Astăzi, mai aproape de 2024, o să discutăm despre alegerea unui monitor gaming bun pentru gaming și câteva sfaturi de achiziție legate de cumpărarea monitorului perfect pentru jocuri. Monitoarele de gaming au caracteristici și dotări diferite de ecranele normale pentru multimedia.
Este ușor de înțeles de ce gamerii acordă o atenție sporită și vor să facă cea mai bună alegere de monitor pentru gaming. Astăzi o să fac un #Top 8 al celor mai bune și bine vândute monitoare pentru gaming din lume.
Nici nu se pune problema altfel ca un gamer care se respectă și investește într-un sistem desktop pentru gaming să nu acorde atenție monitorului. Când investești sume mari într-un pc gaming nici nu se poate altfel decât să ne alegem un monitor pe măsură. Toate sunt cu refresh rate 144 Hz, un detaliu foarte și poate cel mai important al utilizatorului, timpul de răspuns al monitoarelor sunt de 1ms în cazul modelelor Benq si 5ms in cazul LG. Eu am ales cinci modele pe diferite categorii de prețuri și detaliile legate de conectivitate și rezoluții mai jos:
La ce să fim atenți când cumpărăm un monitor gaming?
Monitoarele de jocuri vin într-o varietate de modele, dimensiuni și cu prețuri variate. De obicei, alegerea celui mai bun monitor gaming este o chestiune subiectivă și se limitează la echilibrarea unei varietăți de caracteristici pentru a izola monitorul care prezintă cea mai bună valoare pentru voi.
Dar care sunt lucrurile cărora ar trebui să le acordați atenție într-un monitor de jocuri?
Voi răspunde la acest lucru, pe lângă faptul că voi oferi o perspectivă suplimentară, in acest articol.
Rezoluţie monitor pentru jocuri
Primul și cel mai important factor care trebuie luat în considerare este, desigur, rezoluția display-ului.
Monitoarele de gaming de astăzi pot avea următoarele rezoluții:
- 1080p (Full HD)
- 1440p (QHD / 2K)
- 2160p (UHD / 4K)
O rezoluție mai mare înseamnă un număr mai mare de pixeli care, la rândul său, înseamnă mai mult detaliu vizual și o claritate mai buna a imaginii.
Cu toate acestea, cel mai mare obstacol în menținerea majorității jucătorilor de la rezoluțiile QHD și UHD sunt limitările hardware. QHD devine încet noul standard, majoritatea platformelor de joc de la mijlocul gamei fiind capabile să mențină o valoare stabilă de 30 FPS în acea rezoluție. UHD este o poveste cu totul alta, deoarece doar cele mai puternice GPU-uri moderne vor putea sa depășeasca peste 60 FPS și să spună că vor ajunge la 144 fps.
Acestea fiind spuse, înainte de a decide asupra rezoluției voastre ideale, luați în considerare puterea GPU (placa video) și dacă preferați performanța sau calitatea vizuală. În majoritatea cazurilor, vă sfătuiesc să mergeți pe o rezoluție mai mare (fie QHD sau UHD), deoarece este mai potrivită în viitor.
Refresh Rate
Rata de reîmprospătare a monitorului este măsurată în Hertz (Hz) și măsoară de câte ori monitorul poate reîmprospăta imaginea afișată pe secundă. Acest lucru determină de asemenea câte cadre pe secundă va fi afișat pe monitor. Rata de refresh trebuie corelată cu fps-urile atinse de joc pentra a avea parte de o imersiune la adevărata capacitate a moniotorului.
Atenție!!!
Nu confundați rata de refresh a monitorului cu FPS-urile. Frames per Second se refera la cadrele de imagini succesive intr-o secunda, iar rata de refresh se refera la frecventa cu care se reimprospătează acele imagini. Sunt similare, și înțeleg de ce se face confuzia aceasta. Dar, totuși sunt 2 lucruri tehnice care funcționează total diferit.
Dar, da!
Se corelează fps cu hz, pentru a simți diferențele dintre un monitor de 60hz si 144hz trebuie și placa video să aibă capacitatea să prelucreze imaginile respective la peste 144 fps.
Monitoarele pot avea următoarele rate de reîmprospătare (cele mai comune), dar sunt și mici excepții:
- 60Hz
- 144Hz
- 240Hz
Este important să rețineți că o rată de reîmprospătare ridicată nu are scop decât dacă placa video voastră. poate prelucra numărul adecvat de cadre pe secundă.
