Oicât aș încerca eu, un TOP 9 pentru cele mai bune laptopuri recomandate în acest an, 2023, acoperă doar o parte din categoriile de utilizare. Alegerea laptopului nu este foarte ușoară, sunt 2 detalii principale care te ajută să reduci cu 90% din lista totală a laptopurilor:
- Stabilirea unui segment de prețuri
- La ce vei folosi laptopul
După ce vei avea un segment de buget orientativ și stii la ce o să fie folosit notebookul, totul începe să se simplifice și lista cu laptopuri se restrânge.
După acești doi pași, căutările se vor restrânge la doar circa 10% dintre toate laptopurile de pe piață. Din acele laptopuri rămase vom alege detaliile și caracteristicile personalizate care ne interesează.
Alte detalii de care să țineți cont înainte de cumpărarea laptopului:
- Brandul
- Performanța
- Fiabilitatea
- Designul
- Materialele de construcție
- Performanța de răcire/aerisire
- Calitatea ecranului
- Portabilitatea
- Autonomia
Cum cumperi cele mai bune laptopuri?
Răspunsul întrebării ”ce laptop să cumpăr?” nu poate fi un răspuns obiectiv. Întregul răspuns este subiectiv și va fi diferit de la persoană la persoană. De aceea am creeat această listă cu top 8 pentru laptopuri din aproape fiecare categorie de prețuri și de tipuri de utilizări.
Fiți realiști!
Nu trebuie să aveți pretenții pentru cele mai bune laptopuri și performante pentru editare video, dar să aveți bugete ieftine de 2.000 RON. Dar, pentru astfel de performanțe vă recomand o configurație pc ieftină de editare video.
Sigur,
O să fie și laptopuri capabile de editare video, însă nu vor fi deloc ieftine. Cele mai bune soluții depășesc 5.000 de lei dacă vreți performanțe decente pentru video editing.
Haideți să vedem și restul criteriilor de alegere a celor mai bune laptopuri pe 2023.
Ce brand preferați pentru laptopuri?
Acum, sunt din nou subiectiv, fiecare din voi poate ați avut experiențe plăcute sau neplăcute cu anumite branduri și nu pot spune ca HP este mai bun ca DELL sau Acer etc. Însă eu pun un plus la laptopurile din gama ieftină de prețuri pe HP si DELL. Le consider a fi laptopurile ideale in raport calitate-performanta-preț. Asta nu inseamna ca un Lenovo sau Asus sunt mai prejos. Laptopurile Lenovo, în opinia mea, sunt foarte bune pe segmentul business, sau de la laptopuri performante HIGH-END de TOP, acolo Lenovo excelează foarte mult.
Performanțele componentelor laptopurilor
Fiecare modele de laptopuri pune accente pe câte o componentă, puteți găsi spre exemplu 2 laptopuri cu configurații ale componentelor aproape identice, mai puțin 2 detalii:
- unul cu ssd de 480 GB
- altul fără ssd, dar cu HDD de 2TB
Iar în funcție de necesitate veți alege unul dintre modelele laptopurilor. Unor persoane s-ar putea să le convină să aiba un spațiu de stocare mare, altora le-ar conveni un spațiu de stocare mai rapid dar mai mic în capacitate.
La fel se întâmplă și cu restul componentelor, unele laptopuri poate au 8GB RAM, altele au 16GB. Totul se rezumă la tipul de utilizare a laptopurilor.
Fiabilitatea laptopurilor
E greu să estimez fiabilitatea unui laptop de calitate. Totul depinde de fiecare utilizator și de felul cum utilizează laptopurile. Dacă îl vei folosi în condiții de umiditate mărită, fiabilitatea laptopului va scădea drastic. Condiții de praf, dacă nu cureți mai des sistemul de ventilație, în cazul în care folosești laptopul în condiții outdoor de praf, atunci fiabilitate va scădea și ea.
Designul laptopului ideal
Gusturile nu se discută, personal, mie îmi plac foarte mult LenovoThinkPad pentru segmentul de ultrabookuri. Iar, în privința laptopurilor de gaming, îmi plac cele de la ASUS.
Uite aici și un articol dedicat pentru laptopuri de gaming: CITEȘTE TOT
Voi, probabil o să aveți alte gusturi.
