Paoate că aveți un motiv bine întemeiat pentru care vreți ca pc-ul vostru să aibă acces fără fir la internet cu ajutorul la o placa de retea wireless wifi (fără fir), fie nu suportați cablurile trase prin casă sau pur și simplu nu aveți un port LAN liber la accesul routerului prin cablu de rețea.
O placa de retea fara fir pentru sistemul desktop al tău o sa te scutească de acele incoveniente. Astăzi, în 2024, o să discutăm despre cum să cumperi corect plăcile de rețea PCI. Dar trebuie să spun că sunt două formate ale plăcilor de rețea fără fir:
- USB
- PCI
Ce placa retea wireless wifi să cumpăr?
" class="index-title">
Sunt 2 tipuri de plăci de rețea fără fir:
- adaptor wireless cu conectare prin USB
- placa retea wireless cu conectare prin slotul PCI
Adaptor wireless USB
Alegerea este destul de simplă, un adaptor wireless USB este mai usor de instalat și mai confortabil, este la fel de ușor de folosit ca și un stick usb. Conectați adaptorul wireless la un port USB de la sistemul vostru ce are nevoie de conectivitate fără fir, așteptați câteva secunde ca Windows-ul să găsească și să instaleze driverele, apoi el va afișa rețelele wireless găsite în zona rezidențială. De aici știți ce aveți de făcut.
Capabilitățile lor de conectare sunt de regulă prin protocolul 802.11n, sunt și mici excepții, dar protocolul acesta este cel mai utilizat, protocolul 802.11ac și implicit 802.11ax urmează a fi standardul stabilit în viitorul apropiat. Un adaptor usb wireless este mai slab la calitatea semnalului și a puterii de download/upload comparativ cu o placă de rețea wireless PCI.
Placa de retea fara fir PCI WiFi
Majoritatea placilor de retea fără fir pe bază de conectare la sloturile PCI ale plăcilor de bază vin cu antene mai mari și unidirecționale care se fixează în spatele unității voastre sau prin fire mai lungi care se conectează la o antenă pe care să o amplasați în locul dorit. Aceste antene ajută la procesul de maximizare a semnalului de transfer (multiplexare spatiala).
Minusul în acest caz este că veți fi nevoit să instalați placa de retea direct la placa de bază.
Este mai puțin convenabil comparativ cu un adaptor USB wireless, mai ales dacă vreți să mutați internetul pe un alt PC.
Alegere placa de retea fara fir pentru RDS gigabit?
In cazul in care aveti abonamente la RDS fiberlink de 1gb/sec, pentru a avea o viteza considerabil mare va recomand sa va orientati spre o placa de retea wifi PCI.
Sunt putin mai scumpe modelele cu viteze mari de transfer, dar daca esti streamer sau gamer inrait este recomandarea mea sa te orientezi spre o placa retea wireless interna conectata la slotul PCI.
Recomandare placa de retea wireless pentru RDS gigabit + TOP 6
#1 Placa de retea wireless TP-LINK AXE5400
Placa retea cu semnal bun tri-band
Cele mai bune caracteristici:
- TRI-BAND
- Bșuetooth inclus
- Semnal AX
- Antenă externă
- OFDMA și MU-MIMO
Încep să prindă teren și plăcile de rețele tri-band, acest model stă foarte bine la stabilitatea semnalului, mai ales cel pe banda de 2.5Ghz, iar dacă nu vreți interferențe și să aveți viteze maxime de transfer, atunci comutați semnalul rețelei pe 6Ghz, dar vă trebuie și un router evident pentru a primi semnalul în banda de 6Ghz.
Mi-ar fi plăcut să aibă cablul de la antenă mai lung, pentru a putea agăța antena undeva sus pe un raft sau chiar pe corpuri de mobilier.
Driverul pe windows 11 va fi instalat automat, iar la unele versiuni de windows 10, va trebui să descărcați driverele de pe internet.
Este compatibilă cu orice tip de router, nu este necesar să fie TP-Link, dar este creată pentru suita de plăci de rețele și routere din gama Archer.
Bluetooth 5.3, mai rar vezi așa ceva la plăcile de rețea fără fir, ceea ce vă asigură că va comunica cu ultimele device-uri sau gadgeturi care sunt și vor fi pe viitor apărute pe piață.
