Un topic destul de important pentru 2024, este vorba de alegerea corectă pentru plăcuțele de memorii RAM, care se face în funcție de mai multe criterii de compatibilitate.
În acest articol voi vorbi doar despre memoriile de pc desktop (gaming sau office), o să exclud memoriile RAM pentru laptopuri și cele pentru servere. Dar dacă aveți nevoie de orice sfaturi pe temele de plăcuțe de memorii ram de laptopuri, folosiți secțiunea de comentarii de mai jos și încerc să vă ajut.
Ce capacitate trebuie memoriile ram să fie?
" class="index-title">Împart acest segment legat de cantitatea necesară de memorii ram în funcție de categoriile principale de folosire a sistemului.
- Pentru editare video/foto: pentru 2024, de la 64GB Memorii ram în sus ar trebui să fie suficienți chiar și pentru editari la rezoluții de 4k. Dacă folositi Adobe After Effects și proiectele au foarte multe efecte, în acest caz, 64gb Ram ar fi recomandate.
- Pentru gaming/multitasking: acum, în 2024, standardul este 16Gb, dacă bugetul nu permite, se poate opta pentru o plăcuță de memorie RAM de 8gb și un upgrade ulterior a încă 8GB RAM
- Pentru Office/multimedia: sunt suficienți 8GB memorii ram, recomandabil ar fi să treceți direct la 16Gb memorii ram.
Compatibilități memorii RAM, probleme de care trebuie să știi
Nu toate memoriile RAM sunt compatibile cu orice sistem PC. Iată principalele caracteristici la care sa fii atent înainte să cumperi memoriile RAM compatibile cu restul componentelor:
- Generatia memoriilor RAM (DDR2, DDR3, DDR4 etc)
- Sloturile placii de bază
- Înălțimea coolerului de procesor (daca procesorul este aftermarket)
- Formatul plăcutelor
Generatia placutelor de memorii RAM
Este primul criteriu important în privința alegerii memoriilor, avem genarații mai vechi de memorii DDR2 care nu sunt compatibile cu DDR3, DDR4 sau DDR5, nici vice-versa nu există compatibilități.
Sloturi placa de baza de memorii RAM
Țineți cont de câte sloturi dispune placa de baza pentru conectarea plăcuțelor RAM, este indicat să aveți ramase 2 sloturi libere pentru eventuale upgrade-uri ale sistemului in viitor.
Înălțimea coolerului procesorului
Anumite placute de memorii au radiatoare inalte, asadar, daca aveti un cooler de procesor aftermarket, asigurați-vă că distanța de la cooler care trece pe deasupra sloturilor RAM este suficient de mare cât să încapă memoriile ram cu tot cu radiator. Dacă nu vreți să aveți bătăi de cap, alegeți să cumpărați memorii ram cu profil mic.
Formatul memoriilor RAM
Sunt doua formate produse de plăcuțe ram:
- Memorii RAM DIMM (Folosite pentru desktop-uri si servere)
- Memorii RAM SO-DIMM (Folosite la laptopuri/tablete etc)
Între ele nu sunt compatibile, memoriile RAM SO-DIMM pentru laptopuri și tablete sau MiniPC NU sunt compatibile cu memoriile RAM DIMM standard folosite la sistemele desktop.
Performanță memorii RAM
Doua caracteristici sunt importante pentru partea de performanță în privința memoriilor RAM:
- Frecvența
- Latența
Frecventa memoriilor RAM: este oarecum similara cu frecvența procesorului. Cu cât frecvența este mai mare, cu atât datele vor fi procesate in volum mai mare. Pentru gaming este suficient să ai frecvența în plaja de frecvențe de 2133Mhz – 3600Mhz, pentru video-editing un boost mic va fi pentru plăcuțele cu frecvențe mai mari.
Frecvențele înalte ajută foarte mult și la cei care fac Overclocking, însă acest subiect trebuie abordat într-un articol separat.
Latența: este similară cu timpul de răspuns la periferice, doar că în acest caz este vorba de timpii de acces a unui proces din software, cu cât latența este mai mică, cu atât memoriile ram sunt capabile sa execute procesele următoare mai rapid. Recomandarea mea este sa va orientați spre memorii cu latency 13CL, 14CL maxim 16CL pentru sistemele high-end. Sunt notate cu CL13, CL14, CL15 etc.