Deci, înainte de a decide să obțineți un monitor de 144Hz sau 240Hz, asigurați-vă că placa grafică poate rula jocurile pe care le doriți la frame rate atât de mari.
Tehnologia panoului (display-ului)
Astăzi, sunt două mari categorii de display-uri care sunt în frunte:
- TN (twisted nematic)
- IPS (in-plane switching)
Fără a intra în diferențele tehnice dintre cele două, să abordăm imediat cateva din diferențele esențiale.
Nu o să vorbesc despre panourile VA, poate într-un articol viitor o să spun și de ce.
Panourile IPS oferă o calitate vizuală mai bună. Aceasta înseamnă o reproducere a culorilor mai vibrante și mai precise, precum și unghiuri de vizualizare mai bune.
Cel mai mare avantaj al unui panou TN este că acestea suportă timpi de răspuns mai rapizi. Apropo de timpul de răspuns…
Timpul de raspuns pentru monitor gaming
Timpul de răspuns al pixelilor este măsurat în milisecunde (ms) și reprezintă cât timp un singur pixel trebuie să treacă de la negru la alb sau să comute între diferite nuanțe de gri.
Dar la ce ajuta timpul de răspuns în gaming?
În esență, cu cât timpul de răspuns este mai mic, cu atât vor fi mai ușoare mișcările camerei. Pe de altă parte, un timp de răspuns ridicat va duce la estomparea mișcării (frame drop), deoarece pixelii nu au suficient timp pentru a comuta între culori în timpul mișcării rapide a camerei. O altă problemă posibilă este reprezentarea ghosting effect, dar aceasta este doar o problemă cu monitoarele din prezent.
Acum, așa cum am menționat mai sus, panourile TN suportă timpii de răspuns de 1 ms, în timp ce panourile IPS pot să scadă maxim la 4 ms. Care dintre ele alegeți depinde în întregime de preferința voastră, de reacție, sau de calitate vizuală. În plus, este posibil să nu observați nici măcar o diferență între 1ms și 4ms dacă nu le-ați comparat unul lângă celălalt sau dacă acestea sunt deja folosite pentru a reduce timpii de răspuns.
Țineți cont că și rezoluția monitoarelor de jocuri are un rol important când vine vorba de timpul de răspuns, o rezoluție mare are mai mulți pixeli care trebuie să aibă un timp de răspuns cât mai mic pentru a avea calitate a imaginilor bună.
Un gamer profesionist vede acele schimbări mai ușor.
Mărimea ecranului
Dimensiunea ecranului nu este la fel de mare ca o înțelegere cu monitoarele, de vreme ce le veți vedea aproape, iar diferențele sunt destul de mici.
Astăzi,
Monitoarele pentru jocuri sunt între 21 și 27 inch, deoarece acestea reprezintă echilibrul perfect al clarității vizuale și al confortului vizual. Orice ar fi mai mare și ar trebui să fie privit de la distanță și orice altceva mai mic și nu ar beneficia la fel de mult de rezoluții înalte.
Mărimea pe care o alegeți depinde în întregime de voi.
Dacă aveți de gând să cumpărați un monitor de 1080p (FHD), este mai bine să NU depășiți 27 de inch la diagonala monitorului, deoarece densitatea pixelilor va fi foarte mică și în final veți observa pixelii. Țineți cont că și densitatea pixelilor pe fiecare cm contează, deci diferite densități ale pixelilor în aceeași diagonală de monitor pot avea rezultate vizuale diferite. Nu toate monitoarele de 27 inch FULL HD au aceeași densitate a pixelilor, deci puteți avea rezultate diferite de la model la model.
Pentru monitoarele de gaming peste 27 inch, vă recomand să vă orientați spre monitoare QHD sau UHD, rezoluții recomandate peste FULL HD.
Deci,
Să rezum…
Dacă aveți un birou mai micuț și stați prea aproape de monitor, nu văd sensul în a alege un monitor cu diagonala mare.
Oricum ochiul uman nu are o vedere periferică bună. O diagonală mare, ne va face să rasucim capul să vedem în lateralele monitorului.
Vederea periferică la ochi este undeva la 35 de grade perpendicular cu direcția în care privim, restul este ceață.