Lăsați un comentariu în secțiunea de mai jos cu răspunsul la întrebare ”ce design de laptop îmi place?”
Materiale de constructie
E cert că la laptopurile de pana la 2500-3000 ron materialele predominante sunt plastice. Chiar și la laptopurile de gaming mai scumpe sunt folosite materiale plastice. Ecranele au pe interior cadru de metal pentru a nu se îndoi. Cel mai slab la acest capitol cred că stă HP, în rest depinde de modelul laptopului, multe companii pun accent pe plastic cu finisaje lucioase sau imitație metalică. Laptopurile premium sunt cu carcase metalice, aliaj, fibra de carbon sau chiar accente de cupru în unele cazuri. Mi-aș dori să văd specificațiile laptopurilor la calitatea plasticului. Însă nici o companie nu specifică acest lucru. Sunt și materialele plastice de mai multe feluri. Ar fi frumos să specifice ce plastic este folosit la construcția lor.
Performanța de răcire și aerisire
Nu este ușor să proiectezi un laptop performant care să fie și ușor dar să și răcească componentele foarte bine. Inginerii companiilor care se ocupă de proiectarea laptopurilor trebuie admirați pentru proiectările de design și de felul în care reușesc să țină sub control temperaturile fără a face rabat de la designul exterior. Aici este după părerea mea cel mai important criteriu în alegerea laptopurilor.
Dacă aveți ocazia și vreți să alegeți între 2 laptopuri și puteți să le testați, vă sfătuiesc să le puneți la un stress test pe ambele simultan și verificați temperaturile după test.
Fiabilitatea laptopurilor depinde foarte mult de performanța răcirii componentelor. În categoria de jos a prețurilor majoritatea laptopurilor stau decent la capitolul acesta. Fiecare model diferă și nu vă pot spune cu obiectivism pe care să îl alegeți. Nu vă așteptați să aveți la laptopuri temperaturile pe care le aveți pe un desktop PC pentru că nu este cazul.
Calitatea ecranului laptopului
Din pacate nu pot sa dau un sfat la acest capitol. Este un criteriu important la ecran care tine mai mult de testarea directa a unui model. Este important sa fie foarte stabil, sa nu se indoaie daca il ridicam din colturile ecranului. Daca il folosim pentru foto/video editing sau ca multimedia atunci pot sa recomand un laptop cu ecran mat. Depinde si ce tip de panel are pentru consumul de energie. Acestea sunt cateva din caracteristicile pe care trebuie sa le luati in considerare. Nu uitati, ecranul este cel mai mare consumator de energie la laptopuri. Rezolutia conteaza numai daca lucram in domeniul graficii. Dar pentru laptopuri de vizionat filme sau multimedia, eu consider ca HD-ready este suficient pentru ecran. Pentru gaming este bine sa fie Full HD. Iar pentru foto editing, cu cat rezolutia este mai mare cu atat mai bine.
Oricum majoritatea laptopurilor sunt echilibrate din acest punct de vedere.
Portabilitate cele mai bune laptopuri
Evident ca pentru asta cumparam un laptop bun, pentru a putea sa il transportam. Aici un caracteristica importanta o joaca acumulatorul. In windows performantele laptopului sunt limitate atat timp cat functioneaza pe acumulator. Inclusiv puterea procesorul grafic are de suferit, dar si ecranul. Acestea pot fi modificate din power management plan. Aviz gamerilor care isi cumpara cele mai bune laptopuri pentru gaming. Pentru a beneficia de puterea maxima a sistemului va trebui sa tineti cablul de alimentare in timpul gamingului, sau sa modificati power managementul din windows.
Alta caracteristica importanta este data si de porturile echipate, sa avem usb-uri, hdmi, mufa rj-45 sau card reader pentru a nu fi nevoiti sa caram dupa noi diferite adaptoare. Un alt aspect de luat in considerare este greutatea. Aici pot sa va sfatuiesc sa fiti atenti la un lucru, degeaba este laptopul de 1kg daca alimentatorul are 3kg , multi producatori nu specifica acest lucru. Dar cand il punem in geanta laptopul suntem fericiti ca este usor dar cand luam transformatorul/incarcatorul dupa noi constatam ca este mai greu ca laptopul in sine. Aici nu prea avem de ales. Doar sa alegeti un laptop sa va tina bateria destul incat sa nu fiti nevoiti sa va luati si incarcatorul. Majoritatea incarcatoarelor sunt mari, sunt si cazuri in care este urias incarcatorul.
