De ce ai alege o consola de jocuri portabila în defavoarea unui laptop de gaming sau a unui desktop pc dedicat pentru gamingurile cu pretenții pentru 2023? Consolele de gaming portabile încep să prindă și la publicul român, ceea ce nu credeam că puteam să spun același lucru în urmă cu 5-6 ani. România și forumurile din țară nu aveau viziuni prea optimiste și o să mă includ și eu în partea scepticilor în privința consolelor de gaming portabile și nu credeam că vor avea succes prea mare. La fel am spus și despre Ochelarii VR, dar măcar acolo încă am dreptate. Nu văd ce progrese ar putea avea încât să ne îmbunătățească viața sau imersiunea în gaming.
Avantajele principale la o consola de jocuri portabilă
- Portabilitatea – unul dintre cele mai mari avantaje al consolelor de gaming portabile, iar într-un an 2023, portabilitatea pentru mulți dintre noi este esențială.
- Ușurința de a o folosi – fiind totul compact și la îndemînă și totul întru-un pachet care poate încăpea într-un buzunar. Fără prea multe alte funcții ci scurt și la obiect doar pentru gaming, consolele de jocuri câștigă și astfel de gameri, mai ales pe cei care sunt familiarizați cu gamingul pe telefonul mobil
- Eficiență energetică – fiind foarte compactă și totul restrâns și configurat doar pentru jocuri, aceasta are un consum de energie net superior în favoare, dacă îl comparăm cu un laptop
- Diversitatea jocurilor – eu le voi compara cu jocurile pentru smartphone (android sau IOS). Având un nucleu grafic de accelerare dedicat, jocurile disponibile pentru consolele de gaming sunt într-o gamă mult mai largă
- Performanțe în gaming – performanțele grafice sunt net superioare dacă le comparăm cu telefoanele mobile și chiar și performanțele comparative cu segmentul entry level gaming al laptopurilor
- Prețul consolei gaming – dacă îl raportăm și la laptopurile de gaming sau a smartphone-urilor de top. Consolele de gaming pot spune că vor câștiga și din această privință, dar totuși prețurile nu pot spune că sunt mici
Dezavantajele principale pentru consola de jocuri portabile
Nu le-aș numi dezavantaje, ci mai mult inconveniente:
- Ecranul micuț (rezoluția) – deși rezoluția este foarte bună, este doar pentru ecranul micuț, așadar unii gameri vor prefera laptopurile în dauna consolelor de gaming portabile
- Adaptabilitate la gaming la consolă – pentru cei fără experiență pe console, le vor lua ceva timp să se adapteze la gamingul pe consolă
Top cele mai bune console de gaming portabile
#1 Consolă jocuri Nintendo Switch cu OLED
O consolă de jocuri portabilă cu ecran magnific
Cele mai bune caracteristici:
- Ecran OLED
- Procesor Nvidia Tegra
- Acumulator mare
Nu pot spune că este cea mai ieftină consolă, iar ofertele în România lipsesc cu desăvârșire pe toate magazinele online.
Consola are controllerele detașabile și le puteți schimba pe viitor. Dar sunt compatibile doar modelele de controllere de la Nintendo. Sunt și câțiva producători de controllere separate care au variante compatibile cu acest model de consolă pentru jocuri portabilă.
Cea mai bună caracteristică a acestei console este ecranul. Fiind un ecran OLED și rezoluție HD-ready, adică 1280×720 rezoluție. Ceea ce nu pare o rezoluție mare, dar gândiți-vă la ecranul consolei, care are doar 7 inch. Nu aveți nici o șansă să vedeți cu ochiul liber acei pixeli.
Fiind oled ecranul, oferă un contrast și culoare magnifică. Iar bateria ține cam 4-5 ore de play, iar conectivitatea este asigurată fie de WiFi, fie prin portul lan prin cablul de rețea.
Puteți să o folosiți și pe modul TV, dar dacă este un tv 4k, o să fiți obligați să reduceți rezoluția ecranului manual.
Păreri PRO:
- portabilitate
- switch-uri/controllere detașabile
- ecranul este superb
- gamă de jocuri largă
- cititor de carduri sd
Păreri CONTRA:
- controllerele sunt puțin dificil de folosit
#2 Consola portabila de gaming ROG ALLY
O consolă performantă cu ecran FHD 120Hz
Cele mai bune caracteristici:
- Ecran touch
- Display Full HD
- Windows 11
- GPU performant
Este cred cea mai performantă consolă de gaming portabilă de pe piață la ora actuală. Marele plus, comparativ cu consola de mai sus recomandată este faptul că are rezoluție Full HD, iar în modul TV, claritatea imaginii va fi mult mai bună.
Un alt mare avantaj îl constituie tot ecranul și mă refer la rata de refresh, care este de 120Hz și dă o fluiditate în mișcare a jocurilor mult superioară unui ecran normal, mai ales în cazul jocurilor redate prin TV, care au o rată de refresh de 30Hz reali.
Controllerele au leduri și sunt foarte utile și destul de ergonomice și intuitive comenzile chiar dacă nu aveți experiență în gamingul de pe joystickuri.
Memoria este asigurată de ssd m2 pci ex 4 de 512GB, ceea ce este fenomenal pentru o consolă atăt de compactă. Inițial veți avea tendința să credeți că este o jucărie de plastic cu ecran, dar vă asigur când o veți folosi că o să vă schimbe percepția.
Un alt beneficiu și din nou la ecran, este faptul că este cu touch, care este util în anumite circumstanțe, dar vă avertizez că este aproape imposibil să lucrezi de pe ecranul acela micuț prin touch.
Ce nu-mi place?
Prețul care chiar și pentru un om actiat după tehnologie, 4.000 de ron este un preț considerabil mare pentru o astfel de „jucărie”
Păreri PRO:
- ecranul full hd cu touch
- procesor grafic performant
- joystickuri ergonomice
- 120hz
- butoane macro de calitate
Păreri CONTRA:
- preț deloc ieftin
- cititorul de amprente este jalnic
- sunetul de slabă calitate
- sistemul heptic (vibrații) cam îndoielnic