Mulți nu dau atenție în alegerea latenței memoriilor ram, pentru mine este mult mai important acest detaliu decât frecvența memoriilor. Sistemele performante de top trebuie să plăteasca acel preț mărit pentru memoriile RAM cu latența mică. Toată comunicarea componentelor dintr-un sistem se folosește de memoriile ram, cu cât timpul de acces (latența) este mai mic, cu atât instrucțiunile preluate de procesor vor fi accesate mai rapid.
Ce memorie RAM sa cumpăr pentru upgrade în 2022?
În mare parte dacă vreți pe viitor sa upgradați sistemul cu memorii ram, fiecare plăcute vin împerecheate, luați seria de producător a plăcuțelor vechi și încercați să găsiți exact modelul pe care îl aveți în sistem pentru a nu exista șansa să apară incompatibilități între ele.
De exemplu:
DDR4 Kingston,16GB, 3000Mhz, CL15
Aceasta plăcuță are un cod producator: KF430C15RBAK2/16
Cum să cumpăr memorii RAM pentru DUAL CHANNEL, QUAD CHANNEL?
Dacă vă uitați pe fiecare site de e-commerce la plăcuțele RAM, sunt obligați să specifice acel cod de producător, este esențial mai ales dacă vreți să instalați plăcute în dual-channel, quad-channel etc.
Sigur că teoretic ar trebui să meargă și cu alte modele, dar sunt și cazuri când apar conflicte.
Important este să verificați pe site-urile producătorilor de plăci de bază dacă plăcuțele ram au listate acele coduri de producător în softul biosurilor plăcilor de bază și la compatibilitatea cu procesoarele sistemului.
Tot nu știu ce plăcuțe de memorii RAM sa aleg!
Lăsați un comentariu în secțiunea de comentarii de mai jos dacă aveți nevoie de un ghid sau sfat și vă răspund în cel mai scurt timp. Recomandarea mea este sa fiți foarte atenți când alegeți plăcutele RAM.
#1 16GB memorie RAM pentru gaming
Memorii RAM recomandate pentru PC gaming 2024
Cele mai bune caracteristici:
- Dual Channel
- Voltaj mic 1.35V
Aceste plăcuțe au un preț puțin cam mare din cauza crizei actuale de semiconductori, mai ales pentru că sunt memorii cu latență relativ mică. Sunt ideale pentru sistemele performante de gaming. Și majoritatea biosurilor plăcilor de baza au listate aceste plăcuțe de memorii RAM, deci, aproape nici o șansă de incompatibilitate.
Unele dintre cele mai bune memorii RAM dual channel pentru gaming din 2023.
Păreri PRO:
- sunt dual channel
- listate în majoritate biosurilor plăcilor de bază
- fiabilitate mare
- garanție mare (99 de luni)
Păreri CONTRA:
- nimic
#2 Memorii RAM DDR5
Deși nu sunt ieftine, memoriile DDR5 au un dezavantaj
Cele mai bune caracteristici:
- Frecvență 5600 Mhz
- Voltaj redus 1.2v
Aparent, dacă nu ați citit întregul articol, ați fi tentați să credeți că sunt net superioare memoriilor anterioare ddr4. Dar, lucrurile nu sunt întotdeauna simple.
Pentru gaming se poate să aibă performanțe redutabile, dar sub nici o formă atât de mari diferențele.
Eu, în prezent, nu fac nici o configurație pc cu noua platformă. De ce? Simplu! Raportul preț/performanță este inferior generației anterioare.
Acest model de kit de memorii ram ddr5 l-am ales pentru că era cu un latency mai mic. Chiar și așa este un timming dublu față de memoriile ram ddr4. Frecvența nu este neapărat importantă dacă latențele nu sunt și ele scăzute.
Sunt totuși impresionat de faptul că s-a reușit a ține un voltaj relativ mic pentru niște plăcuțe care promit 5600Mhz. Compatibilitățile acestui kit sunt bune, dar depinde și de restul componentelor. Procesorul și placa de bază joacă cel mai important rol în funcționarea memoriilor ram ddr5.
Să trec la platforma cu ddr5?
Dacă bugetul nu este o problemă pentru voi, atunci da, puteți să faceți acest salt. Eu, în 2023, nu recomand deocamdată a fi făcut acest pas. Sunt încă mulți producători care nu au reușit să aducă plăcile de bază la un nivel de siguranță și stabilitate. Sunt raportări extrem de multe cu privință la stabilitatea sistemelor cu ddr5. Așa s-a întâmplat și la trecerea de la ddr3 la ddr4, cu timpul sper să se rezolve prin update-uri de bios problemele.