Autonomia bateriilor laptopurilor
Autonomia depinde si de modul de utilizare. Puteti sa va orientati dupa marimea acumulatorului care este specificat in miliamperi (mAH) . Majoritatea magazinelor de eCommerce nu specifica la toate laptopurile cantitatea de miliamperi ci sunt trecute numarul de celule care nu au nici o relevanta. Puteti gasi aceste informatii pe site-urile producatorilor de laptopuri dupa codul de producator al laptopului respectiv. Daca nu va descurcati lasati un comment mai jos cu modelul de laptop si caut eu detaliile legate de acumulator.
Daca folosim laptopul in gaming sau ca multimedia pentru filme atunci si autonomia scade drastic la fiecare laptop. De mentionat:
Scoateti bateria din laptop cand este încarcat maxim si aveti incarcatorul la indemana pentru a putea sa ii mariti durata de viata a bateriei. Atat timp ca aveti ocazia sa puneti incarcatorul, nu are nici un sens sa tineti bateria inauntru. Daca il folosim la birou zilnic recomand a scoate bateria daca este posibil. Puneti bateria doar cand nu aveti surse de curent la dispozitie. Incercati sa nu lasati sa se descarce sub 15% din capacitatea acumulatorului daca este Litiu bateria.
Recomandare + TOP 9 cele mai bune laptopuri:
Update 19.octombrie.2023
#1 Recomandare laptop bun la orice Acer Aspire 3
Cel mai bun raport preț/performanțe
Cele mai bune caracteristici:
- WiFi 6
- BlueLightShield
- Iris® Xe
Deși nu este cel mai ieftin laptop, l-am pus primul în top datorită performanțelor raportate la prețul lui. L-am ales pentru că este un laptop/notebook bun la orice și fără prea multe compromisuri. Este totuși limitat la partea de gaming, dar se va descurca la jocuri mici nepretențioase datorită graficii Iris xe.
Da,
Probabil nu-l pot recomanda pentru gamerii cu pretenții, dar aveți în topul acesta și modele de laptopuri recomandate pentru jocuri.
La ce excelează acesta? Multitasking, light video editing, editare foto la nivel mediu, softuri de randări 3d, etc.
Este destul de …hmmm care e cuvântul?
Dinamic!!!
Se poate folosi la o sumedenie de taskuri și fără compromisuri, nici la greutate, nici la conectivitate, nici la autonomia bateriei. Toate sunt bune la acest laptop.
Trebuie să aibă și minusuri nu?
Da, dar nu aș zice că este tocmai un minus faptul că nu are windows preinstalat, deci pentru firme acest laptop poate fi un downside destul de consistent, având în vedere faptul că firmele trebuie să aibă licențe la toate softurile folosite.
Dar pentru restul categoriilor de persoane fizice, acest laptop este ales pentru performanțe în diferite softuri și de aici se subînțelege faptul că instalarea unui windows nu este capăt de lume și majoritatea oamenilor știu să instaleze un windows. Sper!
Păreri PRO:
- 16gb ram
- ușor 1.6kg
- autonomie mare
- procesor performant și bine răcit
- ecran decent full hd
Păreri CONTRA:
- nu are windows
- nu are port usb type c
- luminozitatea ecranului slăbuță
#2 Laptop Lenovo 15.6” ThinkBook 15 G2 ITL
Un laptop destul de performant și decent ca preț
Cele mai bune caracteristici:
- Spill-resistant
- Cititor de carduri
- WiFi 6 – Connect anywhere
- Ecran de 15.6 inch
Pentru segmentul de business îl recomand, are un raport de calitate-preț-performanță foarte bun. Este destul de aproape de segmentul de ultrabook-uri, dar câteva caracteristici îl fac un simplu notebook. Sunt multe avantaje la acest laptop, printre care și partea de conectivitate, este ideal pentru a ține o videoconferință online, însă camera web nu vă dă pe spate, este ok doar dacă încăperea în care vă aflați abundă din punctul de vedere al iluminării. Totuși sunt și câteva minusuri care mă împiedică să-l dau câștigător al acestui articol din top.