Conectori monitor gaming
Un monitor gaming modern pentru jocuri are următoarele intrări și ieșiri:
DisplayPort 1.4 – cea mai bună alegere pentru transferul video / audio pe PC
HDMI 1.4 / 2.0 – Nu suportă rate de reîmprospătare la rezoluții mai mari ca DisplayPort, dar la fel de viabile pentru soluțiile de la mijlocul gamei, transferă și video și audio
Ieșire audio de 3.5 mm – concepută ca un mijloc mai convenabil de a conecta căștile sau difuzoarele direct la monitor în loc de panoul din spate al plăcii de bază sau de panoul frontal al carcasei
În afară de acestea, un monitor gaming poate avea de asemenea o intrare audio de 3,5 mm și unul sau mai multe porturi USB de diferite tipuri.
Alte tipuri de conectori monitor gaming
Există și alte tipuri de conectori pe care un monitor poate include, dar cele de mai sus sunt cele mai întâlnite. Compatibilitatea video / audio nu ar trebui să fie o problemă, deoarece majoritatea plăcillor grafice vin cu cel puțin unul sau mai multe porturi DisplayPort sau HDMI și pot transfera și sunetul.
Singurul lucru pe care trebuie să-l aveți în vedere este dacă există dispozitive USB pe care intenționați să le conectați direct la monitor și planificați cumpărarea în consecință.
Câteva cuvinte de final,
Cam atât, tot ceea ce este important să țineți minte atunci când alegeți un monitor de jocuri! Țineți minte toate cele de mai sus și puteți fi siguri că veți realiza o achiziție inteligentă.
Vă recomand, de asemenea, să lăsați un comment in secțiunea de mai jos, dacă aveți nevoie de orice sfat de achiziție.
Ce monitor gaming să cumpăr?
Las și 7 modele de monitoare pentru jocuri pe care le consider foarte bune pe bugete diferite:
Recomandare + Top 9 monitoare gaming pentru 2024
#1 Monitor LED Lenovo Y27h-30
Un monitor performant de gaming
Cele mai bune caracteristici:
- QHD
- Brightness bun
- Boxe integrate 3w
- Ghosting redus substanțial
Puțin impresionat de felul cum se mișcă în gaming acest monitor, având timpi de răspuns foarte mici, reușește să reducă ghostingul foarte mult și păstrează și culorile SDR foarte bine. Deși este în categoria high-end al monitoarelor de gaming, nu duce lipsă de câteva minusuri notabile.
-Unghiuri pe verticală slabe – culoarea neagră are diferite nuanțe dacă privești din unghiuri mici pe verticală, pe orizontală este ok.
-Contrast – nativ este destul de slab la partea de contrast, sunt monitoare de 500-600 de lei care au contrastul similar cu acesta. Știu, în gaming nu este atât de important contrastul și nu e sfârșitul lumii, dar merită notat.
-HDR – destul de mediocru, în schimb se descurcă admirabil la SDR și are o acuratețe destul de bună a culorilor.
Mă cunoașteți! Caut mereu bilele negre!
Cu toate acestea, pot zice că sunt bile negre mai puțin importante și nu afectează sesiunile de gaming, de aceea îl și recomand.
Păreri PRO:
- ghosting mic
- imagini sdr excelente
- 0.5ms timp răspuns MPRT
- brightness bun
- anti-glare
- boxe binevenite
Păreri CONTRA:
- constrast slăbuț pentru un monitor de 2000 de lei
- calitate HDR slabă
#2 Cel mai ieftin monitor de gameri
Un monitor de gaming ieftin de buget
Cele mai bune caracteristici:
- 165 Hz
- Timp de răspuns 1ms
- Full HD
- Ghosting redus
Am găsit cel mai ieftin model de monitoare pentru cei cu buget limitat. Mai jos de prețul acesta nu pot să recomand, sau cel puțin dacă îl cumpărați cu intenția de a-l folosi în jocuri.
Un monitor care nu excelează deloc, dar nici nu pot să spun că are defecte majore.
Veți avea parte de foarte puțin ghosting și doar la anumite jocuri se simte acest lucru, dar depinde și cât de antrenat aveți ochiul. Marea majoritate a jucătorilor nu observă ghostingul deloc.
Puțin backlight bleeding mai pronunțat, mai ales atunci când în cameră este mai întuneric. Apropo de întuneric, dacă aveți lumini puternice în cameră, s-ar putea să aveți dificultați în a folosi acest monitor pentru gaming, luminozitatea lui este cea mai slabă dintre toate monitoarele de jocuri din acest top.
