Recomandare Gaming PC

Cum sa faci upgrade treptat pentru pc gaming

Sfaturi utile pentru a face upgrade la sistemul gaming.

Astazi vom vorbi despre strategia de a face un upgrade pe pasi a pc-ului de gaming fara a resimti investitia si  fara a fi nevoiti sa renuntam la sistemul actual de  gaming.
In primul rand trebuie sa ne gandim la un buget si sa incercam sa scurtam perioada cat mai mult in care vom achizitiona treptat piesele pentru ca tehnologia evolueaza foarte rapid si arhitecturile procesoarelor si a placilor de baza se schimba din 2 in 2 ani.

Acum ca avem un plan si un buget in care ne-am stabilit ca in 2-3 luni sa terminam proiectul, trebuie sa ne asiguram ca putem vinde piesele vechi. Sunt cateva modalitati de a vinde piesele vechi, una din ele sunt site-urile de anunturi de vanzare precum OLX, sau putem gasi forumuri si unul pe care eu il recomand si am vandut si eu personal piese de pc este forumul MyGarage.ro dar trebuie sa indepliniti cateva conditii pentru a posta la sectiunea vanzari componente.

Cel mai usor este sa incepem cu carcasa. Carcasele nu au variatii foarte mari de preturi si deci nu o sa ne para rau ca nu o sa vedem ca se ieftinesc mult la sfarsitul proiectului.

Invitație pe canalul Youtube

Luati in considerare o carcasa ca sa incapa viitoarele piese dar si actualele pentru a beneficia inca de sistemul actual. O sa fac si o recomandare de o carcasa cu un design foarte bun si panou lateral mare transparent pe care o sa putem monta cateva benzi led pentru a arata spectaculos.

Carcasa NZXT Source 340

PC gaming - Upgrade sistem

Este o carcasa din categoria premium a carcaselor, similara ca design cu carcasele fractal design.

Vine la un pret decent de 330 de lei si zic eu ca este un punct de plecare de upgrade de sistem foarte bun. Este format ATX si este compatibila cu toate placile de baza mai putin EATX. Dupa ce o sa mutam piesele vechi in ea puteti deja pune primele anunturi pentru carcasa veche sa o vindeti sa recuperati din banii investiti in noua carcasa.

Bun, acum ca prima investitie a fost facuta sa presupunem ca peste 2 saptamani o sa avem buget strans pentru urmatoarea componenta. Sfatul meu este sa ne orientam spre o sursa capabila semi sau full modulara, cu minim 2 cabluri pci express 6+2 de alimentare, pentru a ne asigura ca acoperim toata plaja de viitoare placi video.

Sursa Thermaltake Smart SE 630W

gaming - sursa thermaltake

 

Mergem pe o sursa pe care o recomand oricui care beneficiaza de bugetul de 350 de lei pentru investitia in aceasta sursa.

Este semi-modulara, cablul de alimentare de procesor si 24 de pini fiind obligatoriu pentru toate sistemele pentru a functiona, asa ca nu vad scopul de a fi full modulara pentru ca oricum o sa folosim acele 2 fire.

O sursa smart, asta inseamna ca vom avea un ventilator legat la un senzor de temperatura de pe PCB, care o sa tureze ventilatorul in functie de temperatura detectata.

Este extrem de silentioasa si cu fire destul de lungi pentru a ne asigura un wire management excelent.

Deja putem simti ca upgrade-ul prinde contur. Dupa investitia sursei putem sa o montam la sistemul vechi. Iar sursa din vechiul sistem putem sa o trimitem pe site-urile de vanzari piese second pentru recuperarea partiala a investitiei.

Urmatorul pas este sa ne orientam spre spatiile de stocare. Iata si 2 solutii pe care le recomand, in cazul in care vreti sa mariti capacitatea de stocare in cazul in care este nevoie .

Flash SSD Kingston V300 2.5″, 240GB, SATA 3

Gaming - SSD upgrade

In cazul in care nu detineti un ssd asta ar fi o solutie ideala, pe care putem migra sistemul actual de operare fara a ne pierde datele si a continua sa ne folosim de sistem.

Iar in cazul in care vreti o solutie de stocare de tip hdd, recomand HDD WD Blue 1TB, 7200rpm, 64MB, SATA 3 . Ideal pentru un sistem de gaming. Iar ssd-ul de 240 GB o sa ne ajunga sa instalam si jocurile direct pe ssd pentru a ne imbunatati loading-ul si aplicatiile instalate pe windows si mai ales timpii de copiere/citire foarte mari care ne ajuta si la boot-area windows-ul la pornirea sistemului.

Bun, acum ca am reusit sa terminam aproximativ 35% din investitie fara a renunta la vechiul sistem. Urmatorul pas va fi cel mai mare ca investitie. Daca avem un sistem cu o platforma mai veche de arhitectura. De exemplu Haswell si vrem sa trecem la Skylake, exista varianta sa ramanem cu vechile memorii ram DDR3, care functioneaza si pe tehnologia Skylake (mici exceptii) dar va recomand sa va orientati spre DDR4. Iar in cazul acesta va trebui sa investim din prima in toate cele 3 componente (placa de baza, procesor,RAM).

Memoria ram putem sa optam doar pentru 8GB si putem ulterior sa cumparam inca 8GB.

Iata si ce recomand eu:

Procesor Intel® Core™ i5-6600K

PC - Procesor intel i5
Mergem pe un procesor care ne asigura cel putin 4-5 ani de gaming fara probleme. Se poate face overclocking pe viitor, dar mai trebuie sa adaugam si un cooler aftermarket .