Păreri PRO:
- frecvență foarte mare
- latențe relativ mici
- nu se încintă
- radiator aluminiu
- lpx
- compatibilități bune la acest model
Păreri CONTRA:
- nu sunt deloc ieftine
- instabile la frecvențe de 5.6GHz
#3 Memorii RAM 2×8 GB
Memorii RAM recomandate pentru editare video
Cele mai bune caracteristici:
- XMP
- Dual channel
- 14 CL (LATENCY)
- Frecvența de 2400 MHz
Acest kit dual channel ar trebui să fie suficient pentru un pc de video editing, recomandabil este să aveți o placă de baza cu 4 sloturi de memorie ram, pentru un viitor upgrade la 64GB.
Au latența 14, și voltaje joase pentru a nu degaja căldura foarte mare, în plus, sunt de profil jos, deci majoritatea sistemelor cu coolere de procesoare aftermarket vor putea fi montate. Ideal ar fi fost plăcuțe de memorii RAM cu latency 13 , dar prețurile urcă foarte mult. Depinde și de bugetul fiecăruia.
Unele dintre cele mai bune memorii RAM la raportul calitate-preț-performanță pentru un sistem de lucru de editare video din 2023.
Descriere
Proiectate pentru overclocking de inalta performanta
Memoriile Vengeance LPX sunt proiectate pentru overclocking de inalta performanta. Radiatorul este fabricat din aluminiu pur, pentru o disipare a caldurii mai rapida, iar PCB-ul cu 8 straturi ajuta la administrarea caldurii si furnizeaza un loc de trecere superior pentru overclocking.
DDR4 este optimizat pentru ultimele modele de placi de baza, oferind frecvente mai inalte, latime de banda mai mare si consum de energie mai scazut decat modulele DDR3. Vengeance LPX DDR4 sunt testate pentru compatibilitatea cu ultimele modele de placi de baza, pentru performanta si fiabilitate. Exista suport XMP 2.0 pentru overclock automat si fara griji.
Modulele sunt disponibile in variante multiple de culori, pentru a se potrivi cu placa de baza, componentele sau propriului stil.
Păreri PRO:
- latență de 14
- ideale pentru editare video
- garanție mare (240 luni)
- voltaje mici de 1.2V
Păreri CONTRA:
- nimic
Cele mai bune memorii RAM pentru editare video
Performanță - 10
Latență - 9.8
Fiabilitate - 10
Compatibilitate - 10
10
Scor obținut
Acest kit quad channel de la Corsair câștigă titlul pentru cele mai bune plăcuțe de memorii RAM pentru un sistem de editare video din 2024.
#4 Memorie Corsair Vengeance LPX
Memorii pentru sisteme de tip office
Cele mai bune caracteristici:
- Timing 13-15-15-28
- Low profile
- Intel XMP 2.0 Ready
Încă mai sunt memorii ram DDR4 cu latențe de 13, fără urmă de îndoială le recomand pentru acele sisteme de la firme care au nevoie de multitasking și vor să li se deschidă aplicațiile/softurile cât mai rapid.
Au profil jos și voltaje de 1.2V, ceea ce le face ideale pentru sisteme supersilențioase, nefiind nevoie de ventilație mare în carcase, pentru că nu se încintă prea tare plăcuțele.
Unele dintre cele mai bune memorii ram pe care le puteți alege pentru astfel de desktop-uri. Se descurcă foarte bine și la sistemele de gaming, dar totuși pentru 2023, frecvențele recomandate sunt peste 3000Mhz pe partea de gaming.
Păreri PRO:
- 1.2v
- 13CL (latențe foarte mici)
- profil jos (permite instalarea oricărui sistem de cooler de procesor)
- ideale pentru sistemele multi-tasking rapide
Păreri CONTRA:
- ar fi mers măcar 2666Mhz tactate
Istoricul Memoriilor RAM
Ele au fost pentru prima oară apărute la nivel comercial în 1965, lansate de IBM.
Sunt memorii de tip volatil bazate pe arhitectura unor semiconductori.
La început erau 2 tipuri de memorie RAM :
- SRAM
- DRAM
SRAM – static random-access memory și DRAM – dynamic random-access memory.
La ce este utilizată memoria RAM?
În afară de stocarea temporară a spațiului utilizat de către sistemul de operare, memoria RAM mai este folosită și în alte circumstanțe.
Memorie virtuală
Aproape toate sistemele de operare au această funcție de a folosi capacitatea memoriilor ram de a ”împrumuta” memorie ram de la spațiul de stocare al sistemului (de exemplu: hdd-uri sau ssd-uri, mai nou în 2020).