Consola de butoane
Eh da, aici îmi displace modul cum sunt puse butoanele pe margine-spate, sunt foarte greu de controlat și o să vă fie dificil să-i faceți setările. Setările de fabrică nu sunt tocmai fericite și va trebui să vă jucați puțin la temperaturile de culori și la setările de contrast.
Dar o dată făcute, nu veți avea de ce să mai umblați la meniurile monitorului.
Păreri PRO:
- ieftin
- ghosting redus
- are display port
- boxe integrate mediocre – dar sunt
Păreri CONTRA:
- rama destul de groasă
- luminozitate prea mică
#3 Monitor gaming LED TN LG 23.6″
Un monitor destul de ieftin pentru 2024
Cele mai bune caracteristici:
- 144hz
- suport solid
- AMD Radeon FreeSync
În condițiile actuale de criză, prețurile electronicelor crește simțitor în ultimii ani, 2024 nu este exceptat nici el. Deocamdată pot să spun că are un preț relativ mic acest monitor de gaming, are caracteristicile unui monitor profesional, dar este destul de ieftin pentru a-și permite aproape orice gamer să-l cumpere.
Certificare energetică?
Eficiența energetică nu e cea mai bună, dar puțini gameri sunt cei cărora le pasă acest aspect, nu?
Are destule detalii în scenele întunecate, iar pentru gamerii de shootere acest aspect este un real avantaj, depinde bineînțeles și ce tipuri de jocuri aveți favorite. Acest model are accentul pus pe gamerii de shootere.
Panoul display-ului monitorului
Fiind un panou de tip TN, culorile vii și redările cu acuratețe nu sunt cele mai bune la acest monitor pentru jocuri. Banuiesc că îl cumpărați pentru gaming, nu pentru a edita fotografii pe el. Are și avantajul că are un timp de răspuns de o milisecundă.
Dimensiunea unui pixel este de 0.2715 mm, ce spuneam mai sus despre densitatea pixelilor, convertit în pixeli pe fiecare inch, înseamnă o densitate de aproape 68,9 pixeli pe inch, este foarte bună ținând cont de diagonala acestui monitor, 23.6 inch. Cu alte cuvinte, nu veți sesiza cu ochiul liber pixelii.
Cuvinte de final
Merită!
Să cumperi un monitor de 144hz reali, nu este un lucru căruia să nu-i acorzi atenția. Fiind și alte monitoare mai ieftine, diferența o va face la detalii acest monitor.
Am observat în ultimul timp o scumpire a monitoarelor, dar ce nu s-a scumpit în ultimul timp?
Păreri PRO:
- 144 Hz
- ghosting effect redus
- cabluri incluse în pachet
- densitate pixeli mare
- relativ ieftin
Păreri CONTRA:
- culori fade
- consum mare de energie
- backlight bleeding cam mare
#4 Monitor Gaming DELL S2721HGF Curbat
Un ecran de 144hz cu G-Sync
Cele mai bune caracteristici:
- G-Sync
- 144 Hz
- Densitate
- Blocare suport/stand
- Cablu HDMI inclus
- Ecran curbat
De la acest preț încep categoriile monitoarelor de gaming cu pretenții. Sigur putem să găsim un monitor mai ieftin pentru jocuri, însă micile inconveniente la ele se vor aduna și vor diminua experiența și imersia în jocuri.
Panoul este VA, nu are culorii foarte vii precum un IPS, dar nici nu este necesar pentru gaming acest lucru, până la urmă este un monitor de gaming. Caracteristicile unui panou de gaming sunt altele și nu pot fi regăsite decât în acest tip de ecran.
Timp de răspuns 1ms, setările de fabrică sunt aproape ideale, doar bagați cablul de alimentare și cel de date și sunteți gata de fps-uri.
Se văd pixelii?
Fiind un ecran de 27 inch full hd, toți se întreabă dacă se văd pixelii, diagonala aceasta fiind cam maximă care poate fi recomandată pentru gaming. Are o densitate bună a pixelilor și dacă stați mai departe de 50cm de ecran, nu aveți cum să observați pixelii.
Luminozitatea este mai mult decât suficientă pentru un monitor chiar și într-o cameră mai bine iluminată, dar nu excelează la acest capitol.
Beneficiază atât de G-Sync, cât și de FreeSync…fie că ai o placă grafică de la AMD, fie Nvidia va fi excelent pentru ambele cazuri.