Dar pentru moment il folosim la puterea nativa. Acest procesor este favoritul gamerilor din toata lumea, fiind cel mai bine vandut procesor din Statele Unite si nu numai.

Placa de baza MSI Z170A TOMAHAWK

Gaming - Placa de baza upgrade

Daca am optat pentru un procesor overclockabil. Am mers si pe o placa de baza format ATX pentru carcasa aleasa anterior. O placa de baza capabila sa faca overclock la procesor in conditii optime. Foarte stabila, cu radiatoare pentru VRAM pentru a proteja mosfetsii si capacitorii placii de baza, in timpul gamingului si cand o sa fie overclockat procesorul. Tema rosie a sistemului va arata cu adevarat spectaculos in unitate. Cu 2 benzi led in jurul panoului de sticla o sa arate excelent sistemul. Cu softuri de monitorizare a temperaturilor si voltajelor si un control al ventilatoarelor extraordinar.

Memorie Corsair 8GB x 2

Gaming PC - Memoria RAM upgradePentru a sustine overclock-ul trebuie sa fim atenti la memoria ram, sa aiba support XMP, si sa aiba o frecventa de O.C cat mai buna. Mergem pe mana Corsair, 2 placute in dual channel la 3Ghz de 16GB. Este suficient pentru a putea ridica procesorul la 5Ghz pentru a fi stabil in Turbo mode. O sa ne ajute foarte mult si la partea de editare video avansata.

Totalul schimbarii platformei va fi undeva spre 2000 de lei. Dupa ce schimbam si aceste piese putem spune ca am terminat in proportie de 75% calculatorul. Si deja o sa simtim imbunatatirile mai ales pe partea de multi tasking si editare foto si video. Dupa acest pas ne ramane sa vindem vechea platforma de placa de baza cu procesor si memoria RAM ddr3.

Sa zicem ca vom putea recupera cel putin 60% din investitia de schimbare a platformei. Deci nu vom resimti la fel ca si cum am cheltui din prima pe toate componentele fiindca le facem treptat si in tot acest timp nu vom fi nevoiti sa ne oprim sistemul.

Am ajuns la finalul proiectului de upgrade de sistem gaming si editare video-foto nivel mediu editarea. Dar nu inainte de a cumpara si cea mai importanta componenta si anume placa video.

Eu recomand pentru acest sistem o placa video capabila sa duca jocurile in detalii full, chiar si jocurile din viitoarele ani.

Placa video MSI GeForce® GTX 1070

Placa video nu trebuie neaparat sa fie ultima componenta. Dar nu pot sa stiu ce sistem are fiecare si daca este capabil sa duca o astfel de placa video. Ea poate fi si prima achizitie din proiectul de upgrade, depinde de sistemul la care o sa faceti upgrade.

O placa perfecta pentru acest procesor, capabila sa duca multe jocuri pe ultra chiar si la rezolutie 4K, foarte rece, foarte silentioasa cand nu ne jucam, cu destule CUDA cores pentru a ne ajuta la compilatii. Este la fel ca procesorul, una din cele mai bine vandute componente in lumea gamerilor. Plus ca tema este tot rosie ca si restul componentelor. Eu recomand si benzi led setate pe alb sau galben pentru iluminarea carcasei.

Cooler procesor Deepcool Maelstrom 120

gaming cooler 2019

Iata si un cooler acceptabil la pret si care se potriveste cu tema sistemului, si poate fi montat frontal pe carcasa, dar eu recomand instalarea pe tavan a carcasei.

Am lungit acest articol care sper ca o sa va fie util pentru a va face upgrade la sistem fara a fi nevoiti sa intrerupeti utilizarea acestuia.

Puteti vedea mai multe sisteme de gaming pe diferite bugete aici:  Recomandari PC pentru jocuri

In cazul in care nu dispuneti de sumele pentru upgrade-ul din acest articol, importanta este ordinea din articol si cum sa procedati sa recuperati din banutii investiti.

Flavius Tech

Pasionat de IT, cu experiență de 24 de ani în informatică, angrenat în diferite proiecte de dezvoltare web, am creat Flavius-Tech.ro din pasiunea pentru noile tehnologii din IoT (Internet of Things) pentru informarea obiectivă și corectă a diferitelor produse IT. Pentru 2024, o să creez cele mai bune configurații și recomandări pentru componentele de ultimă oră din industria IT&C.

6 Comentarii

  1. Buna ziua.
    Te rog sa imi recomanzi un upgrade la acest PC ce are urmatoarele componente
    -procesor Intel Core i5 2400CPU@3,1GHz (4CPUs)
    -memorie ram 16 Gb
    -placa baza Asustek Computers INC-P8H61-MLE , editia REV x.ox
    -placa video NVIDIA GEFORCE GTX 550 TI , 1GB memorie , (3ddi)
    -hard disk Hitachi HDS721010DLE630 ATA Device , 1TB ,

    Ma intereseaza acest upgrade in special pentru gaming. Cu aceasta configurare merge greu , cu setarile la minim.
    Deasemeni as vrea sa-i adaug si un SSD de 250-500 gb.
    Multumesc astept sfatul tau.

      1. Un buget de maxim 5000 ron atat imi pot permite sau usor peste. In ceea ce priveste rezolutia nu am gasit alt cuvant care sa exprime detaliile unui joc. Multam fain de raspuns.

        1. Am găsit un sistem cu 32gb ram pentru gaming: Raptor5
          Vei avea nevoie de memorie ram mai multă pentru acele jocuri, de aceea am căutat un sistem de gaming cu 32GB memorie ram.
          Va duce toate jocurile cu detalii maxime, dar la rezoluția FULL HD. La 4K va trebui să jonglezi puțin din setări pentru avea fps-uri mai multe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button