De exemplu:
-dacă sistemul are o plăcuță de memorie ram de 4GB, și setezi pagefile de 2GB, atunci sistemul va avea memorie RAM DE 6 GB, iar cei 2GB de memorie temporară sunt împrumutați din memoria unității de stocare (HDD sau SSD). Dar, trebuie să spunem că vitezele de access și frecvența va fi net inferioară unei plăcuțe de RAM individuală.
RAM DISK
Puteți și viceversa, să creeați spațiu de stocare ultra-rapid, împrumutând capacitatea memoriei RAM.
Dar ca punct negativ, spațiul de memorie utilizat se va șterge automat odată cu oprirea sistemului (calculatorului) . Deci, este puțin inutilă această funcție, dar utilă pentru momentele când este necesar să aveți o viteză mare de scriere/citire.
Shadow RAM
Poate fi folosită de anumite microchipuri de tip R.O.M, pentru mărirea vitezelor de acces. De exemplu, microchipul pentru bootarea bios-ului la un computer.
În loc să execute datele scrise pe chip din memoria R.O.M acestea sunt executate cu ajutorul memoriilor RAM, care vor avea substanțial viteze de acces net superioare.
Sunt de regulă folosite la bios-urile UEFI de generații mai noi, aveți opțiunea din BIOS de a încărca foarte rapid bootloader-ul unui sistem de operare.
Salut!
Daca tot vorbim de memorii sunt confuz in ceea ce priveste alegerea unei placi de baza,m am orientat la ceva cu socket AM4 un b450 ca na am vazut ca duc si cele din seria 5000 si cele de seria 1000,in comparatie cu 550,care is mai domnoase si duc doar 5000/3000 bun,pe b450 am ales doua placi de baza dar nu stiu pe care sa o i-au
un Gigabyte Aorus b450 PRO
un Asus prime b450 plus la asus am vazut ca sunt frecvente de 4400mhz nu stiu daca pot ajunge la aceste frecvente la memoria ram,ca altfel nu se merita , cea de la gigabyte are 3600 care sunt suficient nu?,so spre ex pot sa overclockez memoria ram de la 3200 la un 4400mhz cat duce placa de la asus? tin sa mentionez ca , da pentru 4400mhz nu vorbim de procesoare amd seria 1000 ci seria 5000..
deci care placa de baza se merita?
si este ok ceva memorie ram la 3200mhz cl 16 sau un 2400mhz cl 14-15 ceva mai mic,dar astea nu stiu daca au RGB pe ele,am ales ceva de la corsair vengegance cu 3200mhz cl 16 cu rgb,exista si la 2400 mhz ceva cu RGB ?
Salut,
As merge pe placa de la Asus, are avantajul pretului. La minusuri nu sunt decisive in defavoarea ei. Doar ceva diferente de sloturile pci-ex si 1 slot m.2 comparativ cu 2 sloturi m.2 la Gigabyte.
Cat despre frecvente, daca vorbim de un sistem predominant configurat pentru gaming, placutele de 2400Mhz sunt arhisuficiente, mai mare atentie as da la CL (latenta memoriilor) care trebuie sa fie cat mai mica, daca vorbim de video editing sau randari de orice tip, atunci o frecventa putin mai mare nu va strica, poate 3200 mhz si un cl 15 sau 16 si evident un minim 32gb.
Bun,mersi pentru raspuns,
nu e problema pretul 100+ – lei , dar are 4400mhz daca nu ai ce face cu ei, mi se pare mie sincer cel putin ceva prost din partea producatorului adica procesoarele pot sa suporte 4000mhz + pe placa asta ca probabil pe o placa de baza de 2000 lei se poate,,deci pe langa pretul care este mai mic la asus , Cea de la Gigabyte are avantaje cu mai multe Pci Express-uri?
so,in final care o recomanzi ?
Mergi pe Asus.
Bun,dar ce are Asus in plus pe langa Gigabyte ?