Punctez un minus la capitolul sincronizare, dacă nu aveți plăci video puternice, s-ar putea după perioade lungi să experimentați pentru scurte momente desincronizări dacă activați FreeSync-ul, posibil să fie necesar să-l conectați prin display port.
În concluzie,
Este unul dintre cele mai bune monitoare de gaming din 2024!
Păreri PRO:
- densitate pixeli 82 ppi
- ecranul curbat oferă imersiune mai bună
- are și display port
- design și meniuri bune
- setări de fabrică bune
Păreri CONTRA:
- nimic
#5 Monitor de gaming WQHD Samsung Odyssey
Recomandare monitor 2k de top
Cele mai bune caracteristici:
- G-Sync
- FreeSync
- Panou IPS
- HDR 10
- 165 Hz
Nu puteam să exclud din acest top și câștigătorul articolului.
Un monitor cu un contrast excepțional, detaliile afișate pe ecran sunt altceva! Fiind un IPS, aș tinde să cred că timpul de răspuns nu are cum să fie de 1ms, dar cumva au reușit să-i îmbunătățească input lag-ul cei de la Samsung. Culorile sunt vibrante datorită panoului IPS, iar rezoluția 2K (QHD) pentru un ecran de 27 inch este perfectă aș spune.
Rația dintre înalțime și lățime este excelentă pentru gaming, pentru cei învățați cu acest raport 16:9, ideal și pentru vizionat filme. Dar are o setare pentru a-l pune pe 21:9, mișto nu? Pentru jocuri de tip FIFA sau filme în format cinema.
La fel și acesta, ca modelul anterior de la DELL, are setările din fabrică foarte bine calibrate, poate fi folosit și pentru editare foto. Contrastul lui îl recomandă și pentru fotografi/editori video, dar diagonala îl dă puțin de gol, aș recomanda o diagonală puțin mai mare și poate și o luminozitate mai puternică pentru foto editing.
Totul e ROZ sau sunt și bile negre?
Modul HDR este bun doar dacă aveți întuneric în cameră, pentru că se pare că intensitatea luminii scade considerabil.
Unghiurile de vizualizare mai mari fac să-și piardă puțin din intensitatea culorilor, deci dacă îl cumpărați cu scopul principal de a privi la el conținut video cu mai multe persoane, nu îl recomand.
Păreri PRO:
- are și G-Sync și FreeSync
- 165Hz
- densitate bună a pixelilor
- este WQHD
- culori și contrast remarcabile
Păreri CONTRA:
- în modul HDR pierde luminozitate
- unghiuri de vizualizare mici
Cel mai bun monitor de gaming 2024
Calitate panou - 10
Acuratețea culorilor - 9.8
Flicker - 9.2
Nivelul negrului - 9.6
Lipsă stuttering - 10
9.7
Scor obținut
Samsung Odyssey câștigă titlul pentru cel mai bun monitor pentru jocuri din acest articol. Sigur, prețul nu este ieftin, dar consider că merită diferența de preț, față de un monitor ieftin pentru jocuri.
#6 Monitor gaming 144 Hz Lenovo Legion
Un monitor pentru gamerii cu buget ieftin
Cele mai bune caracteristici:
- 144Hz
- HDR
- 400 cd/mp
- rame subțiri
Acest model de monitor de gaming este unul cu raport calitate-pret-performanță foarte bun. Ramele subțiri sunt ideale pentru o configurație pc gaming HIGH-END cu un setup de 3 monitoare.
Luminozitatea este destul de mare, în special pentru cât de ieftin este monitorul. În categoria aceasta de prețuri nu prea ai cum să găsești monitoare cu peste 300-350 nits luminozitate, acest tip de monitor de gaming are 400 nits.
Poate ești interesat și de o configurație personalizată: Vezi Acest Link
Păreri PRO:
- ecran 144 Hz
- preț ieftin
- ideal pentru setup de 3 monitoare
- luminozitate bună
- ecran TN
Păreri CONTRA:
- setari putin dificil de realizat
- trebuie făcute și câteva setări la placa video
#7 Monitor gaming QHD 144Hz Asus
Monitor recomandat și pentru jocuri, dar și pentru media
Cele mai bune caracteristici:
- Diagonala 27 inch
- Rezoluție QHD
- 144 Hz
- unghiuri de vizualizare bune
Un monitor ”multi-tasking” , este foarte bun pentru gaming, dar și pentru conținutul media. Fiind un panou IPS, are culori mai vii și unghiuri de vizualizare mai bune, comparative cu panourile TN.