Păreri PRO:
- low latency (pentru gaming)
- semnal stabil
- acoperire mare de semnal
- ușor de instalat
Păreri CONTRA:
- nu are cablul antenei prea lung
- deocamdată nu este ieftină
#2 Placa de retea wifi 6 TP-Link Archer TX50E
Una dintre cele mai performante plăci de rețea wifi 6
Cele mai bune caracteristici:
- Standard Ax (WiFi 6)
- Bluetooth inclus
- Low Latency
- Antene externe
- OFDMA
O placă de rețea wifi 6 demnă de 2024, cu standard AX poate atinge 2400 MB/sec, doar în condiții reale. Cu toate că este imposibil de atins performanțele marketate de către producători. Folosește tehnologie MU-MIMO și pot să o recomand gamerilor. Având un latency destul de scăzut și suportând multi-streaming simultan, este potrivită pentru o casă cu multe device-uri wireless.
Semnal și stabilitate conexiune
Foarte mulți utilizatori au folosit această placă și aproape niciunul nu s-a plâns de stabilitatea conexiunii wifi, cât despre semnal aici este luat fiecare caz individual și depinde de foarte multe variabile. Am mai discutat la secțiunea articolului de routere: vezi detalii aici
Este ușor de montat și low profile, aproape insesizabilă în carcasă, trebuie doar să te asiguri că ai un slot pci-ex x1 liber.
Bluetooth inclus 5.0, foarte util pentru cei care conectează ori un telefon, ori mouse și tastatură sau căști audio wireless bluetooth.
Păreri PRO:
- ieftină
- semnal stabil
- bluetooth inclus
- viteză de transmisie mare
- wifi 6
- compatibilă cu orice router
Păreri CONTRA:
- nimic
#3 Adaptor wireless ASUS USB-AC58
Un adaptor wifi pentru USB
Cele mai bune caracteristici:
- Dual-Band
- Conectare usb 3.0
- Semnal destul de bun
- Antene detașabile (upgradabile)
Pot spune că este unul dintre cele mai bune adaptoare de placa de retea wireless la raportul preț/performanțe/utilitate.
Pentru cei mai puțin pricepuți și care nu vor să se complice cu desfăcutul unui PC Desktop, aceasta este o soluție foarte bună pentru a avea internet wireless pe desktop.
Mai sunt și cazuri pentru cei cu laptopuri vechi, care au plăci de rețea wireless cu standarde slabe de transmisie care au viteze prea mici de internet, chiar și ei pot apela la această soluție de compromis.
Cum se instalează?
Instalarea este foarte ușoară, doar bagi adaptorul într-un port usb 3.0 (porturile cele albastre) și windows-ul va instala driverul automat, dar puteți găsi și online driverul original de la Asus (uite un link: https://www.asus.com/Networking-IoT-Servers/Adapters/All-series/USB-AC58/HelpDesk_Download/) , numai să te asiguri că selectezi windowsul corect pe care îl ai.
Surprinzător ce viteze de download/upload ai cu el, mai ales dacă și routerul este de calitate. Este unul dintre cele mai bune adaptoare wifi wireless usb 3.0 pe care-l poți cumpăra cu un raport preț/performanță la ora actuală.
Păreri PRO:
- viteze de 850Mb/sec pe 5.0Ghz (dacă este aproape de router)
- ușor de instalat, ușor de transportat
- semnal foarte bun
- loss destul de mic pe wifi
- antenele pot fi upgradate cu antene cu db mai bun
- poate fi poziționat separat de PC (depinzi de lungimea cablului usb)
Păreri CONTRA:
- nimic
#4 Placa de retea wireless TP-LINK ieftină
O placă de rețea ieftină recomandată
Cele mai bune caracteristici:
- Antene omnidirecționale detașabile
- Putere transmisie wireless <20dBm (EIRP)
- Interfață PCI Express x1
Iata un model ieftin de placa de retea wifi care atinge viteze pana la 300mbps. Este foarte buna si destul de simplu de instalat. Necesita un slot PCI normal liber pe placa de baza. Antenele se fixeaza direct in placa de retea. Functioneaza in protocoalele 802.11 b/g/n.
Nu vă așteptați la prea multe cu această placa retea wireless, pentru 2024 este destul de slabă, dar pentru cei cu bugete limitate poate constitui un avantaj. Pentru navigare pe internet+descărcări este suficientă această placă wifi.
