Tech news

Despre tehnologia Li-Fi

Router cu tehnologia LiFi

Tehnologia Li-Fi vs Wi-Fi

Asa cum probabil deja stiti, o noua tehnologie in plina dezvoltare promite mult in domeniul transmisiei datelor fara fir. A fost inventata o noua metoda de transmitere de date (internet) care vrea sa inlocuiasca transmisia datelor prin undele radio folosite in prezent. Asadar trebuie producatorii de routere, antene wireless sa se teama ca le este pusa in pericol afacerea?

Tehnologia LiFi (vezi articol pe wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/Li-Fi) se bazeaza pe controlul luminii emanate de becuri, aceasta poate fi modulata sa pulseze de mii de ori intr-o secunda si nu vom putea simtii acest efect cu ochiul liber, acele pulsatii vor fi receptionate sub forma unui cod binar. De exemplu daca pulseaza de 2 ori lung de ordinul nanosecundelor, receptorul care primeste acea pulsatie o sa o transcrie ca pe un cod primit si vom avea un pachet de date. Acestea se realizeaza cu ajutorul unor diode care se pun la sursa de lumina led.

Invitație pe canalul Youtube

Avantajele LiFi:

  • Transmiterea datelor este teoretic fara margini. Aceasta putand atinge viteze de transmitere de ordinul Terrabitilor/secunda.
  • Nu implica unde magnetice,  radio sau de orice alta natura care poate cauza cancer.
  • Teoretic ar trebui sa fie mult mai ieftina, dar implica si schimbarea placilor de retea care sa receptioneze acea lumina pulsata.

Dezavantajele LiFi:

  • Cel mai mare, este ca trebuie sa ai device-ul si lumina led in apropiere.
  • Ziua in aer liber nu poti avea internetul. Iar noaptea numai daca vor fi modificate becurile stradale pe unde treci

Bun, ce cred eu despre aceasta tehnologie. Are potential sa inlocuiasca routerele traditionale, dar implica schimbarea infrastructurii in casa, internetul o sa vina tot pe fir in casa si acesta trebuie convertit cu un alt device si distribuit la fiecare bec din casa. Daca nu va deranjeaza sa aveti in casa becurile pornite in permanenta atunci sunteti candidatul perfect. Nu este concludent daca becul trebuie sa aiba o intensitate mare pentru a transmite internetul, dar presupun ca pe viitor vor fi imbunatatiri.

Voi ce credeti? O sa aiba succes „Internetul-Lumina”? Va astept cu un comentariu.

Fiți deschiși la minte! Dar nu foarte deschiși ca s-ar putea sa v-o pierdeți.

Flavius Tech

Pasionat de IT, cu experiență de 24 de ani în informatică, angrenat în diferite proiecte de dezvoltare web, am creat Flavius-Tech.ro din pasiunea pentru noile tehnologii din IoT (Internet of Things) pentru informarea obiectivă și corectă a diferitelor produse IT. Pentru 2024, o să creez cele mai bune configurații și recomandări pentru componentele de ultimă oră din industria IT&C.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verifică de asemeni și
Close
Back to top button