Frecventele memoriilor rami sunt 3200 mhz la ambele. Mai bine iti iei 2 benzi led de iluminare separate. Din experienta si d.p.d.v al electronicii, placile Asus au componente electronice mai bune ca Gigabyte. Asus are 3 porturi pci express x1, majoritatea placilor aditionale se gasesc in piata sub forma pci express x1: placi wifi, placi de captura, ssd optane etc.
am vazut ca na la cea de la gigabyte ai si lumini si tot altfel,na ii varianta aorus
acum pentru acele frecvente …
Da,aici tin cu tine am vazut ca are multe dealea mici,dar nu stiu daca e ok ce am vazut eu la cea de la gigabyte ca la acela mare pot sa pun in el la inceput numai cat tine acea clema si placi deastea mici,arata urat daca stau asa doar din fata si restul in spate se vede slotul?din cate m am informat si eu intre timp am vazut ca asus este mai slab pe partea de audio si lan in comparatie cu gigabyte si tot la gigabyte am vazut mai multi conectori despre RGB no la Asus era Aura Sync si la Gigabyte e rgb fusion,pe langa ca are si backplate ul integrat,si ofera alt aspect in carcasa ca daca vine cu backplate alb si carcasa e o culoare si ala e alb nu da bine deloc,iese in evidenta.
cum adica sunt 3200 la ambele? da ambele suporta si acestea dar maxim la gigabyte e 3600 si la asus 4400mhz si da o sa mi iau si banda led unde apare mentionat cum am zis mai sus ca sunt destui conectori mai multi la gigabyte fata de asus pentru rgb si chestii deastea..no,totusi cea de la asus are si umpic de design ..
Cu referire la Gigabyte Aorus Pro B450… Salutare, sunt ani buni decand detin, recomand si „slavesc” brandul ASUS si o sa-l mai recomand oricand cand se poate, DAR ca si in viata mai fac schimbari in numele „divestitatii”…glumesc:P, am facut pentru ca am vazut ceva mai ok. Zilele trecute mi-am achizitionat si eu un nou sitem dupa o lunga durata de non-updaturi, trec de pe Intel Quad core cu Ausus P5Q pe AMD pe un Rysen 5 3600 cu Gigabyte Aorus PRO B450 , trec doar acum pentru ca nu am destui bani sa investesc tot la 2-3 ani in noi tehnologii, am altele pe cap. Am ales Gigabytul in primul rand pentru design si in acelasi timp si pentru specificatii, adevarul e ca imi facea cu ochiul si MGI-ul dar si ASUS, dar parerea mea e ca placa asta arata mai bine. In fine, problema mea e ca din listele recomandate pentru RAM-i de pe site-ul producatorului nu prea gasesc multe placi pe piata. Ochisem zilele trecute ceva de la Gigabyte Aorus (GA-RAM-ARS16G32) un dual chanel 2x8G / 3200 Mhz cu XMP, si latenta de 16-18-18-38 de pe Emag la 503 RON, DAR modelul asta GA-RAM-ARS16G32 nu apare nici intr-o lista pe placa mea de baza, in specificatiile RAM-ilor indica ca s-ar potrivii pt modelele Z.. sau asa ceva, de la Gigabyte. Am adresat intrebare de compatibilitate si pe site-ul celor de la Gigabyte de mai bine de 1 sapt dar nu am primit inca nici un raspuns. Daca ma poate ajuta cineva cu aceasta nelamurire, daca memoriile gasite sunt sau nu compatibile cu placa mea, si daca „merg” dar nu in totalitate ce probleme ar putea aparea? Merci.
Salut,
Acele listari de regula inseamna ca toate acele modele de memorii au fost testate in fabrica. In speta, daca un modul de memorii ram au fost create dupa ce placa de baza a intrat in productie, acele module de memorii ram, fiind noi, nu aveau cum sa mai fie testate de catre producatorul placii de baza.
Asta nu inseamna neaparat ca nu vor fi compatibile, ci doar ca nu au fost testate. Deci, exista o sansa sa faca „mofturi”, de regula la update-urile de bios, acele mici incompatibilitati sunt rezolvate din update. Tine cont ca regula de 30 de zile de retur la emag functioneaza foarte bine, iar in cazul unei probleme poti schimba modulul.
Daca poti pune exact linkul cu placutele de memorie si placa de baza pot sa imi dau seama daca vor fi sau nu compatibile.
Uite linkul de pe emag: https://www.emag.ro/memorie-gigabyte-aorus-rgb-16gb-ddr4-2x8gb-3200mhz-cl16-18-18-38-1-35v-negru-ga-ram-ars16g32/pd/DL7XN3MBM/
Linkul memoriei: https://www.gigabyte.com/eu/Memory/AORUS-RGB-Memory-16GB–2x8GB-3200MHz#kf
Linkul placi de baza: https://www.gigabyte.com/ro/Motherboard/B450-AORUS-PRO-rev-10#kf
In sectiunile de „suport” se pot vedea listele ce compatibilitati.
Merci!
