Nu știu cum stați voi, dar eu nu mai suportam să colectez sticle PET de la apa plată cumpărată și nimănui nu cred că-i place să cumpere mereu sticle de plastic de apă la magazin, iar apoi să le arunce, dar există soluții pentru a găsi cel mai bun filtru de apa de apartamente pentru apele de la rețeaua națională și vă vor aduce economie de timp/bani/risipă de pet-uri de plastic. Probabil o să vă întrebați care este diferența dintre o sticlă de apă îmbuteliată și apa filtrată direct la voi acasă de la rețea? Vă spun că există posibilitatea și dovada că este mai bună cea filtrată decât cea de la magazin cumpărată. În viitor voi aborda și subiectul sistemelor de filtrare adiționale, cele de tip independente (căni filtrante) pe blog.
Eu ce filtru de apa de la retea folosesc?
Eu, personal, folosesc sistem de filtrare a apei simplu cu 3 niveluri de filtre de la Aquaphor de ani buni și nu pot decât să mă felicit pentru inițiativă. Nu trebuie să cheltuiți averi ca să gasiți cel mai bun filtru de apa pentru robinetul vostru, există soluții foarte ieftine și extrem de convenabile din toate punctele de vedere.
Cum să alegi cel mai bun filtru de apa ?
În primul rând trebuie să știi alimentarea de apă în cazul tău de unde se face.
- Dacă stai la casă și ai un puț forat pentru apă potabilă, mai mult ca sigur vei avea nevoie de un sistem de filtrare mai complex, eventual cu osmoză inversă, dar va trebui periodic să duci la teste mostre de apă constant.
- Dacă stai la casă/apartament și primești apa de la rețeaua locală de distribuție a apei potabile, atunci costurile sunt mult mai reduse, pentru că apa aceea este testată de municipalitate și nu are cum să fie contaminată, însă adaosul de clor în apă s-ar putea să o facă imposibil de băut.
Eu stau la bloc și am ales cel mai bun filtru de apa de robinet cu filtru special pentru a elimina clorul din apa de la robinet, dar are și alte funcții. Este un filtru de apă eficient și ieftin!
Rolul fiecărui filtru
Un sistem cu 2 sau 3 nivele de filtre, fiecare filtru de apa are câte un rol diferit. Este relativ simplu de instalat, însă trebuie ceva modificări la teava de pe tur de furnizare a apei, mai exact este necesar a fi montat un T-eu cu robinet pentru a regla cantitatea de apă care va ajunge la filtre. Teoretic, nu este nevoie decât de câteva chei și un clește de tip papagal, 2 găuri de fixare a filtrelor de apă și mașină de găurit pentru montajul robinetului pe care va curge apa filtrată.
Un astfel de sistem de filtrare a apei de la rețeaua de distribuție a apei locale este ideal. Țineți cont că apa este deja testată și ar trebui să fie safe să o beți direct de la robinet, însă filtrere vor acționa ca un filtru adițional și au și funcția de declorificare și filtrare activă cu carbune activ.
Ce fel de filtre de apă trebuie să folosesc?
În principiu va fi diferit de la caz la caz și ideal ar fi să mergeți să testați apa la un laborator profesional și acolo veți afla și ce tipuri de filtre să folosiți.
Dau exemplul propriu!
Eu la mine primesc apă cu doză mare de clor și are gust de clor, așadar am optat pe un sistem de filtrare orientat pentru a înlătura clorul, majoritatea kit-urilor cu 3 nivele de filtrare vin cu filtru special de a scoate clorul din apă.
Importanța clorului în apa de la rețea!
Clorul are rol să omoară majoritatea bacteriilor și să dezinfecteze, deci nu este ceva rău și majoritatea furnizorilor de apă din fiecare localități atribuie un nivel de clor în funcție de cât de vechi sunt conductele și în funcție de analizele apelor din orașe/localități.