Sigur,
Vine cu ”inconvenientul” că are un timp de răspuns de 4 ms, probabil ziceți că nu e mare diferența.
Depinde cum priviți lucrurile, eu zic ca 4 milisecunde sunt de 4 ori mai multe decât un panou TN de 1 milisecundă.
Nu știu cum de au redus Ghostingul la un panou IPS, dar a funcționat parțial dacă pot să spun, dar nu este eliminat complet. Parte de backlight bleeding are, dar eu nu consider acest lucru ca pe un lucru esențial, din moment ce numai în anumite circumstanțe vezi acele inconveniente.
Păreri PRO:
- ecran IPS (bun si la multimedia)
- unghiuri bune de vizualizare
- culori mai vibrante comparative cu un panou TN
- ecran WQHD
- 144 Hz
Păreri CONTRA:
- preț deloc ieftin
- ecran reflectiv putin enervant
#8 Monitor 2k gaming 144 Hz, 27 inch AOC
Cel mai bun monitor de gaming cu raport calitate-pret-performanta bun
Cele mai bune caracteristici:
- Monitor 2K
- Ecran non-reflexiv
- 144 Hz
- Boxe integrate
- Contrast dinamic mare
Cele din urmă sunt cele dintâi. Da, unul dintre cele mai bune monitoare existente. Pentru prețul la ofertă, aceste modele de monitoare sunt foarte bune, mai ales când ofertele sunt cele mai bune. Aveți ocazia să prindeți un monitor la preț ieftin.
Deocamdată nu mai este la ofertă, dar a fost la 1600 de lei nu demult.
Sigur, nu este totul roz la acest model. Dar părțile negative sunt întîlnite la majoritatea monitoarelor de gaming.
Unul din ele, faptul ca rata de refresh este atinsă doar digital, rata de refresh ”nativa” analogică este sub 100 Hz.
Păreri PRO:
- preț ieftin
- diagonală bună
- panou anti-glare
- timp de răspuns de 1ms
- 144 Hz
- rezoluție 2K
- cabluri incluse în pachet
- boxe (modeste, dar sunt)
Păreri CONTRA:
- nerecomandabil pentru afișare multimedia
#9 Monitor Gaming LED 27 Dell S2716DG
Un model reușit de monitor pentru gaming de la DELL cu G-sync
Cele mai bune caracteristici:
- G-sync activ
- 144Hz nativ
- Unghiuri vizualizare bune pentru un panou TN
- Cablu display port inclus
Trebuia să pun în acest top ecrane de gaming și un model de la DELL. Acest model este special conceput doar pentru gaming. Deși este un panou de tip TN, are unghiuri de vizualizare mari și sigur, culorile sunt ok. Trebuiesc puțin calibrate dacă puneți preț pe acuratețea culorilor. Dar, fiind un articol pentru monitoare de gaming, este evident că nu îl recomand pentru multimedia sau editare foto la nivel PRO.
G-sync este cel care face diferența de preț între acest model și altul cu FreeSync. Eu personal, consider că merită acea diferență, în special dacă ai un sistem de gaming cu placă video de la Nvidia.
În pachet vine cu cablul display port, un cablu USB și bineînțeles cablul de alimentare.
Stuttering-ul este aproape inexistent, sincronizarea între cadre/sunet este foarte bună. Dar, ca la toate ecranele TN suferă puțin de image bleeding, iar la scenele întunecate din jocuri nu prea apar detaliile ca la un ecran IPS. Deci, uniformitatea ecranului la afișarea de negru lasă de dorit.
Deși are minusuri destule, îl consider câștigător. Minusurile sunt legate de alte detalii, nu de experiența sau imersiunea din gaming. Cu excepția scenelor întunecate, experiența de gaming este net superioară uneia cu monitor FreeSync. Este greu să redau în cuvinte diferențele vizuale, trebuie încercate ambele pentru a vă face o idee.