Este unul dintre cele mai bune laptopuri
Da, cu siguranță l-aș fi ales pe acesta, însă lipsa windows-ului cu licență o să-i împiedice probabil pe cei din segmentul business să-l cumpere. Alt inconvenient este legat de ecran, în combinație cu webcam-ul. Ca să ai o imagine bună la camera web, va trebui să stai într-o încăpere foarte bine iluminată, sau outdoor, iar în momentul acela, luminozitatea ecranului este mult prea slabă și este aproape imposibil să mai vedeți ceva pe ecran.
Dar, la partea de procesare și rapiditate în deschiderea aplicațiilor se descurcă admirabil. Și, nu uitați, are doar 1.7 kg și materiale de construcție decente, deci, este foarte ușor de transportat.
Păreri PRO:
- ușor
- raport calitate/preț/performanță bun
- ecranul mare de 15.6 inch
- are 2 usb-uri type C
- are fingerprint reader
- taste iluminate
- tastatură numerică
Păreri CONTRA:
- nu are Windows
- ecran slab iluminat
- acuratețe culori ecran slabă
#3 ASUS VivoBook S14
Un laptop ultraportabil bun la toate pentru 2023
Cele mai bune caracteristici:
- Procesor Generatia 11
- NanoEdge
- AIPT
Un laptop de calitate la pret decent. Tinand cond de conditiile actuale de criza a semiconductorilor, acest laptop este bun la aproape orice. Singura limitare reala pe care o vad vine din partea memoriei RAM, avem doar 8GB memorie RAM, putina tinand cont ca suntem aproape sa trecem in 2023.
Totul compenseaza cu multe plusuri la acest laptop, unul si printre cele mai importante este plusul legat de procesor, un procesor de ultima generatie care are performante notabile, dar nu este i7, ci i5.
Alt plus este constituit din materialele de constructie, sunt de calitate buna, da cu adevarat senzatia de produs premium.
Un lucru care incepe sa ma surprinda la laptopurile Asus este legat de calitatea display-urilor laptopurilor lor, care in trecut aveau carente grave. Acum, in 2023, acest model de laptop are un display de calitate mai mare, dar nu pot sa spun ca este senzational.
Ce nu ma surprinde, este acumulatorul laptopului, ca de obicei autonomia laptopurilor Asus este foarte mare.
Da!
Este unul dintre cele mai bune laptopuri din 2023!
Păreri PRO:
- raport pret/performanta/calitate materiale foarte bun
- autonomie mare
- materiale de constructie bune
- tastatura iluminata
- usor
- autonomie mare
Păreri CONTRA:
- erau bineveniti 16GB memorie RAM
- fara Windows
#4 ASUS TUF – Cele mai bune laptopuri de gaming?
Un model de laptop performant, bun pentru gaming
Cele mai bune caracteristici:
- Sincronizare adaptiva
- THUNDERBOLT 4
- Wi-Fi 6
- Tehnologie sunet de anulare a zgomotului
- Ventilatoare N-BLADE, eficiente la racire
Un laptop cu performante de desktop PC.
Tinand cont de conditiile actuale de criza a semiconductorilor si cea generata de cryptomonezi, in care placile video dedicate s-au scumpit enorm, acest model de laptop de gaming se pliaza pe mai multe categorii de utilizatori.
Are o placa video integrata RTX 3050, ceea ce este enorm de benefic in conditiile actuale din 2023. Desi este marketat ca fiind un laptop de gaming, eu merg mai departe si spun ca poate fi folosit si ca statie mobile de editare video, ce-i drept pentru gama medie de utilizare.
Are 16GB memorii ram integrate, dar are un slot liber pentru a mai adauga inca 16 GB ram.
Despre display
Vorbeam de displayurile Asus la modelul de mai sus recomandat, de data aceasta nu mai impresioneaza acest laptop, are un display cu doar 250 nits luminozitate. Nu este creeat pentru a fi utilizat outdoor. Dar sa nu uitam ca vorbim totusi de un ecran cu 144Hz rata de reimprospatare.
Totusi, si-a pastrat mobilitatea, tinand cont ca este un laptop de gaming, acesta are doar 2kg, iar constructia lui este destul de bine creata, este destul de subtire.