De aceea spun că fiecare caz poate să difere.
Duritatea apei de la retea pentru filtrare
Duritatea este de asemeni un factor care trebuie luat în considerare și sunt filtre speciale concepute pentru dedurizarea apei. De obicei vă dați seama dacă apa este dură când lăsați obiectele de inox sau nichel expuse la apă, acestea vor apărea cu pete albe, acela este „tartrul” sau calcarul depus pe obiectele de inox sau nichel.
Cum instalez un sistem de filtrare acasă?
Majoritatea sistemelor filtrante cu 3 sau mai multe nivele de filtrare vin cu tot ce este necesar pentru instalare. Însă sunt și câteva scule de care veți avea nevoie, în principiu o cheie reglabilă+1 cheie papagal și de multe ori este necesar să aveți și o bormașină cu burghiu special pentru chiuveta pe care o aveți, fie inox, granit sau alte materiale. Este necesară pentru găurirea și montarea bateriei speciale de filtru.
Dar,
Dacă nu vreți să aveți bătăi de cap, un instalator ar trebui să instaleze un sistem de filtrare de apă foarte repede, depinde și de instalația fiecăruia dintre voi, dar teoretic în maxim 1 oră se poate instala.
Cel mai bun filtru de apa pentru robinet ar trebui să conțină aproape toate piesele care vor necesita pentru instalare (filtrele propriu-zise, robinetul+sistemul de fixare pe chiuvetă, conductele de pex subțiri pentru intrare+ieșire din filtre, T-eul cu robinetul de reglare a debitului și câteva holzșuruburi pentru fixarea filtrelor sub chiuvetă)
Recomandare cel mai bun filtru de apa + TOP 4
Am făcut un TOP 4 cele mai bune sisteme de filtrare a apei de la rețeaua de apă potabilă.
#1 Cel mai bun filtru de apa potabila Aquaphor Crystal
Filtrarea apei cu raportul cel mai bun al calității/prețului de pe piață
Cele mai bune caracteristici:
- Carbon-bloc
- 8000 litri filtrați
Cel mai bun, sau cel mai ieftin filtru de apa pentru robinet pentru 2023, depinde cum priviți acest lucru, acest tip este cel mai des utilizat la instalațiile de apă de la rețea naționale/locale. Este un sistem cu 3 filtre, fiecare are rolul lui, iar în cazul în care aveți nevoie de dedurizarea apei, acele 3 filtre se pot reconfigura și achiziționa ulterior.
E greu de instalat acest sistem de filtrare?
Este relativ ușor de instalat, puțin dificil la instalarea bateriei, care va necesita o gaură în blatul mobilei lângă chiuvetă, sau găurirea chiuvetei. Dacă aveați probleme și simțeați gust de clor în apa de la robinet, atunci acest tip de filtru este ideal pentru a reduce aproape total cantitea de clor din apă + sistem de filtrare a impurităților de până la 0.8 microni.
Sistemul de filtrare cu cărbune activ are o eficiență foarte mare.
După instalare, eu personal, am lăsat apa la filtru să curgă vreo 2 ore continuu, deși în manual spune că mai puțin. Țineți cont că dacă nu cumpărați acest model de filtru de apă, s-ar putea ca să aveți nevoie să lăsați apa să curgă mai mult sau mai puțin după instalare.
Dacă filtrul nu este folosit 7 zile sau mai mult, din nou va trebui să lasați apa să curgă măcar 10 minute, pentru a elimina apa acumulată în filtre care nu a mai circulat cât timp voi nu ați folosit robinetul. Debitul trebuie reglat la 2litri/minut din robinetul de pe T-eul inclus în pachet.
Update:20.iunie.2022
Rozeta cromată ( dar de plastic) de la robinet s-a rupt! Cel mai probabil acum va trebui să cumpăr un robinet întreg, calitatea materialului rozetei este un plastic slab!