Păreri PRO:
- G-syncul merită prețul mărit
- este 144 hz nativ
- culorile din fabrică nu au acuratețe dar le puteți îmbunătăți din soft foarte mult
- nu are bleeding la culori
- are timp de răspuns mic
- stuttering aproape inexistent
- nici image flicker nu are aproape deloc, sau este insesizabil
Păreri CONTRA:
- nu este HDR
- uniformitatea nivelului de negru este slabă rău de tot
- nu vine calibrat la culori corect din fabrică, dar după calibrarea manuală atinge un nivel de peste 95% la acuratețea culorilor
- contrastul de asemeni este slăbuț
Daca aveti un sistem gaming performant, nu va incurajez sa il folositi la un tv led 4k, este pacat sa faceti gaming pe un televizor daca sistemul este dotat cu componente de ultima ora.
Stiu,
Sunt putin scumpe, dar gasiti drone bune care au de 3 ori pretul unui astfel de monitor. Depinde si din ce unghi priviti achiziția.
Recomand achizitia unui monitor PRO.
Foarte interesant , chiar sunt in cautarea unui monitor de gaming buget de maxim 1500-1600 lei ,eu acum am urmatoarea configuratie: i5 4690 ,z97xgaming 3,hyperx 8g 1600mhz , radeon r7 360 gigabyte 2GB ,sirtec 750W smart.
As dorii sa ma ajuti in alegerea unui monitor deoarece pe viitor voi face si upgrade la placa video doar ca bugetul va fii limitat undeva la 1500-2000 lei. Ca jocuri ma joc aproape toate genurile de la FPS pana la RPG gen shadow of mordor
Acum am vazut ca are si o reducere consistenta modelul de 27 inch din articol. Eu iti recomand sa incerci sa ajungi la el, e bun si cel de 24 dar cu timpul o sa vrei un monitor mai mare. Este extraordinar in gaming acel monitor.Diferenta de pret este mica acum intre pretul de la pcgarage pentru cel de 24 si pretul de la emag la cel de 27. Dar este stoc limitat si nu stiu daca o sa il mai gasesti pana cand o sa te decizi. Placile video o sa se mai ieftineasca de indata ce apar noile gpu-uri grafice care urmeaza sa apara si la AMD si la Nvidia. Cred ca o sa te incadrezi cu bugetul foarte bine avand in vedere ca o sa achizitionezi mai tarziu placa video. Foarte bun procesorul ala. Si eu folosesc la desktop i5 4570 si este fantastic, al tau e putin mai puternic. Sursa sirtec cum se descurca in O.C? Nu te uita la monitoarele cu vsync sau gsync ca sunt prea scumpe tehnologiile acelea si sunt departe de a fi puse la punct. Inca apar desyncronizari dintre gpu si monitor. Cat despre rata de refresh, acolo eu zic ca se face diferenta in experienta traita in gaming fata de monitoarele pe 60 Hz. Cred ca vor ajunge gpu-urile de tip gtx 980 sub 2000 ron in viitorul apropipat si de ce nu poate chiar un r9 390x, dar eu zic ca e mai recomandabil sa mergi pe gtx 980 la nivelul asta de gaming. Sursa e potenta pentru orice gpu.
Cum adica sursa sa se descurce in O.C ? iar pentru placa video as opta mai mult pentru generatia urmatoare deja au aparut 1080 astept 1070 sa vedem la ce preturi va fii daca nu voi alege tabara cealalta dar nu stiu cand vor aparea in iunie sau iulie sa vad daca se merita…
Am vazut ca ai o configuratie mai ciudata, placa de baza care suporta o.c (overclocking) si procesor care practic nu suporta O.C si este blocat, am crezut ca faci overclocking cu sistemul si te intrebam daca e stabila sursa pentru overclocking. Gtx 1080 e cea mai buna din lume la toate capitolele la ora actuala, nu are concurenta. http://www.pcgarage.ro/placi-video/asus/geforce-gtx-1080-founders-edition-8gb-ddr5x-256-bit/?use_voucher=5U52TELR
Monitorul, ti-am recomandat sa incerci sa iei unul din modelele din articol este putin mai scump acela de 27 de inch dar crede-ma ca pe viitor o sa ti se para mica diagonala de 24.
am inteles , procesorul a fost la o oferta buna de aceea am achizitonat unul blocat lam luat anul trecut pe la 900 de lei mi sa parut best buy. Bugetul fiind limitat am sa ma opresc la acel LG 24gm77 din ce am citit are o reproducere de culori foarte buna fata de alte modele in gama lui de pret , referitor la placi video mai am de asteptat pana apar si cele de la AMD.
Momentan am 1200 de lei alocati pentru placa video mai strang ceva banuti si sa vedem pe ce ii arunc. Mersi pentru sfaturi si succes in continuare la ceea ce faci !