Este unul dintre cele mai bune laptopuri?
Posibil,
Insa depinde si de categoria de utilizatori la care se incadreaza. As putea sa spun ca este un laptop bun la orice si cu un raport pret/performanta notabil.
Păreri PRO:
- performante mari
- mobilitate
- conectivitate multipla
- ecran 144 Hz
- placa grafica rtx 3050
- raport pret/performanta bun
Păreri CONTRA:
- nu are windows
- luminozitate ecran slaba
#5 Cele mai bune laptopuri de gaming – ACER
Unul dintre cele mai bune raporturi performanță-preț la gaming
Cele mai bune caracteristici:
- Design elegant
- Tastatură iluminată
- Unghiuri bune de vizualizare la ecran
Iata un model de laptop bun la orice si performant pentru 2023. La momentul scrierii acestui articol, are pretul de 2800 RON la oferta, pe care ii merita din plin. Este foarte bun si de gaming, dar nu pentru gaming a fost conceput. Are componentele foarte bine balantate, un raport performanta/pret foarte bun. Pur si simplu nu se poate gasi un laptop cu specificatii mai bun la pretul actual din oferta. Asteptati-l de Black Friday 2023.
Păreri PRO:
- raport pret/performanta bun
- specificatii bine balantate cu exceptia memoriei RAM
- margini de aluminiu pentru rigidizare
- ecran foarte bine iluminat
- tastatura iluminata
Păreri CONTRA:
- sunet mediocru
- memorie RAM prea putina (merita un upgrade)
- nu spala vasele
#6 Cele mai bune laptopuri ASUS
Modelul acesta de laptop recomandat pentru business
Cele mai bune caracteristici:
- Ramele ecranului slim
- Balamale ErgoLift
- Taste iluminate
- Sunet SonicMaster
Am intrat putin în categoria laptopurilor premium. Asus mereu au impresionat prin calitatea materialelor de construcție. Generatia Vivobook este reușită, acest model este foarte aproape de categoria de laptopuri ULTRABOOK, dar câțiva parametri l-au împins spre un laptop normal, dacă pot spune așa, corect ar fi sa spun un laptop premium.
Îl recomand pentru business sau pentru bloggeri și studenți. Sigur, el poate fi folosit de oricine, însă cei ce au nevoie de un laptop cu o construcție foarte rigida pentru transportul facil, acest model îndeplinește majoritate cerințelor unui blogger ce călătorește mult (nu vlogger, ci blogger). Da, pentru editare video nu este cea mai buna soluție, deși are procesor destul de bun la multi-task, pentru editare video nu este cel mai bun laptop pe care sa îl cumpărați.
Fiti atenti…
Prețul!!!
La momentul editării articolului, cea mai buna recomandare este sa va orientați spre un model resigilat, asta dacă aveți limitări de buget. Il recomand a fi achiziționat sub prețul de 2600 de ron.
Păreri PRO:
- usor
- performant
- sunet decent
- calitate materiale foarte buna
- acumulator care tine destul de mult
- ecran cu bezzle foarte mic
- procesor bun pentru multi-tasking
Păreri CONTRA:
- nu este ideal pentru folosirea out-door (nu are brightness bun)
#7 Laptop de gaming/editare video Lenovo
Unul dintre cele mai bune laptopuri de gaming și editare video mid-level
Cele mai bune caracteristici:
- Design schimbat
- Ecran IPS cu refresh 144Hz
- Procesor cu 6 nuclee și 12 threaduri
- Sunet Dolby Audio™ Premium
Trebuia să includ și categoria de laptopuri de gaming și editare video, pentru a acoperi fiecare arie de utilizare. Cum am spus și mai sus, nu pot fi obiectiv când fac un top al laptopurilor. Fiecare laptop trebuie ales într-un mod subiectiv în funcție de metoda de folosire a fiecărui utilizator.
Lenovo cu generația Legion este special conceputa pentru gameri, un laptop de gaming foarte reușit. Placa video rtx 3050 ti la preț mai mult decât convenabil, la prețul actual abia dacă pot configura un desktop de gaming cu placa video 1060. Deci raportul preț/performante gaming foarte bun. Eu am prins vremurile anilor 2000 la facultate, când doar ce se lansase un laptop de gaming care cântarea nici mai mult, nici mai putin de 5.4kg, iar performantele în gaming erau de tot râsul.