Uite,
Mai bine mergi pe modulele : Corsair Vengeance RGB PRO 16GB
Desi modulele Vengeance nu sunt listate pe bios, din experienta iti spun ca vor fi compatibile. In listarea din bios sunt doar modulele Dominator listate, dar vor fi compatibile.
Ahaa, merci mult, vad ca au si o latenta mai buna. Ce am observat e ca la 3600 Mhz latentele cresc semnificativ. Era o precizare la un momentdat ca e bine sa fie frecventele de la memorii apropiate de cele ale procesorului, dar asa vad ca pierd din latenta. Precizez ca PC-ul il voi folosii atat pt game cat si pt randari, pe 3d MAX sau Inventor sau Archicad. Inca nu sunt decis cu placa video oscilez intre un RX580 sau un GTX 1660 sau daca mai strang bani pentru un RTX 2060 mai mult nu-mi permit, iar acum la preturile astea de pe piata cred ca ar fii recomandat sa mai astept. Tu ce zici?
Priveste latentele si frecventele cu analogia unui râu: cu cat râul este mai lat (frecventa) cu atat cursul apei incetineste si va fi nevoie de o putere mai mare (latenta sau viteza cu care râul curge) ca sa isi mareasca viteza cursului râului. Deci, cu cat frecventele vor fi mai mari, cu atat va fi greu sa tina pasul cu o latenta mica, deci va fi o incetinire a intregului proces de alocare a memoriei de acces.
Pentru randari 3d, as recomanda un minim 32gb de inceput, apoi pe viitor urcarea la 64gb.
Pe partea de placa video, nu pot sa recomand nimanui sa cumpere din magazine placi video, OLX ftw.
Merci mult! Sper sa ajungi cat mai sus posibil cu site-ul….! O zi faina!
Salut,
Am acest laptop: Acer Aspire E5-575G-5162 https://www.cel.ro/laptop-laptopuri/laptop-acer-aspire-e5-575g-5162-intel-core-kaby-lake-i5-7200u-256gb-4gb-nvidia-geforce-940mx-2gb-fhd-pMiY1NjIo-l/
Până acum s-a descurcat foarte bine la cerințele mele. Dar de când am trecut la școala online (sunt profesor), merge greu în momentul în care sunt pe Meet și mai am deschise alte file sau ferestre. În plus, vreau să mai lucrez la niște videoclipuri în AFTER EFFECTS și am neapărat nevoie de mai multă memorie Ram.
Oare dacă aș mai pune încă 8gb, pe lângă cei 4gb de acum, ar fi ok? Și mi-ai putea recomanda ceva de pe net?
Mulțumesc anticipat!!
Salut,
Iti recomand sa renunti la cei 4gb si sa cumperi 2 placute: Corsair ValueSelect
Ar trebui sa poti face si cum ai spus tu, sa ai 8+4gb, insa cred ca modelul memoriilor rami actuali sunt de la Crucial si exista riscul sa nu mearga.
Sau varianta a 3-a este sa cumperi o singura placuta de 8gb ram, iar daca exista incompatibilitate cu cei 4 gb actuali, dar va merge laptopul cu 8gb memorii noi, sa mai cumperi inca 8gb din aceeasi serie.
Salutare din nou, stiu ca poate parea o intrbare stupida, dar nu am prea gasit raspunsuri de incredere daca pot sa spun asa, despre kiturile de memorii dual respectiv quad chanel, cum sunt formate. Intrebarea mea este, daca iau 1…4 buc „single chanel” placi de memorie identice dar care nu sunt in kit specificat de dual sau quad chanel si daca la montez, acestea vor functiona in quad chanel spre explu in caz de 4 buc identice? Sau trebuie sa fie setate ele in sine „din fabrica” in dual chanel?
PS vreau sa-mi iau pana la 64Gb pe placa nou achizitionata numai ca nu am banii destui sa-i iau pe toti deodata 🙁
Salut,
Daca au aceeasi serie, vor functiona in dual channel.Nu este obligatoriu sa le cumperi in kit.
Salut…sistemul meu are doua placute (DDR4) Fury insumand 8gb 2133 /CL14 1.2v…acum doresc sa mai adaug inca doua placute de 4 gb …Am doua variante fiecare insa frecventa si latenta este diferita:2133MHz, CL13, 1.2V,respectiv 2400 CL15…nu am nici o garantie ca nu vor intra in conflict,nu?Multumesc.