Conteaza foarte mult acea rata de refresh sa fie peste 120Hz , o sa vezi diferente uriase intre gamingul pe vechile monitoare de 60 Hz. Pentru placile video de 1200 ron eu zic ca astepti degeaba AMD, o sa fie mult mai scumpe de 1200, dar poti merge pe un r9 de la AMD, sunt foarte bune in performante si mai ieftine.
Stiu ca 1200 lei nu sunt de ajuns de aceea pana apare AMD cu seria noua mai am timp sa strang ceva..sa achizitionez un 480 sau chiar 490
LG-ul are 1ms timp de raspuns!
Da! Cu conditia sa fie setat pe rata de refresh pe 144hz. Altfel o sa aiba timpul de raspuns la 5ms.
Pai cine da 1200 de lei pe un monitor cu panel TN capabil de 144Hz ca sa-l tina la 60 de Hz? Vad ca multi sunt confuzi cand vine vorba de timpul de raspuns al LG-ului…mi se pare mie sau unii sunt deranjati de acest LG superior vestitului xl2411?
Personal, prefer xl2411 in dauna LG-ului din articol. Sunt mai focusati pe calitatea componentelor decat pe marketing cum sunt cei de la LG. Asta nu inseamna ca este un model slab LG-ul, cat despre 60hz, crede-ma sunt o multime de oameni care nu se pricep si folosesc monitoarele la 60hz chiar daca ele duc mai mult. Sunt multe cazurile cand nu e necesar din nestiinta sau din lipsa componentelor. De ex daca folosesti portul vga, sau nu ai placa video pentru a seta rata de refresh a monitorului. Inclusiv la al meu un ultra wide care poate fi overclockat la 75hz. Nu mai spun ca anumiti producatori „uita” sa specifice pe site-urile lor rata de refresh nativa. Nu vorbesc despre marketingul de genul clear motion rate.
Salutari, ce monitor imi recomanzi dintre acestea 3 te rog ? : https://www.displayspecifications.com/en/comparison/85501e3304
Salut,
Lenovo este putin peste celelalte 2.
Salut.
In materie de tastatura de gaming foarte calitativa, ce ai recomanda ? In prezent am una mecanica de la Redragon si pot spune ca sunt destul de dezamagit de ea, se vede ca e chinezarie ieftina… trebuie sa o schimb pentru ca unele butoane nu mai primesc comanda, apas si reactioneaza foarte intarziat sau deloc, ceea ce ma afecteaza mult in gaming… Si de aceea m-ar interesa cam care ar fi cea mai buna optiune/cele mai buni optiuni de pe piata.
Salutare,
De la 400 de lei in sus incep tastaturile care au calitate a materialelor superioare.
O recomandare ar fi: HyperX Alloy Origins
Sunt ok produsele de la HyperX ?
https://www.emag.ro/tastatura-gaming-mecanica-razer-huntsman-elite-iluminare-chroma-rgb-switch-optic-liniar-negru-rz03-01871000-r3m1/pd/DXC6NGBBM/?ref=fav_pd-title de asta ce parere ai ? am vazut ca o prezentasei si tu intr-un articol recent despre tastaturi mecanice si intelesesem ca e cam cea mai buna de pe piata la ora actuala, asa e ?
Daca iti permite bugetul, acel model este si mai bun, cu switch-uri activate de senzori optici, senzori similari cu cei de mouse. Feedback bun al tastelor si nici nu sunt superzgomotoase.
Am inteles. Dar ceva asemanator ca si performante, tot cu switch-uri activate de senzori optici si tot un model de la Razer, dar la un buget un pic mai mic, de 400-550 ron (maxim 600 ron sa zic) ai putea sa imi recomanzi ceva ? Multumesc!
Bună ziua, am cumpărat tv LG 43nano753PR,108.vreau sal folosesc ca și monitor la pc ( gtx1660 ) . Din când în când se închide imaginea ( clipește) . Ce setări sa folosesc pt a juca wot sau ce trebuie schimbat?
Salut,
Posibil sa fie 2 cauze.
Semnal slab pe cablu, fie este de slaba calitate cablul, fie este prea lung.
A doua cauza si cea mai probabila este cauza instalarii driverului nvidia necorespunzator. Fie ai avut alte drivere anterioare instalate si ai pus peste ele un alt driver, fie cel instalat nu este potrivit pentru acea placa video.