Tech news

Apogeului tehnologiei vine in anul 2022

Se estimeaza ca in 2022 va intra in impas actuala tehnologie

Majoritatea inginerilor si fizicienilor teoreticieni afirma ca in curand procesoarele vor stagna.

Din anii ’90 pana in prezent puterea unui computer s-a dublat din 2 in 2 ani. Conform teoriei lui Gordon E. Moore care a afirmat acum mai bine de 50 de ani ca intr-un final se va ajunge la apogeul procesoarelor (https://ro.wikipedia.org/wiki/Gordon_Moore).

In ultima decada puterea procesoarelor aproape ca s-a triplat din 2 in 2 ani.

Invitație pe canalul Youtube

Unde a ajuns in prezent tehnologia?

Procesoarele Intel s-au fabricat din 2015 cu tehnologia 14nm.

14nm(nanometri) face referire la marimea unui tranzistor fiind de 14 nanometri.

Ca sa va faceti o idee ce inseamna aceasta unitate de masura, luati un fir de par si despicati-l in 1400 de fire de-a lungul firului sau mai exact este marimea peretelui celulei sanguine din corpul uman. Un procesor de server 18-core Intel Xeon Haswell-E5  are nu mai putin de 5.560.000.000 tranzistori si asta este un procesor cu 2 generatii mai vechi, in prezent s-a ajuns la procesoare cu peste 14 miliarde de tranzistori.

Tehnologie - Transistor 3 cai

Acela este un tranzistor de tip trioda de pe un integrat de telefon mobil. Cele din procesoare au aceeasi functie dar sunt invizibili cu ochiul liber. Se pot vedea doar la microscop magnifiat la 1000x.

Pur si simplu in curand va fi imposibil sa creezi un procesor mai puternic in viitorul apropiat. In prezent un procesor de smartphone are putere mai mare de calcul decat computerul navetei Apollo 11 care a fost prima ce a aterizat pe luna.

Ce se va intampla in 2022 cu actuala tehnologie?

Exista 2 posibilitati.

  1. Fie se va scala procesorul in marime pentru a sustine acest progres tehnologic.
  2. Fie o noua tehnologie ii va lua locul.

O noua tehnologie, din research-ul facut de mine si careia ii dau credit este legata de fizica cuantica. Un prim procesor cuantic deja a fost realizat in laborator. Singura problema ar fi stabilizarea la nivel atomic a electronilor. Este in faza de prototip, dar daca se reuseste stabilizarea lui, acesta are potential de a se dezvolta exponential. Asta ar duce in 10 ani ca un procesor cuantic de marimea unui procesor intel din prezent sa inglobeze o putere de calcul cat toate procesoarele de pe tot globul la un loc.

Sistemul binar actual functioneaza pe principiul 1-adevarat SAU 0-fals, un procesor cuantic va functiona pe principiul 1-adevarat SI 0-fals. Teoretic va calcula ambele instructii simultan.

Ca un exercitiu sa va ganditi cum lucreaza un procesor actual va supun unui test.

Se da o cutie si punem un catel in interiorul cutiei si revenim peste 2 saptamani si intrebam un calculator daca este viu sau mort catelul. Calculatorul actual o sa spuna ca este „adevarat sau fals”, pe cand un computer cuantic va spune „adevarat si fals„. Pentru un calculator cuantic vor exista ambele raspunsuri ca fiind corecte pana in momentul ce ii vom da variabilele. Voi ce ziceti? Este viu catelul?

O sa ma mai documentez putin in legatura cu noile computere cuantice si voi scrie un articol dedicat. Se estimeaza ca pana in 2030 s-ar putea sa vedem si primul calculator cuantic pus in productie.

Eu va astept cu un comment cu parerile voastre.

Fiți deschiși la minte! Dar nu foarte deschiși ca s-ar putea sa v-o pierdeți.

 

 

Flavius Tech

Pasionat de IT, cu experiență de 24 de ani în informatică, angrenat în diferite proiecte de dezvoltare web, am creat Flavius-Tech.ro din pasiunea pentru noile tehnologii din IoT (Internet of Things) pentru informarea obiectivă și corectă a diferitelor produse IT. Pentru 2024, o să creez cele mai bune configurații și recomandări pentru componentele de ultimă oră din industria IT&C.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verifică de asemeni și
Close
Back to top button