Salut,
Mai intai trebuie sa te asiguri ca sunt ddr4 ambele, apoi exista posibilitatea sa dea erori. De regula simptomele sunt: hard reset sau black screen. Si cu siguranta nu vor functiona in dual/quad channel. Exista perioada de 30 de zile in care le poti returna, asta daca le comanzi la un magazin mai „onorabil”. „Give it a try!”
Salut…as avea si eu o nelamurire legat de ram…am un Asus Rog Strix G531GT-AL004 si vreau sa mai pun niste rami…el are 8 si cred ca tot una de 8 as vrea sa-i adaug…are latenta 19 si frecventa de 1333 MHz cea de pe el…daca cumpar una cu latenta mai mica va fi vreo diferenta in rapiditate sau trebuie sa le pun ambele cu latenta mai mica ca sa fie diferenta vizibila? Ce placute recomanzi si daca ar trebui sa fac un upgrade si la SSD?
Il folosesc in principal cam la editare video.
Mersi 🙂
Salut,
Ideal, ar fi sa cumperi un kit de 32 gb cu latenta de 16.
Dar si cei 8gb adaugati se vor simti la orice latenta.
Daca mergi pe varianta initiala si pastrezi vechea placuta, cumpara o placuta cu aceeasi latenta. Nu va fi mare diferenta daca pui una cu latenta scazuta, atat timp cat cea veche o sa-i faca „bottleneck” sau mai bine zis, o sa limiteze viteza de raspuns.
Salut.
Am la laptop-ul meu o plăcută de 4gb ram ddr4 CL 17 2400 mhz. Dacă mai pun o plăcuță de 8 GB cu același specificații ar merge în dual channel??
Salut,
Nu. Trebuie sa aiba aceleasi specificatii tehnice.
Salut! Te rog frumos să îmi spui dacă se poate face upgrade la RAM cu producători diferiți. Și dacă există compatibilitate. Dețin această memorie:
SAMSUNG 8 GB DDR4-2666 / PC4-21300 DDR4 SDRAM UDIMM
M378A1G43TB1-CTD
Aș vrea să achiziționez această memorie:
https://www.pcgarage.ro/memorii/crucial/8gb-ddr4-2666mhz-cl19/
Link-ul către PC-ul meu este:
https://support.hp.com/ee-en/document/c06188385#AbT0
Mulțumesc!
Salut,
Sunt compatibile, nu ar trebui sa fie probleme. Fiind vorba de 2 producatori diferiti exista intotdeauna sanse sa apara conflicte intre module, mici sanse dar exista.
Și încă o întrebare dacă se poate. De exemplu eu am DDR4, 2666 mhz, CL19. Pot să achiziționez un dual kit 2×8, dar cu alt CL, cum ar fi CL16? Mulțumesc.
Da, chiar recomand plăcuțele cu latency cât mai mic.
Salut iulian! Am acelasi tip de desktop si implict de memorie. Iti pot pune la dispozitia memoria mea M378A1G43TB1-CTD, daca mai esti interesat.
Buna ziua ! as vrea sa fac upgrade la memoria ram la un laptop asus x552v acum are 4gb integrati si un slot liber, intrebarea este : trebuie sa pun tot 4gb sau as putea pune mai mare dar cu aceleasi fregvente. multumesc anticipat.
Salut,
Mai întâi trebuie să verifici dacă are slot de memorie ram. S-ar putea să fie ocupat dacă are doar un slot. Dacă are un singur slot și este ocupat de cei 4gb ram, va trebui să cumperi o plăcuță de 8gb și să renunți la actuala de 4gb.
Dacă are memorii ram integrate pe placa de bază și are și slot liber pentru upgrade, poți opta pentru încă 4gb.
Nu pot să-ți recomand plăcuța decât dacă revii cu un serial number la plăcuța actuală, să gasesc o memorie compatibilă.
La modelul tău sunt doar 2 suruburi de scos pe spate pentru a verifica.
Dar, dacă vrei să simți o îmbunătățire de viteză la laptop, îți recomand să schimbi hdd-ul actual cu un ssd: Kingston 480GB
În urma acestui upgrade o să vezi îmbunătățiri în viteza laptopului mai mari decât în urma upgrade-ului de memorii ram.
Sper să te ajute.
multumesc frumos. Slotul este liber ca am verificat, ram-ul este integrat, si astea sunt specificatiile:
Northbridge Intel Ivy Bridge rev. 09
Southbridge Intel HM76 rev. 04
Bus Specification PCI-Express 2.0 (5.0 GT/s)
Memory Type DDR3
Memory Size 4 GBytes
Channels Single
Memory Frequency 798.1 MHz (1:6)
CAS# latency (CL) 11.0
RAS# to CAS# delay (tRCD) 11
RAS# Precharge (tRP) 11
Cycle Time (tRAS) 28
Command Rate (CR) 1T
Host Bridge 0x0154
Cu stima. Dan
Pentru puțin!