Păreri PRO:
- foarte eficient la declorificare
- ieftin
- relativ ușor de instalat
- apă comparabilă cu cea îmbuteliată
Păreri CONTRA:
- sistem greoi de reglare a debitului din t-eu
- rozeta bateriei este de slabă calitate
Cel mai bun filtru de apa pentru robinet
Declorificare a apei - 10
Preț - 10
Fără gust metalic a apei - 10
Reducere impurități - 9.2
9.8
Scor obținut
AQUAPHOR este un brand care a dovedit că are cel mai bun raport la preț/calitate a apei de pe piața din România. Sistemele lor de filtrare a apei nu dau greș niciodată. De aceea acest sistem de filtrare cucerește titlul pentru cel mai bun filtru de apa de robinet din România.
#2 Filtru cu 5 stagii de filtrare a apei de la retea
Un filtru care produce apă mai bună decât cea cumpărată
Cele mai bune caracteristici:
- 5 stagii de filtrare
- Impurități sub 0.01 microni
- Filtre de inox alimentar
- Păstrează mineralele
Un sistem de filtrare deloc ieftin, dar trebuie să țineți cont și de economiile pe care le veți avea pe termen lung. Dacă aveți o familie cu mai mulți membri, atunci amortizarea investiției va fi mai rapidă, dacă adunați banii cheltuiți pe apa îmbuteliată.
Nu este cu osmoză inversă, așadar este ideal pentru apartamente și case care sunt racordate la retelele de apă municipale sau locale.
Are avantajul că are filtrele din inox, iar acesta poate fi un mic avantaj din privința contaminării sau mai bine zis a riscului de contaminare mai scăzut față de sistemele de filtrare din plastic.
Filtrele au durate de viață diferită și va trebui să la achiziționați succesiv. Trebuie să luați în considerare că și prețul este mai mare la aceste filtre comparativ cu cele de plastic.
Ce-mi place?
Îmi place că nu trebuie întregul filtru schimbat, ci doar ce este înăuntrul containerului de inox, așadar acesta este un beneficiu, altfel costurile erau mereu mari la schimbare. Deci, dați puțin mai mulți bani la început, dar apoi cheltuielile de schimbat filtre sunt mai mici. În jur de 200 de lei ar costa un set întreg de filtre, dar pe cel de bumbac îl veți schimba mai des.
Cam aceleași costuri ca la filtrele cu 3 nivele de filtrare de plastic.
Păreri PRO:
- apă mai bună decât cea îmbuteliată
- relativ ușor de montat
- filtrele sunt din inox
- kit-ul de filtre este ieftin
- manometru
Păreri CONTRA:
- preț mare inițial
- necesită atenție la schimbarea cartușelor
#3 Filtru apa aquacalcium prin osmoza inversa
Filtru cu funție de osmoză inversă și dedurizare a apei
Cele mai bune caracteristici:
- Dedurizare apă
- Osmoza inversa
- Filtru de mineralizare
- 5 Trepte de filtrare
O soluție bună și pentru cei care stau la casă și au puț de apă potabilă forat în pământ și care este tratat în prealabil.
Acest model are 5 trepte de filtrare, inclusiv membrană pentru osmoză inversă. Dar, aceasta, va trebui schimbată la fiecare 6 luni. Nu pot fi subiectiv și să spun că este cel mai bun filtru de apa cu membrană pentru osmoză inversă. Însă raportul preț/calitate este foarte bun la ora scrierii articolului. Poate deduriza apa, însă depinde și de apa care ajunge la voi. S-ar putea ca debitul apei să nu fie suficient pentru voi. Așa că veți fi nevoiți să cautați cel mai bun filtru de apa cu rezervor mai mare.
Ce are în plus filtrul acesta?