Acum,
În 2023, ținând cont de criza actuală, acest laptop de jocuri are doar 2.3 kg, ceea ce îl face ideal pentru gamerii care au nevoie de un pc portabil de gaming sau chiar de editare video.
Păreri PRO:
- portabilitate maxima pentru un laptop de gaming
- tastatura cu „key travel” foarte buna si iluminata
- taste cursoare de marime normala
- placa video rtx 3050 ti
- ecran mat de calitate
- 2.3 kg
Păreri CONTRA:
- are numpad deasupra de săgețile de cursoare (mi se pare o alegere nefericita de a pune un numpad acolo)
- bateria nu tine mai mult de 2 ore în gaming
#8 Lenovo ThinkPad X1 Carbon 6th
Unul dintre cele mai bune ultraportabile de pe piață
Cele mai bune caracteristici:
- Tehnologia RapidCharge
- Recunoaștere facială
- Ecran IPS
- Camera web cu ThinkShutter
- Design elegant
Nu putea sa lipseasca si un ultrabook din acest articol. Mie, personal, imi plac foarte mult ultrabookurile Lenovo Thinkpad Carbon.
Sigur,
Gusturile difera de la persoana la persoana!
Acest model de ultrabook are si un pret destul de bun, avand in vedere dimensiunea si calitatea de constructie.
Da,
Stiu,
Se cam duc banutii ca apa in chiuveta, dar nu pot decat sa va recomand sa mergeti intr-un showroom sa il testati si o sa intelegeti de ce are acest pret. Un ecran de 14 inch, cu procesor i5 gen8 intr-un pachet de 1.13 kg.
Extraordinar!
Nu este un laptop de gaming, este strict pentru business, sau pentru travel. E genul de laptop care atrage priviri. Dar si utilizarea lui este la fel de impresionanta precum arata. Tastatura, ca de obicei, la toate modelele ThinkPad Carbon de calitate superioara cu un pas foarte bun la apasarea tastelor. Neavand o placa video externa, bateria va tine destul de mult intr-o utilizare normala. Ecranul are acuratetea culorilor destul de buna, dar nu o sa va dea pe spate. Cititorul de amprenta foarte precis.
Păreri PRO:
- greutate foarte mica
- tastatura de calitate
- materiale de constructie de top
- design slick
- specificatii bune
- senzor amprenta precis
- ecran cu iluminare puternica
Păreri CONTRA:
- deloc ieftin
Cel mai bun laptop din 2023
Performanță - 9.6
Design - 10
Tastatură de calitate - 10
Portabilitate - 10
Autonomie - 9.5
Sunet - 9.7
9.8
Scor obținut
Ultrabookul Lenovo ThinkPad câștigă titlul articolului din top 8 cele mai bune laptopuri din 2023.
#9 Cel mai ieftin laptop DELL
Este cel mai ieftin model de laptop pe care-l recomand
Cele mai bune caracteristici:
- Ecran 15 inch
- USB 3.1
- Taste numerice
Dell unul dintre cele mai bune laptopuri ieftine?
Da,
Este posibil ca acesta sa fie cel mai ieftin si performant model de pe piata.
Nu putea lipsi și un model dintre cele mai ieftine laptopuri. Greu să pot recomanda un laptop ieftin și să fie și performant. Acest model este indicat pentru studenții și elevii cu bugete mici, cam toți liceenii și studenții se încadrează candidați pentru acest model de laptop.
Este excelent!
Dar nu formidabil!
L-am ales pe acesta pentru procesorul din generația 8-a de procesoare de la intel. Ecranul e bun și el, dar din nou, nu este excelent. Dar, se pretează să te uiți la un film, în loc să înveți pentru examene.
Poți să transferi fotografiile de pe sd card, pentru că are cititori de carduri de memorie
Păreri PRO:
- prețul ieftin
- ecran decent
- procesor destul de puternic
- are cititor de carduri SD
- ssd-ul NVMe de 256GB cam micuț – dar puteți upgrada pe viitor
- destul de ușor 2.03 Kg
Păreri CONTRA:
- acumulatorul ține maxim 2-3 ore în utilizare
- ecranul slab iluminat pentru out-door în condiții de lumină puternică