Viteze transmisie
Fiind fără standard AC la transmisie, vitezele lui sunt puțin limitate, deci nu pot să-l recomand celor ce au nevoie de viteze superioare de transmisie.
Totuși are un semnal foarte bun și pe o rază foarte mare și semnalul este și stabil.
Eu îl recomand pentru birouri, business, sau cabinete medicale unde este dificil să tragi cabluri de rețea.
Descriere
Ce face acest produs ?
Wireless N – viteza si acoperire
Păreri PRO:
- ieftină
- ușor de instalat și configurat
- este recunoscută de Windows 10
- putere semnal mare
Păreri CONTRA:
- lipsa transmisie în standard AC
#5 Placa retea wireless Asus ASUS PCE-Axe59BT wifi
Este recomandată pentru cei cu routere Asus Dual Band
Cele mai bune caracteristici:
- Dual Band
- Interfață Pci Express x1
- Viteze mari de transfer
- Bluetooth inclus
Cea mai buna placa de retea wireless la raportul pret-performanță. Are o antenă externă care poate fi amplasata oriunde aproape, depinde de lungimea firelor la care se conecteaza la placa de retea. O puteti conecta si la sloturile PCI Express x1. Are conectare prin protocolul 802.11ax, deci este dual band.
Recomandata pentru routerele Asus pe care le-am recomandat in acest articol.
Viteză de transmisie!
Atinge viteze de pana la 2402 Mbps, ideal pentru abonamentele mari de fibră optica de la digi rds.
Partea bună este că în ultimul an plăcile de rețele wireless s-au ieftinit considerabil, această placă wifi costa în jur de 430 ron în urmă cu un an.
Păreri PRO:
- viteză transfer 2402 Mbps în banda de 5GHz
- antenă detașată
- are bluetooth (se conectează separat la placa de bază)
- ieftin
Păreri CONTRA:
- nimic
#6 Placă rețea wireless AC1900 ASUS PCE-AC68
O placă pentru cei ce fac streaming de conținut video
Cele mai bune caracteristici:
- Dual Band
- Viteză maximă de transfer 1900Mb/sec
- 3x Antene externe
Iată un model de viteze mari, una dintre cele mai bune placi de rețele fără fir din 2024. Capabilă să atingă o viteză de transfer de 1300 MB/sec în banda de 5GHz și 600 MB/sec pe banda de 2.4GHz.
Este ușor de instalat, iar windows-ul 10 va recunoaște placa de rețea wifi fără prea multe bătăi de cap. Face pereche foarte bună cu un router gigabit asus.
Este o placă de rețea wifi puțin mai scumpă, însă are un semnal stabil și o rază considerabilă de acțiune. Funcționează pe transmisie dual band cu standard AC de transmisie de date fără fir.
Descriere
ASUS PCE-AC68 este un nou adaptor Wi-Fi 802.11ac pe interfata PCI Express ce elimina necesitatea utilizarii cablurilor Ethernet si ii permite sistemului tau desktop sa atinga viteze de pana la 1.3Gbps prin intermediul interfetei 802.11ac. In plus, elegantul suport extern magnetizat pentru antene iti ofera un nivel ridicat de flexibilitate in ceea ce priveste modificarea pozitiei antenei, astfel incat te vei putea bucura de cea mai buna calitate a semnalului receptionat.
- Cel mai rapid standard Wi-Fi: 802.11ac
Standardul de transmisie
PCE-AC68 utilizeaza noul chipset Wi-Fi 802.11ac de generatia a 5-a de la Broadcom pentru a atinge viteze de pana la 1.3Gbit/s in banda de 5GHz, de trei ori mai bune decat cele oferite de retelele 802.11n Wi-Fi. In acelasi timp, acesta este perfect compatibil cu toate protocoalele Wi-Fi anterioare, oferind un nivel foarte ridicat de performanta in transmisiunile de date bidirectionale si asigurand o tranzitie foarte rapida la standardul 802.11ac si conectivitate usoara si rapida cu toate dispozitivelor existente.
- Wi-Fi de ultima generatie pe ambele frecvente de functionare!