Poți merge pe modelul: Kingston 4GB
Kingston au cele mai bune șanse de a funcționa cu alte branduri de memorii ram.
Dar sper să iei în considerare să schimbi hdd-ul cu ssd-ul. O să te ajute mai mult decât upgrade-ul la memoria ram.
Bafta!
Salut, detin un laptop de la MSI / model GF65Thin 9 SEXR – 288XRO , problema e ca a venit instalat doar o placa de DDR4 de 8 GB ram produsa de SK Hynix – S/N 20B8D945 – 2666 MHz . Doresc sa-i fac un upgrade, te rog ajuta-ma sa gasesc un model de memorie ram compatibil, as dori sa adaug o placa de 16 GB ram ( mai am un slot liber pentru upgrade ).
Multumesc!
Salut,
M-ar fi ajutat sa stiu seria de producator a placutei actuale. Acel serial number nu ajuta.
Poti merge insa pe modelul: Kingston 16gb Fury – 2666Mhz
Oricum cred ca actualul modul de ram trebuie schimbat si el si pus 2 placute de 16gb. Modelul acela de laptop este insotit de memorii ram cu latency mare.
Seria de producator la memoriile ram arata cam asa: KF426S15IB1/16
Salut. Am o intrebare.
Detin un msi bravo 15 amd ryzen 7 4800h 8gb ram ddr4.
Doresc sa fac un upgrade la rami de 8gb.
Nu stiu ce placuta sa aleg. In programul Cpu z am urmatoarele informatii :
Ddr4-3200 (1600mhz)
Nanya Tehnology
1.20v
Imi poti recomanda te rog o placuta ok?
Salut,
Cred ca ai ambele sloturi ocupate cu 2 placute de cate 4GB. Faptul ca scrie 1600Mhz ma duce cu gandul ca ai 2 placute in dual channel.
Poti confirma? Trebuie sa desfaci capacul si sa te uiti!
Astept un raspuns.
Un slot este liber. Am doar o placuta de 8gb. Ti am trimis mesaj pe facebook… As fi vrut sa ti dau o poza cu CpuZ
Am desfacut capacul si m am uitat. Am foar o placuta. Celalalt slot este liber.
As putea sa ti trimit o poza cu informatiile din Cpu Z?
Mergi pe modelul: Kingston 3200Mhz
Dar nu o sa mearga in dual channel. Sau ca sa fii mai sigur poti sa citesti exact codul de pe eticheta placutei ram existente.
Codul de producator arata cam asa: KF432S20IB/8
Nt8ga64d88cx3s-jr
Aceste este codul de pe eticheta si din CpuZ.
Am cautat pe emag dar din pacate nu mi da ceva ok.
Vad ca placuta aceasta care o am in laptop este de la mama ei din Korea cred…
Nu mi dau seama de ce pe siteul producatorului frecvemta la ram este de 3200mhz, iar in Cpuz imi arata 1600.
Are vreo importanta si acel CL 22?
Imi cer scuze daca sunt prea stresant, doar ca nu ma pricep foarte bine si imi e frica sa nu iau ceva gresit si sa stric laptopul.
Da, acela era codul. Vad ca este facut de samsung cipul.
Mergi pe recomandarea mea initiala, ca nu o sa gasesti exact modulul acela.
Fiind 2 sloturi pe placa de baza, fiecare memorie functioneaza la 1600mhz si impreuna vor face in serie 3200mhz.
Oricum modulul recomandat de mine o sa fie mai rapid ca acela existent pentru ca are latency 20, iar cel vechi are 22.
Am sters comentariul cu toate detaliile din cpu-z.
Da. Am salvat informatiile din cpuz ca informatii txt dar din pacate nu a mers.
La placuta recomandata de tine vad ca nu este disponibila decat in stoc furnizor.
Spune mi te rog daca aceasta varianta este ok
https://www.pcgarage.ro/memorii-notebook/acer/8gb-ddr4-3200mhz-cl22-12v-7/
Este ok si aceea, daca nu poti sa astepti!
Iti multumesc frumos pentru ajutor.
Succes in tot ceea ce faci.
O sa te recomand cu caldura la toata lumea.
O seara frumoasa.