Are avantajul că este inclus și filtrul de mineralizare a apei, pentru a satura nivelul de calciu (AquaCalcium), este destul de scump acel filtru și trebuie schimbat periodic. Bazinul/recipientul de stocare a apei filtrate este de 12 litri. Apa nu va ma avea gust de clor/metalic niciodată după instalarea filtrului acesta. În plus, poate elimina bacteriile din apă precum: jardia, substanțe chimice, rugină de pe conductele vechi, etc.
Filtrele se schimbă o dată la jumătate de an sau maxim 9 luni, iar membrana pentru osmoză inversă după 2 ani maxim 4 ani.
Păreri PRO:
- apă mai bună decât cea îmbuteliată
- sistem de filtrare cu 5 trepte
- ideal pentru case
- robinet de calitate superioară
- filtru de mineralizare inclus
Păreri CONTRA:
- nimic
#4 Filtru de apa KLCAQUA cu alcalinizare
De data aceasta am pus în top și unul cu alcalinizare
Cele mai bune caracteristici:
- Nu demineralizează
- Compact
- 6 trepre de filtrare
Eh, cât marketing!
Măcar nu este minciună, chiar păstrează mineralizarea apei, cu condiția ca apa de la rețea care vine pe conducte să fie mineralizată. Filtrele de mai sus opresc anumite minerale din apă, iar acest tip de filtru le re-mineralizează!
Nu este ceva magic, ci doar că are un filtru dedicat doar pentru a păstra mineralizarea apei. Dar dacă apa de la rețea nu are minerale suficiente, atunci acest filtru este puțin prea inutil, în sensul că nu veți avea nevoie de el și puteți folosi și un filtru ieftin, nu veți simți nici o diferență de calitate a apei.
Bun,
Acum depinde foarte mult și de rețeaua voastră cu alimentare de apă. Dar este corect, să pui un preț mai mare și vei sta împăcat cu gândul că nu-ți mai pasă cât este apa de bună de la rețeaua națională.
Fiindcă am vorbit doar de sistemele de filtrare a apelor de la robinet de la rețelele naționale, și acest filtru va necesita anumite unelte în plus pentru instalara. Un burghiu de 12 pentru tipul de chiuvetă sau materialul mobilei unde-l veți monta și o cheie reglabilă pentru a strânge T-ul din pachet.
Da! Vine cu toate piesele necesare instalării!
Cum este cu PH-ul acestui sistem de filtrare a apei de robinet?
Este menținut în „sweet spot-ul” apei de care are nevoie organismul nostru, undeva la 8 menține PH-ul, deci nu vor fi probleme digestive din cauza acidității prea mari a apei. Repet, că depinde foarte mult și de apa care vă ajunge vouă la robinet, unele sisteme de filtrare naționale sunt mai bune, altele sunt cu adevărat bombe cu ceas și nimeni nu verifică periodic calitatea apei care este furnizată.
Dacă nu aveți grijă în furnizorul „național” de apă, atunci cu acest sistem de filtrare nu veți da greș. Nu știu nici eu de ce toată lumea numește rețeaua de apă, rețea națională! În realitate majoritatea rețelelor de apă sunt contracte vândute firmelor să se ocupe de filtrarea apelor noastre de robinet, dar sunt și excepții.
Păreri PRO:
- nu este deloc ieftin
- reduce demineralizarea apei
- până la 22 litri de apă/zi filtrată
- menține PH-ul la nivelul 8
Păreri CONTRA:
- cam scump
În concluzie,
Nu putem spune că anumit sistem este cel mai bun filtru de apa de robinet, totul depinde de apa care ajunge la voi. Nu putem fi subiectivi pe acest domeniu. Vă stăm la dispoziție dacă aveți nevoie de un sfat. Lăsați un comentariu mai jos.
Bună ziua, va rog sa îmi spuneți dacă pt apa de robinet apartament sector 6 este ok KLQAQUA filtru recomandat de dvs. Mtumesv
Bună,
Da! Este potrivit pentru reteaua de apă locală.