Solutia hardware Broadcom TurboQAM™ integrata adaptorului PCE-AC68 iti permite sa te bucuri de vitezele de transfer superioare oferite de catre standardul Wi-Fi de ultima generatie 802.11ac atat pe banda de 2.4GHz cat si pe cea de 5GHz. Atingand rate de transfer de 600Mbit/s si respectiv 1.3Gbit/s , PCE-AC68 este un formidabil adaptor wireless AC1900, oferind viteze ce nu pot fi depasite de catre adaptoarele wireless conventionale. Conecteaza adaptorul PCE-AC68 la retele create utilizand solutii ASUS pentru a atinge cele mai ridicate viteze Wi-Fi disponibile.
- Extinde-ti si imbunatateste-ti conexiunea wireless
Asus AI Radar
ASUS Ai Radar extinde capabilitatile de conectivitate wireless intr-un mod inteligent utilizand o tehnologie de amplificare directionala de mare putere a semnalului pentru o acoperire extinsa, cresterea dinamica a ratelor de transfer de date si o stabilitate superioara. Deoarece puterea semnalului wireless depinde de caracteristicile mediului inconjurator, PCE-AC68 detecteaza pozitia exacta a router-elor wireless si optimizeaza caracteristicile de transmitere a semnalului cu ajutorul celor trei antene externe si a semnalului de putere mare – garantand cea mai rapida si cea mai stabila conexiune.
- Acoperire de semnal de 150% si eliminarea tuturor zonelor ”moarte”!
Transmitatorul foarte puternic si un design special creat pentru a amplifica semnalul si puterea de receptie imbunatatesc calitatile de transmisie/receptie ale modelului PCE-AC66, extinzand aria de acoperire Wi-Fi a acestuia cu pana la 150%, in comparatie cu dispozitivele-client generice. Aceasta acoperire crescuta ajuta la eliminarea zonelor ”moarte” din orice locatie, suportand transmiterea rapida si neintrerupta de continut HD si o experienta foarte buna in jocurile online.
- Optiuni foarte flexibile de instalare a antenelor extensibile
Antene detașabile
Cele trei antene detasabile cu care vine echipat modelul PCE-AC68 pot fi plasate in locatii distincte prin intermediul cablurilor de extensie incluse in pachet. Un suport magnetizat este de asemenea inclus in pachetul de vanzare, permitand atasarea cu usurinta de diverse suprafete, pentru si mai multe optiuni de instalare. Datorita antenelor mobile, design-ul ofera mai multa flexibilitate in selectarea locatiilor optime pentru o mai buna receptie si calitate a semnalului.
- Radiatorul elegant din aluminiu elimina caldura in exces pentru o stabilitate superioara
Radiatorul suplimentar utilizeaza aluminiu de inalta conductivitate pentru a indeparta caldura din zona chipset-ului, asigurand o fiabilitate extinsa pentru functionare non-stop. Temperaturile scazute ii permit dispozitivului sa se bucure de un nivel mai ridicat de stabilitate in orice conditii climatice, chiar si in timpul verilor foarte calduroase, ceea ce se traduce printr-o durata de functionare mai lunga a produsului. In plus, radiatorul are un aspect foarte elegant, demonstrand din nou apetenta companiei ASUS pentru produse revolutionare.
Păreri PRO:
- viteze mari de transfer
- semnal stabil și puternic
- recomandată pentru streaming
- ușor de instalat
- ieftină
Păreri CONTRA:
- nu are bluetooth
Cea mai buna placa retea wireless 2024
Performanta semnal 5Ghz - 9.5
Performanta semnal 2.4Ghz - 10
Pret - 9.7
Stabilitate semnal - 10
9.8
Scor total
Acest model castiga titlul pentru cea mai buna placa retea wireless din acest articol. Un raport calitate-pret-performanta foarte bun. Ideala pentru abonamentele RDS fiberlink gigabit.
Flavius tplinkul ala de 300 este un rahat de placa. disconect tot timpul viteze mici. nu merita nici un leu
Salut,
Multumesc pentru avertizare. O sa il scot din lista pentru ca mi-a mai spus cineva ca are probleme de semnal. Dar in partea opusa am si oameni care sunt multumiti. Probabil distanta, peretii si interferentele difera de la caz la caz. Incearca sa testezi daca pui pc-ul mai aproape de router, sa vezi daca mai apar probleme. Sau daca ai vreun device in zona care interfereaza, bluetooth-urile si dongle-urile pentru periferice pot cauza astfel de deconectari de scurta durata.