
Salut,
Referitor la palcutele rami cum e mai bine sa ocupi cele 4 sloturi sau doar doua, intreb asta deoarece parerile sunt impartite, unii spun cu cat mai putine placute cu atat mai bine !!!????
Multumesc !
Salutare,
Este mai bine cu mai multe, frecventa este impartita in canale. Cu cat frecventa de lucru individual este mai mica/placuta cu atat va opera la temperaturi mai mici.
4000mhz pe o singura placuta pe canal va fi mult mai solicitata decat 4 placute impartind frecventa la 4, deci 1000 fiecare.
Alt plus este OC-ul.
Salut! Am si eu o Memorie ADATA AD4U240038G17-B DDR4 2400(17) 8GX8 U-DIMM 1.2V 20400304, scrie pe ea. Mai vreau sa-mi cumpar inca una pentru ca am doar 8GB, dar nu stiu de care trebuie sa-mi cumpar sigur ca sa mearga perfect, deoarece am dat comanda de pe 2 site-uri de Memorie ADATA Premier 8GB DDR4, 2400mhz, cl17, 1.2V, iar urmatoarea zi m-am trezit ca, COMANDA ESTE ANULATA, LIPSA STOC.
Salutare,
Nu poți decât să mergi pe un model similar de la alt brand.
Uite un model mai ieftin cu aceleași specificații: Memorii ram 8gb Patriot
Teoretic este posibil să lucreze în dual channel cea de la Patriot cu memoria veche de la Adata, dar nu ai garanție. De funcționat ar trebui să funcționeze, dar nu știu dacă se vor împerechea în dual channel, oricum nu este mare diferență dacă sunt sau nu în dual channel.
Baftă! Revino dupa ce o asamblezi, poate îi va ajuta pe alți cititori, dacă funcționează brandurile Adata și Patriot.
Salut, am nevoie de ajutor, vreau să fac un upgrade la rami pe un laptop Lenovo legion 5 15ach6h, are 2×8 gb ram instalat, și vreau să pun 2×16 gb ram. Nu știu ce să cumpăr, și cum să caut,
Salutare,
Uite 2 variante:
Memorii 32gb dual channel – latency 18
sau
Memorii 32gb dual channel – latency 20
Diferență de viteză de access undeva la 5-10% între cele cu latency 18CL și peste 20CL.
Salut,
Pe sistem am montat acest tip de memorie :DIMM DDR4/2400. 16384M (kit 2x 8192M) dual channel kitZEPPELIN (retail) „ZE-DDR4-16G2400-KIT”Buc 1 1200ry161027786, iar placa de baza este MB skt 1151 (INTEL Z170) ASUS „Z170-K cu un procesor CPU INTEL skt. 1151 Core i7 Ci7-7700K, 4.2GHz, 8MB „BX80677I77700K”. Doresc sa fac un upgrade la memoria ram. Mă poți ajuta te rog cu un sfat în ceea ce privește achiziția unei memorii ram corespunzătoare? Precizez ca pc- ul îl folosesc pentru editare video. Mulțumesc anticipat!
Salutare,
Le-am gasit pe cel.ro, aceleași plăcuțe: Zeppeling 2x8Gb
Placa ta de bază are încă două sloturi libere și mai poți adăuga un set de memorii.
Ori o alternativă mai rapidă și vei renunța la cele vechi și vei merge direct pe 2x16gb cu latency mai mic si frecvențe mai mari: 2x16gb 3000Mhz si cl 16
Mulțumesc frumos pentru ajutor!
Se poate adauga 64Gb-ram DDR3? Multumesc
Buna,
Unde?